CompassieCollege: Compassie & Natuur met Matthijs Schouten (video)
Verhaal

CompassieCollege: Compassie & Natuur met Matthijs Schouten (video)

Door Redactie Beweging van Barmhartigheid

Hoe vinden we dat we ons verhouden tot de wereld en al wat daar op leeft? Deze vraag stond centraal tijdens het eerste CompassieCollege dat de Beweging van Barmhartigheid op dinsdag 26 maart organiseerde in samenwerking met Nieuw Wij. Ecoloog & filosoof Matthijs Schouten trapte de reeks CompassieColleges af met een boeiende lezing over het bouwen van een duurzame toekomst in relatie tot compassie.

Schouten: “Bij duurzaamheid denken we heel vaak aan een duurzame toekomst voor onszelf, terwijl de essentie van duurzaamheid is dat we met het ecosysteem aarde en met de natuur samen een toekomst in dienen te gaan. Want wij zijn deel van die natuur en wanneer we die ernstig beschadigen, beschadigen we ook onszelf.”

Tijdens het college roept Schouten op ons fundamenteel te herbezinnen over onze verhouding met de natuur en onszelf af te vragen: Wie vinden we dat we eigenlijk zijn op deze wereld? “Hoe leven we hier en zijn we het wel eens met de plek die we innemen? Zijn we eigenaar van deze wereld, mogen we het gebruiken voor alles wat we willen? Moeten we voor de wereld zorgen, doorgeven aan toekomstige generaties? Zijn we partners van alles wat hier is en leeft? Of zijn we deel van de natuur, deel van het ecosysteem aarde?”

Volgens Schouten is het van wezenlijk belang om ons te verbinden met de wereld waarin we leven en daarin dan ook compassie te laten groeien. “Compassie wordt vaak gezien als medelijden, maar ik denk dat compassie veel omvattender is. Compassie betekent dat je wezenlijk betrokken bent bij het welzijn van de ander. Compassie is voor mij welwillendheid. Compassie is voor mij mededogen met degene die pijn heeft, maar ook medevreugde met degene die gelukkig is. En compassie is ook zonder onderscheid te maken naar iedereen. Voor mij is dat de hele mensheid, alle levende wezens, de hele natuur en in de breedste zin zelfs de aarde zelf.”

Bekijk hier de video van het CompassieCollege

 

Eind juni organiseert de Beweging van Barmhartigheid in samenwerking met Nieuw Wij het volgende CompassieCollege, over compassie & geld. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Meer weten over het thema Compassie & Natuur? Lees hier het interview van Henk-Jan Hoefman met Matthijs Schouten en het verslag dat Agnes van der Sluijs van Nieuw Wij schreef van het CompassieCollege.