CompassieLab: Birgit Vandermeulen
Verhaal

CompassieLab: Birgit Vandermeulen

Door Birgit Vandermeulen

Het is een mooie herfstzondag in oktober als we elkaar voor de eerste keer zien. De zon schijnt, de wind waait. Een mooi groepje van 10 mensen verzamelt zich. Begeleiders Pieternel en Bart ontvangen ons hartelijk, de eerste informatie wordt uitgewisseld. Ik geniet van de rust die deze mooie Zin-plek biedt en het vooruitzicht van de bezinningstijd vandaag. Het voelt veilig om in deze groep te kijken en te delen wat compassie voor mij betekent. En als ik zo om me heen kijk voelt dat voor de mededeelnemers net zo okay.

Want de intentie van het CompassieLab is om in een labsituatie drie dagen op onderzoek uit te gaan. Samen en op jezelf. Wat is compassie voor mij? Hoe geef ik dat vorm? Ben ik in staat om uit de Urban-trance van resultaten en jachtig leven te stappen? En als het inderdaad zo is dat we standaard bedraad zijn om anderen te helpen, hoe ziet mijn bedrading er dan uit?

Com-Passie … als ik het woord opsplits lees ik ‘Combinatie van Passie’. Voor mij is dat in het dagelijks leven balanceren en combineren: het goede aan de ander én het goede aan mezelf geven.

Voorbij de angst voor onbekend gebied wil ik staan voor vrijheid, geluk en groei. Ik weet heel goed hoe mezelf overeind te houden, dat doe ik van jongs af aan. En wat nou als ik de moed heb om iemands hand te vragen en even samen op te lopen? Simpelweg omdat dat mij op dat moment helpt om een stap in het onbekende te zetten? Dan ben ik compassievol naar mezelf. Mooier nog … als ik goed voor mezelf zorg, geef ik de ander het vertrouwen dat ik ook goed voor hem of haar kan zorgen op het moment dat dat nodig is. Com-Passie.

We ronden de dag af, ik kijk naar boven. In de lucht vormen de wolken een vederlicht patroon. Ooit kreeg ik van een cliënte een prachtig gedicht, zij had het van haar vader gekregen op een belangrijk punt in haar leven.

Come into the Mountains dear friend
Leave society and take no one
with you but your true self
Get close to nature
Your everyday games
will be insigni cant
Notice the clouds spontaneously
forming patterns
and try to do
that with your life …

Dat is wat Compassie doet … met zacht & kracht, leven & vormgeven. Samen.

CompassieLab vond plaats in het najaar van 2018 in Kloosterhotel ZIN.