Paul Verhaeghe

1 november 2020

Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe is een Belgisch hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse. Hij heeft grote belangstelling voor de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. 

Hij is er meer en meer van overtuigd geraakt dat identiteit sterk beïnvloed wordt door 'een dwingende neoliberale ideologie' en dat dat ingaat tegen onze evolutionair ingebakken sociale aard. Hij ziet de negatieve invloed van het neoliberalisme overal in de samenleving, niet alleen in de economische structuren, maar ook in het onderwijs en in de gezondheidszorg.

In zijn nieuwste boek ('Houd afstand, raak me aan') staat hij uitvoerig stil bij de coronacrisis. Hij betoogt dat we deze crisis moeten aangrijpen om andere keuzes te gaan maken: de ongebreidelde groei waar we tot voor kort naar streefden is niet langer verdedigbaar. Welke kant willen we op met onze economie? Hoe moeten we ons verhouden tot elkaar, en tot het milieu?

Zijn boodschap is hoopvol: we kunnen hier beter uit komen.

Boek:

Paul Verhaeghe: Houd afstand, raak me aan

Uitgeverij De Bezige Bij

Boek € 14,99; ISBN 978 94 031 1751 5

E-book € 4,99; EAN 9789403117614

Website Paul Verhaeghe

>>https://paulverhaeghe.psychoanalysis.be

>>De Correspondent, 23 juli 2020: Waarom worden sommige mensen ziek en anderen niet? Onderschat de rol van stress niet, zegt psycholoog Paul Verhaeghe 

>>De Standaard, 15 juli 2020: ‘Het is cynisch, maar er zijn te weinig doden gevallen’

>>Knack, 8 april 2020: Klinisch psycholoog Paul Verhaeghe: 'Onze versie van de vrije markt bevindt zich nu in de eindfase'

 

>>Terug naar het programma