Missie

Bouwen aan een meer menselijke wereld

De mens is in wezen barmhartig, compassievol en mededogend. Soms komt het spontaan op. Bijvoorbeeld als iemand in nood verkeert of als er een ongeluk is gebeurd. Dan schieten we direct te hulp, zonder erbij na te denken en is het vanzelfsprekend dat we ons betrokken voelen en meehelpen. Barmhartigheid maakt de relaties tussen mensen hartelijk, veerkrachtig, liefdevol, gul, solidair, respectvol, sportief en creatief. Deze levenshouding van ZIEN ~ BEWOGEN WORDEN ~ IN BEWEGING KOMEN kun je voeden en verdiepen.

Ontmoet bondgenoten

De Beweging van Barmhartigheid wil mensen in hun alledaagse beoefening van barmhartigheid inspireren en ondersteunen. Thuis, bij familie, in onze directe woonomgeving of op het werk komen we vaak weerbarstige situaties tegen, waarin we met vallen en opstaan groeien als mens. Bij de Beweging van Barmhartigheid ontmoet je bondgenoten die net als jij bouwen aan een mooiere, meer menselijke wereld, ieder op zijn/haar eigen manier.

De Beweging organiseert activiteiten, zoals het CompassieLab, dialoogweekenden Passie voor Compassie, straattour en moskeebezoek, en andere activiteiten. Daarnaast staan op onze website publicaties die het hart raken en tot de verbeelding spreken.

Een optimistisch geluid

Barmhartigheid, compassie en mededogen zijn sleutelbegrippen in alle levensbeschouwelijke tradities. Het zijn de perfecte bruggenbouwers tussen mensen, want ze maken verbroedering en vriendschap tussen bijvoorbeeld christenen, moslims, joden, boeddhisten en humanisten mogelijk. Wij vinden het belangrijk om te zoeken naar de overeenkomsten en wij zien mogelijkheden om vreedzaam met de verschillen om te gaan. De Beweging van Barmhartigheid kiest bewust voor een optimistisch geluid.

De Beweging is in 1998 opgericht door de Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid en wordt mede gedragen door de Zusters van Liefde van Tilburg. Sommige mensen vinden barmhartigheid een stoffig en beladen woord. Wij willen dicht bij de oorspronkelijke betekenis blijven die onze oprichters ons hebben meegegeven: met ons hart meeleven met de ander, vooral met hen die het moeilijk hebben en kwetsbaar zijn. De Beweging heeft haar wortels in de christelijke spiritualiteit, maar staat open voor iedereen, ongeacht religie of levensovertuiging.

Je kunt je op drie manieren verbinden met de Beweging van Barmhartigheid: als lid, als participant of als sponsor.

Hulp is welkom

Sinds 2005 is de Beweging een zelfstandige stichting met een grote groep vrijwilligers die zorg draagt voor de programmering, communicatie en organisatie. Je kunt ons werk op verschillende manieren actief steunen. De Beweging heeft werk voor vrijwillige professionals op diverse gebieden. Daarnaast zoeken wij organisaties die hun kwaliteiten door middel van materiële sponsoring met ons willen delen, zoals drukwerk of postverzending. Financiële ondersteuning van particulieren, organisaties en fondsen is meer dan welkom. Geef de Beweging van Barmhartigheid stem door uw steun! Heb je suggesties of vragen neem dan gerust contact op met het bureau van de Beweging via coordinatie@barmhartigheid.nl.