ACTUEEL
Rachamhuis: een huis van barmhartigheid in Den Haag
23 mei 2022 – Een echtpaar begon een jaar geleden in Den Haag een Rachamhuis, een ‘huis van barmhartigheid’. Marieke en Hans Dingemanse werken beiden in de zorg. Daarnaast richten ze zich op hulpverlening aan sekswerkers. Ze wonen in een heel groot huis, waarin ze zes studio’s realiseerden. Een ‘woon-leerhuis’. Van daaruit kunnen ex-prostituees een nieuw leven beginnen. Er wonen nu zes vrouwen en twee kinderen.
De vrouwen wonen er tijdelijk – maximaal twee jaar. In die tijd krijgen ze ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven.
In het huis is een woonkeuken van het hele huis. Elke vrijdag eten alle bewoners gezamenlijk. En elke woensdag is er sport.
Het privé-gedeelte voor Marieke en Hans is afgescheiden. Twee andere echtparen zijn beschikbaar als invallers wanneer Marieke en Hans er niet kunnen zijn.
‘Er wordt hier niet geoordeeld’
Selina is een van de bewoonsters. Ze volgt nu een opleiding in de zorg. Tegen het Nederlands Dagblad zegt ze: “Hier bouw ik vertrouwen op in mezelf en in de mensen die mij willen helpen. Dat was in het begin niet makkelijk, toen ik herbelevingen en paniekaanvallen had. Achter mijn verleden staat nu een punt. Het is een cadeau van God dat ik dat ik nu zo kan zorgen voor oudere mensen, want ik ben enorm beschadigd. Ik wil uiteindelijk mijn eigen zorgonderneming starten. (…) Ik heb in dit huis familie gekregen en liefde. Ik heb nog nooit liefde gevoeld, maar nu wel. Er wordt hier niet geoordeeld. Er is meer in het leven dan prostitutie, je bent veel meer waard als mens dan alleen de prijs voor je lichaam.”
Het Rachamhuis werkt nauw samen met de Haagse Stichting Hulpverlening en Opvang Prostitutie en mensenhandel (SHOP) en de christelijke stichting De Haven.
Hans Dingemanse over hun initiatief: “Deze kleinschalige aanpak is uniek. Vanuit de rest van Nederland zien we interesse ontstaan voor het concept waarin een gezin het leven deelt met deze vrouwen. Deze opzet is kopieerbaar en wij willen daarin onze ervaringen delen.” Zijn vrouw Marieke vult aan: “Stel dat andere mensen dezelfde droom hebben, voor Haarlem of waar dan ook. Het begint met het openzetten van je hart. En je moet een stabiel huwelijk en gezin hebben.”
Betrokkenheid vanuit het hart
Uit de missie van het Rachamhuis: “Racham is het Hebreeuwse woord voor barmhartigheid, zorgzame genegenheid en betrokkenheid vanuit het hart. Vanuit deze waarden willen wij vrouwen die een nieuw leven willen opbouwen huisvesten en steunen. We willen met hen een kleine woongemeenschap vormen waarbinnen ervaren kan worden wat ‘gezond samenleven’ en het hebben van ‘vertrouwde relaties’ inhoud. Wij geloven dat er voor iedere vrouw een nieuw begin mogelijk is. Dat hun verleden niet de toekomst bepaalt en dat onrecht en afhankelijkheidsrelaties niet het laatste woord hebben. Voor iedere vrouw is een weg naar vrijheid en herstel mogelijk. Voor vrouwen die uit willen stappen is woonruimte waar veiligheid, aandacht, ondersteuning en begeleiding geboden wordt nodig. Het is van belang dat ex-prostituees een veilige en steunende omgeving ervaren waar zij in hun eigenwaarde worden gesterkt; een plek van waaruit ze nieuwe contacten op kunnen doen en zinvol werk en of andere dag invulling kunnen zoeken. In Den Haag ontbreekt het aan huisvestingsmogelijkheden voor vrouwen die een nieuwe toekomst op willen bouwen.
Het woon-leerhuis is een plek waar vrouwen ‘op verhaal kunnen komen’. Daarom is er een ruimte met een grote keukentafel als centrale ontmoetingsplek in het huis. Hier kunnen dromen gedeeld, verhalen verteld en plannen worden gesmeed.”
Foto: Rachamhuis
Bronnen
Ex-prostituee Selina: ‘Ik heb nog nooit liefde gevoeld. Maar nu wel’
Nederlands Dagblad, 21 mei 2022
Doneren
Wie wil kan het Rachamhuis met een donatie ondersteunen.
Contact
Postadres
Koppelstokstraat 35
2583 CB Den Haag
Graag contact imv een zorgelijke situatie bij ons in Amsterdam