Mijn haat krijgen jullie niet
Recensie

Mijn haat krijgen jullie niet

Door Lenette Schuijt

Op 13 november 2015 verloor Antoine Leiris zijn vrouw bij de aanslagen in de Bataclan. Hij paste thuis op de baby. Een paar dagen later schreef hij een bijzondere post op Facebook, een bericht dat de hele wereld over ging. In zijn bericht schrijft hij dat hij weigert de terroristen te haten, iets waar ze met hun daden op uit zijn. Hij schrijft dat hij doorgaat met leven en liefhebben en dat zijn zoontje hen elke dag zal beledigen door gelukkig en vrij te zijn. Duizenden reacties stromen binnen, mails, kaartjes, cadeautjes en maaltijden. Zijn Facebook-bericht heeft een gevoelige snaar geraakt. Hoe kan iemand zo vergevingsgezind zijn?

 

'Als je een schuldige bij de hand hebt, iemand op wie je je woede kunt botvieren, is dat een deur die op een kier staat, een kans om weg te lopen voor je eigen leed.'

 

Dit boek is een verslag van de verwarrende eerste twaalf dagen na de dood van zijn vrouw. Daarin toont hij zich noch een slachtoffer, noch een held. Hij zal niet vergeten of vergeven. Hij claimt het recht om in te storten, om niet dapper en gewoon kwaad te zijn. Maar vooral weigert hij om de haat plaats te laten nemen in zijn leven en dat van zijn zoontje. Dat is te makkelijk. ‘Als je een schuldige bij de hand hebt, iemand op wie je je woede kunt botvieren, is dat een deur die op een kier staat, een kans om weg te lopen voor je eigen leed. (…) Je verafschuwt hem om niet je eigen leven te haten, je verheugt je over zijn dood om niet meer te glimlachen naar degenen die er nog zijn.’ Als hij later zijn zoon zal moeten vertellen wat er is gebeurd, wat zou hij tegen hem kunnen zeggen als hij de verantwoordelijkheid voor hun verhaal bij een ander heeft gelegd?

De schrijver blijft dicht bij zichzelf en probeert te beschrijven wat hij voelt. Hij ontkent zijn verdriet niet, probeert er vrede mee te sluiten dat het verdriet er altijd zal zijn. Ontroerend zijn de passages waarin hij zijn zoon probeert uit te leggen dat zijn moeder niet meer komt en die waarin hij met zijn zoon het graf bezoekt. Ze zullen altijd met zijn drieën zijn.

Mijn haat krijgen jullie niet

Mijn haat krijgen jullie niet
Dagboek van een man die zijn vrouw verloor bij een aanslag

Antoine Leiris

Uitgeverij: Atlas Contact, 2016
ISBN: 9789045032832

uit het Frans vertaald door Martine Woudt

Bestel hier het boek

Antoine Leiris (1981) is journalist. Zijn vrouw Hélène Muyal-Leiris kwam om bij de aanslag in de Bataclan op 13 november 2015. Hij werd bekend door zijn reactie op Facebook.