Alle nieuwsberichten op een rij
Het laatste boek van Wim Verschuren
Beweging, Boeken, Recensie25 januari 2022 – Het is nu ongeveer vijf jaar geleden dat Wim Verschuren zijn boek Barmhartige Liefde (2017) uitbracht. Het Jaar van Barmhartigheid was juist afgelopen, maar het thema barmhartigheid bleef de geesten natuurlijk bezighouden. Wims boek, aanvankelijk in een interne uitgave verschenen voor een kring van fraters, zusters en vrienden, ging van hand tot hand. Het werd een hebbedingetje en al snel moest de auteur het omwerken tot een publieksuitgave, die de titel 'Liefhebben in het dagelijks leven' kreeg en het landelijk lezerspubliek bereikte.
‘RK-bisschoppen moeten luisteren naar de Beweging van Barmhartigheid’
Actueel, Beweging24 januari 2022 – In de RK Kerk is momenteel een 'synodaal proces' gaande: een wereldwijd langdurig gesprek op alle niveaus rond de vraag wat er moet worden verbeterd in de kerk. De Nederlandse bisschoppen kregen het advies daarbij ook te luisteren naar de Beweging van Barmhartigheid.
Stuart Jeffries: ‘Vriendelijkheid en empathie zijn voor ons verloren gegaan’
Actueel23 januari 2022 – De Britse schrijver Stuart Jeffries was te gast bij Human ('Brainwash') en zette zich in zijn lezing af tegen het neoliberalisme. "Het betekent dat mensen hun identiteit en elk gevoel van solidariteit met anderen verliezen."
Cursus: ‘Wat is compassie?’
Compassie, Cursus archiefVANAF 21 JANUARI 2022 – Madeleine Krantz organiseert weer een cursus 'Wat is compassie?'. Deze keer samen met de Stichting KomPassie Lochem. Drie vrijdagochtenden, in Warnsveld.
Scholieren: de wedstrijd gaat beginnen!
Actueel, Beweging, Compassieprijs19 januari 2022 – Dit jaar richt onze Compassieprijs zich op scholieren. Kan jouw idee de wereld mooier maken? Bedenk het beste plan voor een compassievolle wereld en win met je school een mooie prijs.
Barmhartigheid en economie
Beweging6 T/M 9 FEBRUARI 2022 – In februari zal de Beweging van Barmhartigheid een paar keer heel kort op tv zijn, via de ondernemerszender RTLZ. Het onderwerp: de 'nieuwe economie'. De vraag aan de Beweging van Barmhartigheid is: "Hoe kun je in deze crisistijd je medemens en de aarde centraal zetten?"
Nijmeegse ‘compassiepluim’ voor student geneeskunde
Actueel, Compassie10 januari 2022 – Wilson-Storey, 4de jaars student geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, kreeg van die stad een aanmoedigingsprijs voor zijn inspanningen voor zijn stichting 'United for All', waarin jongeren zich inzetten voor kwetsbare groepen Nijmegenaren.
‘We zijn de secundaire deugden verleerd’
Actueel10 januari 2022 – "Wat we zijn verleerd is wat ze in Duitsland Sekundärtugenden, secundaire deugden, noemen: zelfbeheersing, fatsoen, beschaafdheid, discipline, orde." Hoogleraar terrorisme Beatrice de Graaf maakt zich zorgen over de sociale media.
‘Echte aandacht voor elkaar, dat is zo makkelijk nog niet’
Actueel, Barmhartigheid7 januari 2022 – "Ik heb zelf vaak genoeg gemerkt dat als je uitdrukkelijk probeert aandacht voor iets of iemand op te brengen, dat vaak niet goed lukt." De Denker des Vaderlands Paul van Tongeren over 'werkelijk aandacht hebben voor anderen'.
‘Klimaatcrisis is ook een morele catastrofe’
Actueel, Klimaat7 januari 2022 – De opwarming wordt meestal omschreven als een ecologische crisis. Maar er is ook een andere manier om naar klimaatverandering te kijken: als een morele catastrofe. De Amerikaanse klimaatjournalist David Wallace-Wells beschrijft die morele catastrofe in een uitvoerige bijdrage in De Groene Amsterdammer.
Omoiyari: de Japanse kunst van compassie
Actueel, Boeken, Compassie, Tip6 januari 2022 – Erin Niimi Longhurst schreef er een boek over: 'Kijken door de ogen van een ander: De Japanse kunst van compassie'. Omoiyari gaat om compassie in heel brede zin: van aandacht van de mensen om je heen, tot gastvrij zijn, spaarzaam leven en je dankbaar voelen.
Vanessa Umboh: ‘In Rotterdam leven 40.000 kinderen in armoede’
Actueel, Armoede, Boeken, Tip4 januari 2022 – Vandaag verscheen het boek 'Moeder van 40.000 kinderen'. Het is het verhaal van Vanessa Umboh uit Rotterdam die opkomt voor de 40.000 (!) kinderen die in Rotterdam in armoede leven. Ze zet deze armoede op de politieke agenda en organiseert veel activiteiten voor deze kinderen.
‘Laat ons samen activist voor menselijkheid worden’
Actueel, Barmhartigheid4 januari 2022 – De Vlaamse psychotherapeut (en dichter) Riane Malfait doet een indringende appèl tot 'meer empathie'. Op de Vlaamse website MO.be roept zij op tot 'activisme voor meer menselijkheid.'
Hoop in donkere tijden: Michael Ignatieff over troost
Actueel, Boeken, Tip3 januari 2022 – Het nieuwste boek van de Canadese schrijver en historicus Michael Ignatieff (1947) gaat over Troost. Het enthousiasme waarmee alom dit boek besproken wordt leert in ieder geval dat er bij velen een behoefte aan troost bestaat.
‘Klimaatprobleem moet ons tot bescheidenheid aanzetten’
Actueel, Barmhartigheid3 januari 2022 – Het moet afgelopen zijn met economische groei. De klimaatproblemen dwingen ons daartoe. Het moet snel ("We hebben nog tien jaar om de aarde te redden van de klimaatondergang") en het kan snel. Aldus de econoom Paul Schenderling, die zich ook verzet tegen de "enorme uitbuiting" van arme landen door het rijke westen.
Dirk de Wachter: ‘We moeten investeren in medemenselijkheid’
Actueel, Barmhartigheid31 december 2021 – De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter stelt dat de mens om te leven betekenis nodig heeft. Maar het belangrijkste kenmerk van deze tijd is volgens hem juist zinloosheid, ledigheid, doelloosheid. Hij pleit voor een investering in medemenselijkheid.
1 januari: Wereldvrededag
Actueel, Vrede30 december 2021 – Zondag is het Wereldvrededag. Maar het was 21 september toch ook al Internationale Dag van de Vrede? Klopt. Op 1 januari houdt de RK Kerk al sinds 1967 jaarlijks haar Wereldvrededag. In 1981 begon op initiatief van de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. En rond die dag organiseert PAX ieder jaar de Vredesweek.
Ach, de vrede kan die dubbele aandacht goed gebruiken.
Paus noemt behandeling vluchtelingen een ‘schandaal van de mensheid’
Actueel, Vluchtelingen29 december 2021 – Vandaag sprak paus Franciscus tijdens een audiëntie over het 'schandaal van de migratiecrisis'. Hij noemde ook Jozef, Maria en hun kind 'vervolgde migranten' toen zij vluchtten naar Egypte om te ontsnappen aan Herodes.
‘Verjagen asielzoekers nu normaal in EU’
Actueel, Vluchtelingen29 december 2021 – Gisteren opende de NRC met een akelig bericht: "Pushbacks genormaliseerd in EU. Dit jaar zetten Europese landen wederom duizenden migranten illegaal buiten de grenzen. Brussel knijpt een oogje toe."
'Protecting Rights at Borders' turfde dit jaar 11.901 pushbacks.
RTL: ‘Nee, aantal dakloze jongeren juist gestegen’
Actueel, Daklozen29 december 2021 – Haaks op de mededeling van staatssecretaris Blokhuis ('Dakloosheid onder jongeren gehalveerd’) concludeerde RTL Nieuws gisteren: 'Missie mislukt: aantal zwerfjongeren gegroeid in plaats van gedaald'. RTL Nieuws baseert zich daarbij nota bene op een notitie van Blokhuis aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Paul Blokhuis: ‘Dakloosheid onder jongeren gehalveerd’
Actueel, Daklozen23 december 2021 - Trots meldt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) dat de dakloosheid onder jongeren inmiddels is gehalveerd. Hoe het straks verder gaat is ongewis. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft besloten dat Blokhuis niet terugkeert in het nieuwe kabinet.
Een (kerst)verhaal over behulpzaamheid, samenwerken en delen
Actueel23 december 2021 - Vandaag een oud volksverhaal dat bijvoorbeeld aan de kerstdis voorgelezen zou kunnen worden. Het heeft als titel 'De maaltijd in hemel en hel'.
Een engel laat een man zowel de hemel als de hel zien. Tot zijn verbazing lijken beide oorden op het eerste gezicht nogal erg veel op elkaar. Totdat hij beter kijkt…
Ook de kerstlunches tegen eenzaamheid kunnen niet doorgaan
Actueel, Eenzaamheid22 december 2021 – Op heel veel plekken in Nederland had Resto VanHarte samen met Albert Heijn kerstlunches gepland, tégen de eenzaamheid. Maar ook die zijn gesneuveld in de lockdown tegen corona. Ze zijn nu, heel sneu, noodgedwongen omgezet in 'afhaal kerstlunches'.
‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’
Actueel, Barmhartigheid, Politiek16 december 2021 – De titel van het Coalitieakkoord is veelbelovend: ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. 'Omzien naar elkaar' lijkt een heel barmhartig voornemen. En er stáát ook in dat allerlei onbarmhartige erfenissen van de eerdere Rutte-kabinetten nu eindelijk opgeruimd gaan worden. Zou het nu wel lukken?
‘De kunst van het horen’ – een warm bad
Actueel, Beweging15 december 2021 – Na heel lang weer een échte bijeenkomst. Op 11 december stond het thema ‘de kunst van het horen’ centraal. En in alle eerlijkheid stond gedurende de hele dag ook de kunst van het zien, voelen, ruiken en proeven centraal: wat was het geweldig om elkaar weer te zien en echt te ontmoeten.
‘Klimaatpessimisme vraagt juist compassie’
Actueel, Compassie, Klimaat14 december 2021 – De Amerikaanse auteur Roy Scranton is een overtuigde klimaatpessimist. Er is volgens hem geen redden meer aan. Maar juist daarom is hij er evenzeer van overtuigd dat we ons moeten bekwamen in compassie. De Groene Amsterdammer interviewde hem.
‘IC-medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij’
Actueel, Zorg14 december 202 – Naast de druk door de zwaarte van de grote hoeveelheid werk staan IC-verpleegkundigen ook bloot aan 'morele stress' door medisch-ethisch dilemma's. Niek Kok, promovendus klinische ethiek bij de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen, doet er onderzoek naar en het Nederlands Dagblad interviewt hem. "IC-medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij."
‘We hebben leiders met compassie nodig’
Actueel, Compassie13 december 2021 – "Hoog tijd dat leidinggevenden, ook bij de overheid, een gezonder én effectiever kompas gaan kiezen: dat van compassie." Eveline Brandt weet het zeker: deze tijd vraagt om compassievolle leidinggevenden.
Nijmegen: een ‘Huis van Compassie’ voor kwetsbaren
Actueel, Compassie8 december 2021 – In Nijmegen staat een huis, een groot huis, een 'Huis van Compassie'. Ontstaan vanuit de protestantse diaconie in Nijmegen is het inmiddels uitgegroeid tot een bevlogen dienstencentrum 'van iedereen' voor een heel brede doelgroep van maatschappelijk kwetsbaren: daklozen, ongedocumenteerde vreemdelingen, mensen die in armoede leven en mensen die sociaal geïsoleerd zijn of zorg behoeven.
Hans Alma: ‘Compassie is geen medelijden’
Actueel, Barmhartigheid, Compassie6 december 2021 – Het woord 'compassie' definiëren sommigen als 'medelijden', maar woorden als 'ontferming, barmhartigheid en liefde' zijn beter. Prof. dr. Hans Alma legt dat uit in haar inaugurele rede van afgelopen vrijdag voor de leerstoel Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Sint Nicolaas bestaat niet
Actueel, Barmhartigheid3 december 2021 – Sinterklaas wordt ook wel het 'feest van barmhartigheid genoemd, een verwijzing naar de barmhartige daden van bisschop Nicolaas van Myra. Maar net als Sinterklaas heeft hij nooit bestaan, al zijn de legendes over hem wel mooie verhalen om door te vertellen.
Hoor, het gaat door!
Actueel, Barmhartigheid, Beweging3 december 2021 – Met plezier melden we dat ‘De kunst van het horen’ op zaterdag 11 december door kan gaan. Kloosterhotel Zin hanteert de gangbare corona-regels, dat wil zeggen, de 1,5 meter afstand en looproutes. In de publieke ruimtes is het mondkapje verplicht.
Een oproep aan scholieren
Actueel, Beweging, Compassieprijs3 december 2021 – Op vrijdag 22 april 2022 wordt de jaarlijkse 'Compassieprijs' uitgereikt in Kloosterhotel Zin in Vught. Dit jaar staat de wedstrijd open voor middelbare scholieren. Tot uiterlijk 11 maart 2022 kunnen zij (individueel of als groep) werkstukken indienen.
‘Kerk kan vernieuwen door zich te richten op mensen in de knel’
Actueel, Barmhartigheid29 november 2021 – De hoogleraar praktische theologie Jan Loffeld denkt dat de kerk zich zou kunnen vernieuwen door zich te richten op mensen in de knel. Loffeld hield een inaugurele rede aan de Tilburg Catholic School of Theology.
Meer compassie op zondag?
Actueel, Compassie28 november 2021 – De zondag is nog steeds de dag van ‘empathie, compassie en schuldgevoel’, denken Samuel Stäbler en Kim Mierisch, onderzoekers aan Tilburg University. Zij onderzochten de vrijgevigheid jegens straatmuzikanten.
‘Uiteindelijk draait alles om genegenheid’
Actueel, Compassie, Klimaat, Voedsel26 november 2021 – Het nieuwe nummer van De Groene Amsterdammer heeft een verhaal over een bijzondere Amerikaanse boer en schrijver: Wendell Berry. De Groene noemt hem het ecologisch geweten van Amerika. "Volgens hem draait een gezonde, duurzame economie uiteindelijk om zorg, aandacht, genegenheid."
Nieuwe bureaumanager voor de Beweging van Barmhartigheid
Actueel, Beweging24 november 2021 – We zijn blij te kunnen melden dat de Beweging van Barmhartigheid weer een bureaumanager heeft: Brigitte van der Heijden. Ze is zich op dit moment aan het inwerken en we verwachten dat ze in januari 'op stoom' is.
‘Langzaam keert de menselijke maat terug in het denken van de overheid’
Actueel, Barmhartigheid24 november 2021 – Nadat gisteren bekend werd dat het kabinet coulanter zal zijn voor mensen met een uitkering, durft de Volkskrant vandaag in het Volkskrant-commentaar de conclusie aan dat 'de menselijke maat langzaam terugkeert in het denken van de overheid'.
Barmhartigheid met muziek en appeltaart
Actueel, Barmhartigheid24 november 2021 – Ja hoor, je kunt met muziek ook barmhartigheid beoefenen! Dat weten de musici van de 'Appeltaartconcerten' maar al te goed. Ze spelen voor mensen in de knel, voor mensen in inrichtingen, voor mensen die anders nooit naar een concert zouden gaan. En in de pauze serveren ze koffie met appeltaart.
Global Gala van het Charter for Compassion
Actueel, Beweging, Compassie22 november 2021 – Zaterdag was er via internet een 'Global Gala' van het Charter for Compassion. Tijdens dat gala kreeg rabbijn Awraham Soetendorp een 'humanitarian award'. Diverse sprekers prezen zijn werk voor mens en aarde, met name zijn bijdrage aan de interfaith beweging en de interculturele dialoog.
Een filosofieclub van daklozen
Actueel17 november 2021 – Een prachtig verhaal vandaag in Trouw: in Amsterdam bestaat al tientallen jaren een filosofieclub van daklozen die wekelijks bijeenkomt. "Ze hebben enorm veel kennis en levenservaring." Op het kringgesprek gaat het deze keer over de Franse filosofe Sidonie-Gabrielle Colette. Lees de reportage!
Miljonairs helpen ‘communities’ tegen stille armoede
Actueel, Armoede15 november 2021 – Het was natuurlijk een erg leuk initiatief: als een tegenhanger op de Quote 500 een blad maken over de stille armoede in Nederland - onder de titel Quiet 500.
En het werkt: twee miljonairs hebben zich in de afgelopen weken gemeld om geld en ideeën te investeren in 'Quiet-communities'. Quiet-communities zijn lokale initiatieven om wat te doen tegen de stille armoede.
Nederlandse kerken: ‘Overheid zet je maximaal in voor het tegengaan van klimaatverandering’
Actueel, Klimaat, Milieu14 november 2021 – “Nu de COP26 afgerond is, willen we als vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland de Nederlandse overheid aanmoedigen zich ambitieus te verhouden tot de gemaakte afspraken, en te doen wat in haar macht ligt om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk te beperken.”
Barmhartigheid in de rechtbank
Actueel, Barmhartigheid11 november 2021 – De toeslagenaffaire lijkt ook rechters wakker geschud te hebben. Al twee keer liet een rechtbank barmhartigheid boven de strikte regels gaan. Niks 'regels zijn regels'.
Compassieprijs: dit jaar een wedstrijd voor scholieren
Actueel, Beweging, Compassieprijs9 november 2021 – Deze maand start de campagne om scholen mee te laten dingen naar de Compassieprijs 2022. "Scholieren, bedenk hoe je de wereld 'compassievoller' kunt maken. Maak een plan om de wereld een beetje mooier te maken en stuur dat plan in voor onze wedstrijd. Je kunt op je eentje meedoen, maar liever nog met een groepje scholieren of een hele klas. Of misschien zelfs wel de hele school."
‘Compassie kun je trainen’
Actueel, Compassie8 november 2021 – Religiewetenschapper Jasmijn Olk volgde in Nepal de 'Innate Compassion Training' van Amerikaanse boeddhist John Makransky en doet daar in het magazine Volzin verslag van. In haar verslag noemt ze de training van Makransky een meditatiemethode "die helpt om liefdevoller mens te worden".
Jan van Hövell wil wereldwijd 500.000 vluchtelingen laten sporten
Actueel, Vluchtelingen7 november 2021 – De Nederlander Jan van Hövell is een 'humanitair sportmerk' begonnen: KLABU. Het is zijn ambitie om binnen tien jaar wereldwijd 500.000 vluchtelingen in vluchtelingenkampen aan het sporten en spelen te krijgen. Het eerste sportproject is inmiddels van start, in Kenia.
Caritas: ‘Help de vluchtelingen in nood aan de Europese grenzen’
Actueel, Vluchtelingen1 november 2021 – Caritas Europa doet een dringend beroep op de Europese leiders om de mensen in nood aan de Europese grenzen te helpen. "En stop onmiddellijk met de 'pushbacks'. (...) Er sterven nu mensen in de vrieskou in de bossen van noordoost Europa."
VN-klimaatconferentie Glasgow begonnen. We duimen.
Actueel, Klimaat, Milieu31 oktober 2021 – De VN-klimaatconferentie in Glasgow is vandaag officieel begonnen. De wereldleiders arriveren morgen en overmorgen. 'COP 26' duurt tot en met 12 november. De inzet is de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken en de rekening van alle maatregelen eerlijk te verdelen. We duimen voor een goede afloop.
Kerken willen dat energiecompensatie naar armen gaat
Actueel, Armoede29 oktober 2021 – De kerken zijn bezig met een plan maakt een plan om de door de overheid aangekondigde energiecompensatie van circa €400 terecht te laten komen bij huishoudens die dit echt nodig hebben. Via lokale kerkelijke fondsen zouden mensen het gekregen geld, geheel of gedeeltelijk, beschikbaar kunnen stellen voor herverdeling, zo is het idee.
Psychiater Dirk de Wachter: ‘Essentie van het christendom is barmhartigheid’
Actueel, Barmhartigheid27 oktober 2021 – Het magazine Volzin heeft een (zeer lezenswaardig) interview met de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. "Zijn boodschap: zoek de zin van het leven niet in het streven naar geluk, maar word gelukkig door een ander te helpen bij zijn ongeluk."
Een app voor compassie: ‘Compas-Y’
Actueel, Compassie27 oktober 2021 – De Universiteit Twente heeft een compassie-app gelanceerd. De app richt zich op 'zelfcompassie' en is bedoeld voor mensen die in het afgelopen jaar de diagnose kanker hebben gehad. De app is gratis.
‘Humanitarian Award’ voor rabbijn Soetendorp
Actueel, Beweging, Compassie26 oktober 2021 – Op 20 november krijgt de Nederlandse rabbijn Awraham Soetendorp een 'Humanitarian Award' tijdens een 'global gala' van het Charter for Compassion. Soetendorp krijgt de prijs voor zijn 'levenswerk': zijn werk voor de mensenrechten, zijn werk als milieuactivist en zijn werk in progressieve, humanitaire en interreligieuze organisaties.
Koningin van de ‘verwenzorg’
Actueel, Zorg25 oktober 2021 – Joke Zwanikken-Leenders (77) krijgt van ons de eretitel 'koningin van de verwenzorg'. Ze is namelijk al jaren dag-in-dag-uit in de weer om psychiatrische patiënten, dak- en thuislozen, alleenstaanden en vele, vele anderen een bijzondere dag te bezorgen.
Ouderenbeleid Rotterdam begon met aanpak eenzaamheid
Actueel, Eenzaamheid16 oktober 2021 – “Het ouderenbeleid in Rotterdam begon met de aanpak van eenzaamheid”, vertelt Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, Ouderen, Zorg en Sport van Rotterdam. “We zien dat veel ouderen er alleen voor staan. Dan is niet alleen aandacht voor het fysieke maar ook voor het geestelijk welzijn van belang." Rotterdam zorgt daarom voor gespreksmogelijkheden over 'levensvragen'.
Wat je niet moet zeggen tegen iemand die eenzaam is
Actueel, Eenzaamheid15 oktober 2021 – Iedereen is in het leven wel eens eenzaam. Vaak gaat ook weer over, maar niet bij iedereen. Wat moeten we vooral wel doen bij problematische eenzaamheid, en wat niet?
StopEcocide nummer 2 op de lijst ‘Duurzame 100’
Actueel, Milieu14 oktober 2021 – Een mooie tweede op de lijst van de 'Duurzame 100' van het dagblad Trouw. Vorige week maakte Trouw de nieuwe Duurzame 100 bekend. Het Burgercollectief ABP Fossielvrij stond op de eerste plaats, maar Ecocide kreeg plaats 2. De Beweging van Barmhartigheid tekende onlangs, met 50 andere organisaties, het manifest StopEcocide.
De kunst van het horen
Actueel, Beweging7 oktober 2021 – De Beweging van Barmhartigheid organiseert een dag over ‘De kunst van het horen’, in Vught, op 11 december. "Hoe kan ik een ander echt horen en hoe wil ik zelf graag gehoord worden?"
Inspiratiemiddag – Grootouders voor het Klimaat
Agenda archief, Klimaat1 OKTOBER 2021 – 'Grootouders voor het klimaat' organiseert in Amsterdam een 'inspiratiemiddag' "om ons hoop, inspiratie en energie te geven om door te gaan".
Hein Stufkens: ‘Gelukkig dementeert de liefde niet’
Actueel30 september 2021 – Een bijdrage van de dichter en filosoof Hein Stufkens over menslievende zorg en dementie . Zijn vrouw Brigitte lijdt aan dementie. "Maar gelukkig dementeert de liefde niet."
Menslievende zorg: ‘Dementie is niet alleen een verlies’
Actueel29 september 2021 – Op 23 oktober gaat een ontroerende theaterproductie over dementie officieel in première. Met 'Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten'] zoekt theatermaker Madeleine Matzer naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie.
‘Zingeving en verdieping in mijn eigen kleine bestaan’
Actueel27 september 2021 – Tanny van de Ven is vaste medewerker aan deze site. In dit artikel interviewt zij zichzelf.
Thema van de Vredesweek 2021 is ‘inclusief samenleven’
Agenda archief, Vrede18 T/M 26 SEPTEMBER 2021 – Er is pas sprake van vrede als er recht wordt gedaan aan iedereen. Voor 2021 kiest PAX daarom ‘inclusief samenleven’ als thema van de Vredesweek.
‘Iemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal’
Actueel, Eenzaamheid24 september 2021 – Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een actieprogramma 'Eén tegen Eenzaamheid' en vanuit dat programma wordt onder andere de 'Week tegen de Eenzaamheid' georganiseerd, dit jaar voor de twaalfde keer (van 30 september t/m 7 oktober).
Dag van de Vrede: inspirerend vredesconcert in Utrecht
Actueel, Vrede22 september 2021 – In de zaal veel mensen die zelf gevlucht zijn voor oorlogsgeweld en op het podium veel muzikanten met dezelfde achtergrond: het Nederlands Blazers Ensemble gaf dinsdag op de Dag voor de Vrede een zeer inspirerend vredesconcert. Dit wordt een nieuwe traditie, werd beloofd.
Menslievende zorg
Actueel21 september 2021 – Samen met NieuwWij en EvenAnders werkt de Beweging van Barmhartigheid aan een nieuw project: 'Menslievende zorg'. We laten daarin voorbeelden zien van hoe het anders kan in de zorg, Menslievender. Het eerste voorbeeld: menslievende zorg bij dementie.
Protestantse kerken: ‘Barmhartigheid’ jaar lang centraal thema
Actueel, Barmhartigheid21 september 2021 – Afgelopen zaterdag werd in Culemborg de aftrap gegeven voor een groot barmhartigheid-project. Het is een initiatief vanuit de protestantse kerken, maar andere kerken zijn ook zeer welkom.
Natuurcrisis: Greenpeace dreigt met proces tegen de Staat
Actueel, Klimaat, Milieu14 september 2021 – Greenpeace-actievoerders zijn vanmorgen van het dak van de nieuwe Twee Kamer gehaald. Het was een actie uit bezorgdheid over de 'natuurcrisis'. "De politiek moet nu de natuurcrisis aanpakken." Wanneer de politiek daar nu niet serieus werk van maakt, zal Greenpeace een proces tegen de Staat beginnen om dat via de rechter af te dwingen.
Indringend theater over de asielprocedures in Nederland
Actueel, Barmhartigheid, Vluchtelingen13 september 2021 – De Nederlands/Israëlische theatermaker Ilay den Boer wilde weten hoe het werkt met die verstrekkende besluiten over asielaanvragen. Om dat te ontdekken ging hij bij de IND werken en maakte hij van zijn ervaringen daar een indringend theaterproject.
CDA wil barmhartig zijn tegenover IS-vrouwen en -kinderen
Actueel, Barmhartigheid, Politiek12 september 2021 – Op het partijcongres van het CDA, zaterdag in Den Bosch, werd een resolutie aangenomen om Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen nog voor de winter te repatriëren. "Het gaat om barmhartigheid."
Amsterdam gaat experimenteren met een burgerberaad
Actueel, Klimaat, Politiek9 september 2021 – Een willekeurige steekproef van honderd Amsterdammers gaat een burgerberaad vormen. Na een cursus gaan ze extra maatregelen bedenken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het experiment sluit perfect aan bij een voorstel van de Beweging van Barmhartigheid.
Gezamenlijke boodschap van kerkleiders: ‘We moeten anders leven’
Actueel, Klimaat, Milieu8 september 2021 – De leiders van de rooms-katholieke kerk, de oosters-orthodoxe kerk en de anglicaanse gemeenschap hebben zich, voor het eerst in de geschiedenis, gezamenlijk tot de wereld gericht. Ze maken zich grote zorgen over "de ongekende dreiging van klimaatverandering". "We roepen iedereen op, ongeacht zijn geloof of wereldbeeld, om te proberen te luisteren naar de roep van de aarde. (...) We moeten anders leven; we moeten nu voor het leven kiezen."
Kerken maken zich sterk voor een wet tegen Ecocide
Actueel, Klimaat, Milieu8 september 2021 – 'Faith for Ecocide Law' is een internationale, interreligieuze coalitie die wil dat ecocide wettelijk een misdaad wordt. Donderdag 16 september gaat het initiatief van start met een online conferentie (in twee rondes).
Sigrid Kaag sprak óók over medemenselijkheid in de politiek
Actueel, Barmhartigheid8 september 2021 – De H.J. Schoo-lezing van D66-leider Sigrid Kaag leidde tot pittige discussies, vooral over haar ongenoegen met de gang van zaken rond de formatie en haar aanval op demissionair premier Rutte. Maar ze sprak óók over de noodzaak van meer medemenselijkheid in de politiek.
Kristien Hemmerechts oefent barmhartigheid
Actueel, Barmhartigheid6 september 2021 – Sinds de schrijfster Kristien Hemmerechts in aanraking kwam met de Sant'Egidio-beweging in Antwerpen helpt ze er mee met heel praktische barmhartigheid. En tot haar eigen verbazing voelt ze zich er erg bij thuis.
Politici hebben geen belangstelling voor een ‘cursus’ barmhartigheid
Actueel, Barmhartigheid, Beweging, Politiek26 augustus 2021 – We hebben de 'cursus Barmhartigheid voor politici' moeten afgelasten; wegens gebrek aan belangstelling. We deden het aanbod meteen na de verkiezingen aan de nieuwe Tweede Kamer. Slechts één Kamerlid ging op ons aanbod in. Dat ene Kamerlid zullen we op een passende andere manier bedienen.
‘Delen? Hoe doe je dat?’
Actueel, Vluchtelingen21 augustus 2021 – "Vluchtelingen in je eigen huis opvangen: Je kunt toch delen?" Voor Maartje Epema is het de gewoonste zaak van de wereld. "Hoe meer je hebt hoe meer je kunt delen, toch?" Moeder Maartje krijgt veel respect, maar een paar lezers vroegen zich toch af hoe ze het doet. We geven de tips van Maartje graag door.
‘Het klimaatrapport geeft de kerk veel huiswerk’
Actueel, Klimaat20 augustus 2021 – Het sombere IPCC-rapport dat vorige week verscheen moet ook de kerken aan het werk zetten. Aldus een oproep op de opiniepagina van het Nederlands Dagblad. "Hoe zouden gelovigen in het dagelijks verkeer met de Schepper kunnen voorbijgaan aan de teloorgang van zijn schepping?"
OpenEmbassy: modern werk van barmhartigheid
Actueel, Vluchtelingen20 augustus 2021 – Het woord 'barmhartigheid' valt bij hen niet één keer, toch is 'OpenEmbassy' een heel eigentijdse vorm van 'de vreemdelingen herbergen'. OpenEmbassy is een bedrijf, een bedrijf dat zorgt dat "nieuwkomers zinnig, waardig en vlot hun weg kunnen vinden in Nederland".
Ex-gedetineerden – Rapper Rivelino Rigters heeft een idee
Actueel, Solidariteit19 augustus 2021 – "Stimuleer de vijfhonderd grootste bedrijven van Nederland om betaalde stageplekken of startersbanen aan te bieden aan ex-gedetineerden." Rapper (en ex-gedetineerde) Rivelino Rigters heeft een voorstel.
Afghanistan – ‘Met ruimhartig asielbeleid proberen levens te redden’
Actueel, Vluchtelingen18 augustus 2021 – Al die wanhopige mensen die proberen Afghanistan te ontvluchten zetten de vluchtelingenproblematiek weer hoog op de agenda. Het woord barmhartigheid valt weer regelmatig.
Suske en Wiske jarig: 75 jaar
Actueel, Barmhartigheid16 augustus 2021 – Stripliefhebbers vieren vandaag een verjaardag: Suske en Wiske bestaan 75 jaar. Eén van de inmiddels meer dan 300 verschenen albums gaat over de Werken van Barmhartigheid: 'De zeven snaren'.
Italiaanse kerken maken ‘humanitaire corridor’ voor 1000 vluchtelingen
Actueel, Vluchtelingen13 augustus 2021 – Duizend kwetsbare vluchtelingen die nu nog vastzitten in Libanon mogen op uitnodiging van Italiaanse kerken naar Italië komen. De hele operatie wordt bijna volledig gefinancierd met collectegelden.
Muziek en partituren van ‘Zeven wegen van Barmhartigheid’
Actueel, Barmhartigheid12 augustus 2021 – Voor wie het zou willen uitvoeren: de muziek en de partituren van 'Zeven wegen van Barmhartigheid' van de Nederlandse componist Alfons van der Mullen zijn beschikbaar.
Wereldraad van Kerken over klimaatrapport: ‘Nu wereldwijde actie’
Actueel, Klimaat11 augustus 2021 – Het rapport van het 'Intergouvernementeel Panel voor klimaatverandering' van de Verenigde Naties (IPCC), dat maandag werd gepubliceerd, is volgens de Wereldraad van Kerken een alarmsignaal voor iedereen. “De tekenen des tijds zijn nog nooit zo duidelijk geweest."
‘Vakantie als in een vijfsterrenhotel’
Actueel, Beweging10 augustus 2021 – Ondanks de vakantie was het in de afgelopen weken weer een drukte van belang in Kloosterhotel Zin, op het landgoed Steenwijk in Vught dat het ‘basiskamp’ van de Beweging van Barmhartigheid is. Alleenstaanden die zich geen vakantie kunnen permitteren genoten toch van een vakantie. En ze werden als eregasten vrijgehouden.
Arbeidsmigranten – Uitbuiting in Nederland
Actueel, Solidariteit17 augustus 2021 – De Groene Amsterdammer heeft deze week een indringend verhaal over arbeidsmigranten in Nederland. 'Heel Nederland is afhankelijk van migranten'. Maar de politiek wil niet zien hoe wij ze behandelen.
Componist zoekt tekstschrijver voor ‘barmhartige’ cantate
Actueel, Barmhartigheid6 augustus 2021 – Een cantate zonder zang is als een boek zonder letters. De Nederlandse componist Alfons van der Mullen zoekt voor een cantate die hij over de werken van barmhartigheid wil maken daarom een 'librettist', een tekstschrijver.
Restaurant voor dak- en thuislozen zoekt donateurs
Actueel, Barmhartigheid, Geld5 augustus 2021 – De 'Franciscustafel' zoekt donateurs. Iedere dinsdagavond is het een gezellige drukte in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk. Dan eten er zo'n 150 dak- en thuislozen een warme maaltijd. Een initiatief van de Sant'Egidio-groep. Maar de tafel heeft donateurs nodig.
‘Geef alle daklozen een huis’
Actueel, Armoede, Solidariteit4 augustus 2021 – Het aantal daklozen is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. 'Het is slim om alle daklozen een huis te geven, alleen al omdat het goedkoper is. Een dakloze kost de samenleving tussen de 30.000 en 100.000 euro per jaar.' De Amsterdamse stadsgeograaf Cody Hochstenbach onderzoekt de dakloosheid.
Stad van Compassie Nijmegen organiseert ‘goede gesprekken’
Actueel, Compassie3 augustus 2021 – 'Nijmegen in Dialoog' heet het project van 'Stad van Compassie Nijmegen'. Doel: het organiseren van waardevolle ontmoetingen tussen stadgenoten. Ze gaan met elkaar in dialoog over onderwerpen die in hun dagelijks leven belangrijk voor hen zijn.
KRO-NCRV zet de Westerkerk in Amsterdam in regenboogkleuren
Actueel, Solidariteit3 augustus 2021 – Liefde is voor iedereen. Om die boodschap kracht bij te zetten, staat de Westerkerk in Amsterdam twee weken lang in regenboogkleuren. Een initiatief van KRO-NCRV.
Vluchtelingen in je eigen huis opvangen: ‘Je kunt toch delen?’
Actueel, Vluchtelingen2 augustus 2021 – De familie Epema vangt thuis vluchtelingen op. Tanny van de Ven wilde er meer van weten en zocht ze op in hun Gelderse dorp. Ze sprak met moeder Maartje Epema. "Ik kán niet anders. Ik heb vrede, vrijheid, de juiste papieren, een dak boven mijn hoofd. En zij komen hier met niks. Hoe meer je hebt hoe meer je kunt delen, toch?"
‘Franse burgerparticipatie blijkt wassen neus’
Actueel, Politiek30 juli 2021 – Er werd veel verwacht van het Franse experiment met burgerparticipatie. En president Macron maakte er goede sier mee, maar toch is er in de nieuwe Franse Klimaatwet nauwelijks iets terug te vinden van de voorstellen van de bevolking.
De ‘Koloniën van Weldadigheid’ nu werelderfgoed
Actueel, Barmhartigheid26 juli 2021 – Unesco heeft de 'Koloniën van Weldadigheid' vandaag op de werelderfgoedlijst gezet. Je zou die koloniën misschien nog een merkwaardige vorm van barmhartigheid kunnen noemen, maar ondanks alle goede bedoelingen was het voor vele bewoners óók een tranendal.
‘Mag het een onsje meer compassie zijn?’
Actueel, Compassie24 juli 2021 – Leven en werken vanuit compassie en empathie is niet zweverig, maar is juist de sleutel naar succesvoller innoveren, ontdekte marketingadviseur Eveline van Zeeland. Ze werd gegrepen door het leven én werken vanuit compassie. "Compassie is een 'need to have'."
Vredeswerk uit barmhartigheid
Actueel, Vrede24 juli 2021 – Sant'Egidio heeft opnieuw belangrijke resultaten weten te boeken in de vredesonderhandelingen rond de burgeroorlog in Zuid-Soedan. Nog geen wapenstilstand, maar alle partijen zijn eindelijk echt in gesprek.
Ontmoet een vluchteling; je gaat er anders over denken
Actueel, Vluchtelingen23 juli 2021 – Wie een vluchteling ontmoet, gaat anders over vluchtelingen denken. Vluchtelingenwerk Nederland organiseert om die reden ontmoetingen tussen Nederlanders en vluchtelingen. Vaak op scholen, maar ook bij andere groepen. En het werkt. Dat is nu ook nog eens door een onderzoek bewezen.