De kracht van dankbaarheid
Recensie

De kracht van dankbaarheid

Door Kees Kouwenhoven

Het boek De kracht van dankbaarheid krijgt van mij vijf sterren. De auteurs Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen beginnen met de scepsis rond het begrip ‘dankbaarheid’: Is het wel realistisch? Is het niet iets dat je snel kunt overdrijven? Deze scepsis nemen ze snel en effectief weg. Niet alleen in hun tekst, maar ook bij mij als lezer. De dag nadat ik was begonnen in het boek had ik er al veel plezier van: op de stoel bij de tandarts deed ik een dankbaarheidsoefening.

De auteurs zetten hoog in. Dankbaarheid levert héél veel op, maar je moet er wel echt moeite voor doen. Ze vragen je om je eigen motivatie en je intentie uit te werken voordat je aan het boek begint. Het gaat immers om het ontwikkelen van dankbaarheid als ‘levenshouding’. Ik aarzelde om hierop in te tekenen. Daarom ben ik begonnen in hoofdstuk 4 waarin de obstakels voor het ontwikkelen van dankbaarheid staan. Daarna ben ik begonnen met de andere hoofdstukken en de eerste toepassing. Het boek nodigt uit tot een project waar je wel een half jaar voor kunt uittrekken. De opbrengsten zullen groot zijn. Mijn persoonlijke ervaring: dankbaarheid is de snelweg naar vreugde.

 

'Dankbaarheid levert héél veel op, maar je moet er wel echt moeite voor doen.'

 

Het taalgebruik is effectief: geen woord te veel, geen woord te weinig. Het is ook heel mooi geschreven. Wat denk je van: ‘Alles van waarde laat zich niet zomaar toe-eigenen’. Prachtig. Er is ook aandacht voor het slechte in het leven: ’Dankbaarheid kan angsten, verdriet en boosheid niet wegnemen en dat is ook niet de bedoeling. Het kan je mentale kracht geven, die je in staat stelt om moeilijke periodes beter door te komen.’

Wetenschappelijk onderzoek brengen de auteurs heel compact en begrijpelijk. Dat geldt ook voor het grote aantal toepassingen. Kortom: het boek is een handboek waarmee je in het leven van alledag aan de slag kunt.

•••

Kees Kouwenhoven is auteur van De zeven bronnen van arbeidsvreugde en Doelgericht zwerven.

De kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401446907

Bestel hier het boek

Prof. dr. Ernst Bohlmeijer is psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is een van de pioniers op het vlak van positieve psychologie in Nederland. Over hoe je het beste uit jezelf kan halen – ook als je te maken hebt met lichamelijke of psychische klachten of lastige omstandigheden – schreef hij samen met Monique Hulsbergen al diverse boeken voor een algemeen publiek en professionals, onder meer het goed onthaalde Dit is jouw leven.