Het valt niet altijd mee om mens te zijn
Zinnige Zinnen

Het valt niet altijd mee om mens te zijn

Door Frits Koster

Welke religie of overtuiging we ook hebben, het leven brengt allerlei uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Als we geluk hebben, worden we geboren in een vredig en welvarend land maar ook dan komen we allerlei lastige dingen tegen. Alleen al het menselijk lichaam is voor velen een bron van ongemak, vanwege aangeboren beperkingen, het oplopen van blessures, ziektes en het onvermijdelijke slijtageproces bij het ouder worden. We zijn allemaal onderhevig aan de wetten van vergankelijkheid, of we dat nu prettig vinden of niet.

Ook de omstandigheden waarin we leven, kunnen verre van perfect zijn. We maken allerlei ingrijpende en soms traumatische ervaringen mee. We ervaren het verlies van dierbaren, worden teleurgesteld. Dat maakt ons soms angstig en depressief of we raken opgebrand. Gelukkig kunnen we als mens waardevolle kwaliteiten ontwikkelen, zoals aandacht, vriendelijkheid en compassie, die ons innerlijke kracht geven.

De beoefening van compassie begint met een innerlijke kniebuiging, met het besef dat we blijkbaar niet alles in ons leven kunnen beheersen. Dit besef kan ruimte creëren voor compassie. Zoals de Dalai Lama dit ooit zeer treffend uitdrukte: ‘Compassie is geen religieuze maar een menselijke zaak. Het is geen luxeartikel maar iets essentieels, voor onze eigen innerlijke vrede en stabiliteit en voor de overleving van de mensheid in het algemeen.’

Frits Koster is meditatiebegeleider, mindfulness- en compassietrainer.