De beweging van binnenuit
Zinnige Zinnen

De beweging van binnenuit

Door Kyra Mensink

Het is zaterdag en ik loop aan het IJ. Een walm van licht bedekt het water en omringt mijn wandeling. Er is mist. In de verte zie ik vaag de contouren van gebouwen op JAVA-eiland. Ergens op het water vaart een bootje. Het bordje op de mast maakt nog net contact met mijn ogen. ‘Friese palingroker’ staat er. Zo ruikt het ook.

Behalve het bootje is er weinig te beleven. Ik kan niet vooruitkijken. Ik kan niet denken over de huizen aan de overkant. Ik weet niet in welk café ik mijn handen zal warmen aan thee. Er valt een rust over mij heen. De mist zorgt ervoor dat ik niet verder kan zien dan de ruimte die ik inneem met mijn eigen beweging.

Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van deze beweging. De beweging van binnenuit. Zoals een zaadje dat zich, tegen de zwaartekracht in, uit de aarde beweegt op weg naar het licht om vervolgens vanuit dit licht te groeien.

Ik ben gaan leren luisteren. Naar de vragen die in mij en anderen opkomen, naar de twijfels die graag willen spreken, naar impulsen die zonder plan aan de deur kloppen. Dat is wat compassie afgelopen jaar voor mij heeft betekend. Het was de houding waarmee ik heb geluisterd. Vanuit het vertrouwen dat diep in de aarde, zonder licht, in de stilte, de beweging ontstaat naar boven.

Ik beweeg. Wat wil er in jou bewegen?