DOE OOK MEE!
Verwenzorg maakt het leven mooier
8 november 2023 – Of we wat aandacht willen geven aan Verwenzorg, mailde Joke Zwanikken-Leenders, de initiator van Verwenzorg in Nederland. En ja, dat doen we zeker. Want dit prachtinitiatief verdient het om in het zonnetje gezet te worden.
Mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg verrassen met extra aandacht en activiteiten. Dat is de essentie van Verwenzorg. Die extra aandacht komt niet alleen van professionals. Ook familie, vrijwilligers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen verwenzorg bieden. Hierdoor kunnen mensen die chronisch of ongeneeslijk ziek zijn ontspannen genieten van extra activiteiten.
Vertroetel ze maar
Verwenzorg is ontstaan als tegenhanger van de zelfzorgtheorie, die in de jaren 90 opgang maakte. In reactie op deze ontwikkeling, waarin patiënten en cliënten steeds meer zelfstandig moesten doen, hanteerde Jan Bastiaanse, destijds directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging, het devies “Niks zelfzorgen, vertroetel ze maar.”
De kers op de taart
Na het overlijden van Bastiaanse nam psychiatrisch verpleegkundige Joke Zwanikken-Leenders de fakkel van hem over. Zij heeft de ‘vertroetel-theorie’ verder handen en voeten gegeven door de introductie van Verwenzorg. Verwenzorg is begonnen met een kistje heerlijke verse kersen dat Joke meenam voor patiënten. Sindsdien staat de kers symbool voor de verwenzorg.
Verwenzorg mogelijk maken
Het extra mooi opmaken van een patiënt kost nauwelijks geld, net zoals ‘een aai over de bol’. Daarnaast zijn er ook specifieke verwenzorgactiviteiten, die veelal bekostigd worden uit giften of sponsoring van bedrijven en instellingen.
Of in de vorm van concrete bijdragen, zoals gratis toegangskaarten voor (muziek)evenementen, kleinschalige muziekoptredens in zorgcentra, samen kunst maken, samen wandelen, koken, uitstapjes of een activiteit op maat zoals een bedrijf dat een high tea organiseert in een verpleeghuis. Zowel cliënten als verzorgenden, vrijwilligers en professionals genieten van deze activiteiten en ervaren ze als verrijkend.
Menselijke zorg
Verwenzorg is dus niet alleen goed voor cliënten, maar zeker ook voor de betrokkenen die verwenzorg mogelijk maken. Het laat zien dat er meer is dan alleen ziekte en dat er ook ruimte is voor plezier en menselijkheid in de zorg.
In de afgelopen decennia is de Verwenzorg steeds meer onderdeel geworden van de zorg voor chronisch zieken. Mede door initiatieven als de jaarlijkse Nationale Verwendag op 12 november en de CZ -Verwenzorgprijs. Een mooie ontwikkeling, want Verwenzorg draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van cliënten en zorgt voor een ontspannen, positieve sfeer.
Verwenzorg draagt bij aan het welzijn en het plezier van mensen die chronisch of ongeneeslijk ziek zijn.
Bijna iedere verpleegkundige of verzorgende gaat in de zorg werken om ‘goed’ te doen. In de reguliere praktijk is daar weinig ruimte voor. De verwenvisie valt dan ook in goede aarde in de zorg, ook bij verzorgend personeel, vrijwilligers en familie.
Vanuit het hart
Verwenzorg-acties zijn een mooie uitlaatklep om ‘het goede’ uit te dragen. Verpleegkundigen en verzorgenden geven aan dat zij zo weer kunnen genieten van het zorg verlenen. En dat is belangrijk, ook voor de mensen waar het om gaat: de chronisch zieke mensen. Zij merken dat er een groot verschil is tussen zorg die met liefde gegeven wordt en de zorg die ‘volgens protocol wordt verstrekt’.
TLC-zorg: tender, love and care
In feite gaat verwenzorg over de terugkeer van normen en waarden in de zorg. Bijzondere uitstapjes verzinnen is natuurlijk prachtig, maar in de kern gaat het om de basale dingen, waarvan al heel lang bekend is dat ze heilzaam werken: “goedemorgen” zeggen, de kussens opschudden… net even dat extraatje. Zodat er weer warmte en genegenheid in de zorg is. Of zoals ze in Engelstalige landen zeggen: “TLC-zorg”: tender, love and care.
Draag ook bij aan Verwenzorg!
Dat kan op verschillende manieren:
- Meld je aan als vrijwilliger bij een organisatie die verwenzorg aanbiedt. Je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, cliënten begeleiden en persoonlijke aandacht bieden.
- Benut je talent voor verwenzorg, bijvoorbeeld door muziek te maken voor of met cliënten.
- Doneer aan organisaties die verwenzorg aanbieden. Hiermee kunnen zij mooie activiteiten organiseren en cliënten verrassen met extra aandacht. Doneren kan bijvoorbeeld via https://www.reiniervanarkel.nl/teams-en-locaties/verwenzorg/
- Organiseer een evenement om geld in te zamelen voor verwenzorg. Denk aan een sponsorloop op school, een benefietconcert of een veiling.
- Vertel anderen over verwenzorg. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het belang van verwenzorg, hoe meer mensen erbij betrokken raken.
Foto bovenaan: Afbeelding van Ilo via Pixabay
Foto Joke Zwanikken-Leenders via nursing.nl
Meer informatie
Lees ook
- het artikel: www.barmhartigheid.nl/koningin-van-de-verwenzorg/
- het boek ‘Verwenzorg in het bijzonder’, waarin o.a. een casus over de grondlegger van de verwenzorg, Joke Zwanikken-Leenders en over de CZ- Verwenprijs wordt beschreven.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)