
Barmhartigheid in boeken
Een bonte verzameling leestips en recensies. Inspirerende teksten over barmhartigheid, compassie, mededogen.


Waar ken ik je van?
Actueel, Boeken, Recensie27 april 2022 – April is altijd de 'Maand van de Filosofie'. Dit jaar schreef Paul Verhaeghe speciaal hiervoor het mooie en verrassende essay 'Intieme vreemden'.
Wie we zijn wordt in grote mate bepaald door onze intimiteit met anderen: onze ouders, onze geliefden, onze kinderen. Maar hoe intiem we ook met elkaar zijn, toch willen we ons ook steeds weer losmaken, zelfstandig zijn. Welke tegengestelde krachten zijn hier aan het werk?

”De rechtvaardigen’ nu als oratorium
Actueel, Boeken, Tip26 april 2022 – Het bijzondere boek 'De rechtvaardigen' is door de auteur, Jan Brokken, bewerkt tot een oratorium. Jan Brokken draagt zelf teksten voor, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet. De oorlog in Oekraïne geeft het oratorium een bijzondere actualiteit. De première is op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

‘Naastenliefde en rentmeesterschap zijn waarden die we nu node missen’
Actueel, Boeken, Tip22 maart 2022 – Het Nederlands Dagblad tipt een nieuw boek van Marian Donner: 'De grote weigering'. Het gaat over de economie, vooral over de vraag: "Hoe kan het dat de moderne mens zich schikt naar een systeem waarvan hij weet dat het mens, dier en aarde uitput?"

Onderwijs is contactsport
Actueel, Boeken, Recensie15 maart 2022 – De Thuiszittersklas is een meeslepend boek over de systeemfranjes en menselijke marges van het middelbaar onderwijs. Ik heb het gelezen met een mengeling van bewondering, ongeloof, schaamte en jaloezie. En vooral ook verbazing over die wonderlijke wereld van de thuiszitters en de mensen die zich voor hen inspannen, zoals hun strijdlustige, wanhopige of apathische ouders en een handjevol moedige professionals.

Kijken met compassie
Actueel, Boeken, Recensie23 februari 2022 – Afgelopen jaar verscheen het kleine, mooie boekje Eyes of Compassion, dat waarschijnlijk aan de aandacht van het Nederlandse publiek is ontsnapt. Maar het verdient absoluut om gelezen, gedeeld en besproken te worden, om verschillende redenen.

Het laatste boek van Wim Verschuren
Beweging, Boeken, Recensie25 januari 2022 – Het is nu ongeveer vijf jaar geleden dat Wim Verschuren zijn boek Barmhartige Liefde (2017) uitbracht. Het Jaar van Barmhartigheid was juist afgelopen, maar het thema barmhartigheid bleef de geesten natuurlijk bezighouden. Wims boek, aanvankelijk in een interne uitgave verschenen voor een kring van fraters, zusters en vrienden, ging van hand tot hand. Het werd een hebbedingetje en al snel moest de auteur het omwerken tot een publieksuitgave, die de titel 'Liefhebben in het dagelijks leven' kreeg en het landelijk lezerspubliek bereikte.

Omoiyari: de Japanse kunst van compassie
Actueel, Boeken, Compassie, Tip6 januari 2022 – Erin Niimi Longhurst schreef er een boek over: 'Kijken door de ogen van een ander: De Japanse kunst van compassie'. Omoiyari gaat om compassie in heel brede zin: van aandacht van de mensen om je heen, tot gastvrij zijn, spaarzaam leven en je dankbaar voelen.

Vanessa Umboh: ‘In Rotterdam leven 40.000 kinderen in armoede’
Actueel, Armoede, Boeken, Tip4 januari 2022 – Vandaag verscheen het boek 'Moeder van 40.000 kinderen'. Het is het verhaal van Vanessa Umboh uit Rotterdam die opkomt voor de 40.000 (!) kinderen die in Rotterdam in armoede leven. Ze zet deze armoede op de politieke agenda en organiseert veel activiteiten voor deze kinderen.

Hoop in donkere tijden: Michael Ignatieff over troost
Actueel, Boeken, Tip3 januari 2022 – Het nieuwste boek van de Canadese schrijver en historicus Michael Ignatieff (1947) gaat over Troost. Het enthousiasme waarmee alom dit boek besproken wordt leert in ieder geval dat er bij velen een behoefte aan troost bestaat.

Eilandjes van inzicht en troost
Boeken, Recensie30 november 2021 – Als je blijft hollen, zie je niet waarvandaan je vertrokken bent en verlies je het zicht op je bestemming en de mogelijkheid die te heroverwegen. Daarom is het nodig om bij tijd en wijle stil te staan in stromend water. Dat maakt Henk Schildkamp heel duidelijk in zijn boek 'Stilstaan in stromend water'.

Hoopvol blijven in deze wereld
Boeken, Recensie19 november 2021 – We weten dat klimaatverandering een reële bedreiging van onze toekomst is. Kun je dan nog op een realistische manier hoopvol blijven? Roek Lips sprak 130 wijze mensen daarover en schreef op wat 53 van hen daarover te zeggen hadden. En de conclusie van het boek is een voluit 'ja': "Onbehagen maakte plaats voor motivatie om met nieuwe inspiratie aan de slag te gaan. Niet als wereldverbeteraar, maar als een bewuster persoon."

Avonturieren met gebed
Recensie1 november 2021 – De Nederlandse vertaling van 'Het gebed, het Woord, het Gelaat' van Andrea Riccardi werd op 25 oktober gepresenteerd in het huis van Sant’Egidio in Amsterdam. Volgens de inleider van de avond moet de publicatie van Andrea Riccardi, in zijn bescheiden omvang van nog geen 150 pagina’s, beslist niet als zelfhulpboekje voor bidden opgevat worden.

Stephan Sanders is het gewoon gaan vinden dat hij gelovig is
Recensie9 oktober 2021 – Het werd voor Stephan Sanders uiteindelijk onhoudbaar te blijven ontkennen dat hij gelovig was geworden. Zijn 'coming out' als gelovige ging gepaard met veel schaamte.

Deze eeuw als eeuw van het geweten
Recensie11 juni 2021 – Het boek 'De fundamenten' van Ramsey Nasr is een belangrijke bijdrage aan het debat over hoe het na de coronacrisis verder 'moet', c.q. zou kunnen gaan.

Ode aan de eenzaamheid
Recensie18 april 2021 – Eenzaamheid is een probleem dat in omvang toeneemt en door velen onderkend wordt. Met het boek ’Ode aan de eenzaamheid‘ schaart Marinus van den Berg zich, zeker in deze coronatijd, in de rij van meer schrijvers over dit onderwerp.

Wat doen we na Covid19?
Recensie3 februari 2021 – Zeven vlugschriften geschreven door bevlogen mensen in het boekje ’Wat doen we met deze crisis? Na COVID-19’.

Het boek Job
Recensie25 januari 2021 - Roek Lips was gast in onze webdebatserie. Over de dood van zijn zoon Job schreef hij 'Het boek Job'. Koen van Hoeckel las het.

Het verlangen naar zin
Tip20 januari 2021 – ‘Het verlangen naar zin’ van Hans Alma is een van de genomineerde boeken voor het beste Spirituele Boek in 2020

Against Empathy
Recensie16 mei 2020 – Het hebben van sterke empathische gevoelens maakt iemand niet tot een mens met moreel goede oordelen of handelingen

Wees lief voor deze ziel
Recensie19 juli 2019 – Frank Kazenbroot belicht het leven en werk van schrijver en singer-songwriter Leonard Cohen.

Verhalen verteld aan onszelf
Recensie6 juni 2019 – David Van Reybrouck en Thomas d'Ansembourg pleiten voor geweldloze communicatie.

Vrede kun je leren
Recensie6 juni 2019 – David Van Reybrouck en Thomas d'Ansembourg pleiten voor geweldloze communicatie.

De Trooster
Recensie19 april 2019 – Esther Gerritsen overbrugt kloof tussen formele kerktaal en de taal van gewone hedendaagse zoekende mensen.

Portretten van moslims
Recensie14 december 2018 – Mounir Samuel portretteert ‘moslims van allerlei richting en afkomst' en daarmee ook zijn eigen zoektocht.

Stand-up Theology
Recensie12 juli 2018 – Tim Vreugdenhil geeft met een quickscan van de tijdgeest duiding aan de samenleving waarin we leven.

De kracht van dankbaarheid
Recensie19 mei 2018 – Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen over het ontwikkelen van dankbaarheid als ‘levenshouding

De dominee leert vloeken
Recensie2 mei 2018 – Rikko Voorberg over woede, onmacht en daadkracht. Een pleidooi voor agressie.

Spiritueel moederschap. Twee vrouwen in het leven van Augustinus
Recensie21 september 2017 – Reflectie over de rol van de vrouw in het leven van Augustinus.

Hoe de economie weer dienstbaar kan worden
Recensie21 september 2017 – Een onderzoek naar maatschappelijke spiritualiteit en vernieuwingen met praktische handvatten

‘Compassie’ is een rijk boek
Recensie4 november 2011 – Karen Armstrong roept op terug te keren tot de kern van alle religieuze, ethische en spirituele tradities en ons in te zetten voor een verlichting van het leed van medemensen.