Symposium Karen Armstrong
Verhaal

Symposium Karen Armstrong

Door Janine Mutsaerts

“Wat is de betekenis van compassie in een tijd van toenemende polarisatie? Hoe kan compassie ons helpen verschillen in achtergrond, geaardheid en overtuiging om te vormen tot een bron van inspiratie?”

Op donderdag 29 november waren we met drie mensen van de Beweging van Barmhartigheid aanwezig om o.a. Karen Armstrong te beluisteren. Het was een divers programma en wij geven je graag een indruk.

De goed gevulde, overwegend blanke en waarschijnlijk hoog opgeleide zaal luisterde naar de opening van Julius Leegte, die al rappend sprak/zong: “… Geen lege woorden, maar spreken over dingen, die iedereen begrijpt.” Op de achtergrond beelden van Martin Luther King. Enigszins een platitude, te voor de hand liggend, en daarmee weinig zeggend.

Karin Armstrong daarentegen was zeer compact, elke zin had betekenis. Ze pakte ons meteen bij de lurven: ”Considering compassion, we’re living in a nightmare, it’s going downhill.” Ze verkende met ons de woorden tolerance en compassion. Bij beide concepten is er sprake van ongelijkheid en negativiteit, terwijl het in oorsprong ‘samen verduren’ impliceert: het ‘samen de hele dag en elke dag’ alles verdragen (Confucius). Zo haalde ze meer bronnen aan als Socrates en Hamlet.

Wat buitengewoon raakte was haar boodschap ”being more comfortable with discomfort”. Dat was niet alleen bij mij het geval. Later in het panel bleken er verschillende mensen meer dit als boodschap mee te nemen.

Er sprak Domenica Ghidei, er was een panel en de Compassieprijs 2018 werd aan de Leidse docent Karim Amghar van Wijwijs uitgereikt. Wijwijs is een organisatie die werkt voor meer verbinding, gelijke kansen, en gebruik maakt van de kracht van diversiteit in Nederland. Wijwijs beschouwt onderwijs als het fundament: naast het geven van trainingen ontwikkelen ze ook lesmateriaal.

De hele bijeenkomst was levendig en betrokken.

Deze paar boodschappen heb ik als appèl ervaren:

“Can we see the God in the eyes of each other?”

“Take an uncomfortable image with you every day…nurture it”

“Open your own vulnerability”

Samen oplopen, het samen verduren. Ik ga dat weer elke dag proberen.

Het symposium van Karen Armstrong vond plaats op 29 november 2018 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

NieuwWij hield een interview met Karen Amstrong, voorafgaand aan het symposium. Lees hier het interview