Barmhartig BoekenBal (video)
Verhaal

Barmhartig BoekenBal (video)

Door Wout Boekeloo

De Beweging van Barmhartigheid presenteerde op 18 juni het Barmhartig BoekenBal in Kloosterhotel ZIN. 11 boeiende boeken rond barmhartigheid, compassie en mededogen: klassiekers, nieuwe publicaties en bijzondere uitgaven werden in het zonnetje gezet. Na een korte plenaire aftrap konden deelnemers 3 workshops of lezingen van een uur volgen.

De hele middag kon je rondsnuffelen op de boekenmarkt die verzorgd werd door Boekhandel Berne. Zo’n 20 vrijwilligers leidden alles in goede banen. Het was een prachtige, inspirerende dag!

 

Bekijk hier de video van het Barmhartig BoekenBal

Fotografie: Nel Verstijnen

Barmhartig BoekenBal

Wout Boekeloo werd opgeleid aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij maakt zowel eigen films als films in opdracht. ‘Ik studeerde theologie en filosofie om de wereld te begrijpen. Toen keek ik door een camera en was ik verkocht. Ik begreep dat ik hiermee mijn eigen wereld kon maken.‘

Kloosterhotel ZIN is ontstaan uit de wens van de Fraters van Tilburg om aan hun klooster ‘Huize Steenwijk’ in Vught een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Barmhartigheid vormt de inspiratiebron van hun werken voor de hulpbehoevenden van toen en nu. De fraters zagen dat er een actuele nood speelde in de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. Hun observatie was dat door de overwaardering van de zakelijke oriëntatie op werk de ziel in het gedrang komt. In 1996 heeft het Generaal Kapittel besloten het klooster te ontwikkelen tot een plaats van bezinning en ontmoeting. ZIN, het klooster voor zingeving en werk, was in de kiem geboren.

In het kloosterhotel heerst een bezinnende atmosfeer. Ondersteunend daarbij is het dagritme, waarin duidelijk naar voren komt dat er een tijd van werken en een tijd van ontspannen is.