Straattour Utrecht
Verhaal

Straattour Utrecht

Door Mariet van de Boer-Maas en Gerrit Kruis

Sebastiaan, onze gids, kwam deze middag precies op tijd aan. Bij onze wandelingen in Den Bosch en Utrecht merkten we dat de begeleiders, ex-daklozen, er behoefte aan hebben om ook hun eigen verhaal te vertellen. Zo had Sebastiaan al snel door dat hij moest uitbreken uit het gezin waarin hij geboren werd. Op zijn 15de trok hij de wereld in. Hij kwam na omzwervingen terecht in de stad Utrecht, daar zouden volgens geruchten in het circuit goede voorzieningen zijn.

De wandeling bracht ons allereerst naar de plaats waar Sebastiaan veel had overnacht: een soort open kloostergang. Vochtig, naargeestig. Daar sliep hij met zo’n acht lotgenoten. Zijn matras bestond uit uitgeklapte kartonnen dozen. Dekens werden verstrekt door een maatschappelijke organisatie. ‘s Avonds halen, ‘s morgens terug brengen bij de dekenbus. Daar kregen de gebruikers van de dekens twee boterhammen + een kop koffie.

In de tachtiger jaren zorgde de gemeente voor het openen en inrichten van hostels. Op straat slapen was niet meer noodzakelijk; ondanks het bestaan van die nieuwe voorzieningen zijn er nog steeds zo’n 200 á 300 daklozen die liever – steeds of soms – buiten blijven.

Sebastiaan bracht ons vervolgens naar de plek waar de deken- en methadonbussen hebben gestaan. Daarna bezochten we de bevoorradingstunnels onder Hoog Catharijne. Een beschutte, enigszins verwarmde slaapplaats. Troosteloos, troosteloos. Tot slot gingen we naar de huidige slaapplaats voor daklozen, aangeboden door het Leger des Heils. Daaraan is het ‘Smulhuis’ verbonden, een eettent voor dak- en thuislozen.

Sebastiaan zit nu in een traject naar zelfstandig wonen. Hij is trots, en terecht. De wandeling was leerzaam. De deelnemers hadden aan Sebastiaan een aansprekende verteller. Het was een goede middag.

 

Reacties van de deelnemers

“Voor mijzelf was deelname een stuk uit de comfortzone stappen, maar gaandeweg de tour en door met Sebastiaan (de gids) te spreken, werd het gemakkelijker om je te verplaatsen in de medemens die dakloos/thuisloos wordt.”

“De gids spreekt recht uit het hart. Hij is in mijn ogen uit een diep dal gekomen. Zijn uitleg over het verschil tussen dak- en thuislozen was voor mij erg verrassend en verhelderend. De gids vertelt niet alleen zijn verhaal, maar geeft ook zonder schaamte antwoord op vragen waardoor er een duidelijk beeld en ook begrip ontstaat.”

“Sommige mensen passen niet in het plaatje van school, carrière en elke dag met de trein naar je werk. De gids liet ons zien en horen hoe hij moeizaam een bestaan heeft opgebouwd wat wel bij hem past. Het raakte me om contact met hem te maken, naar zijn verhaal te luisteren en hem de hand te schudden.“

De Straattour vond plaats op vrijdag 3 november 2017 in Utrecht.