Compassie voor beginners
Recensie

Compassie voor beginners

Door Madelinde Krantz

Compassie voor beginners is zeer toegankelijk geschreven, het leest als een trein. Het boek bestaat uit een mooie afwisseling tussen wetenschap over compassie, oefeningen en voorbeelden uit het eigen leven van Thupten Jinpa.

Jimpa was het eerste deel van zijn leven een Tibetaanse monnik en tolk van de Dalai Lama. Als hij de dertig gepasseerd is, verlaat hij het klooster en vertrekt naar Boston waar hij Religiestudies en Westerse filosofie studeert. Momenteel is hij vader van twee dochters en, onder andere, medeoprichter van de compassietraining aan de Universiteit van Stanford. Deze training is de rode draad in dit boek.

In het derde deel van het boek worden er met name oefeningen beschreven, de meeste zijn zeer toegankelijk ook voor mensen die nog nooit gemediteerd hebben. Een van de eerste oefeningen heb ik een aantal keren zelf toegepast. Het gaat om het bewust worden van je (diepere) intenties. De oefening duurt 2 tot 5 minuten en je kunt zelf kiezen wanneer je deze wilt doen. Ik deed de oefening aan het begin van de dag. Je gaat op een prettige manier zitten of liggen. Als je wilt rek je je even goed uit. Vervolgens haal je drie keer diep en rustig adem. Daarna stel je jezelf de volgende vragen: ‘wat wil ik diep in mijn hart voor mijzelf, voor degene waarvan ik hou, en voor de hele wereld’. Als het antwoord niet komt, is dat geen probleem, de vragen zijn zelf ook aan het werk. Als je antwoord krijgt, blijf hier dan met je gedachten bij en kijk naar de gedachten en de gevoelens die bij je opkomen. Vervolgens richt je je gedachten op de intentie van de dag. Bijvoorbeeld: mijn intentie van deze dag is rustig mijn werk doen en attent zijn voor de mensen om mij heen.

 

De oefeningen verbinden je eigen intentie direct met de wereld om je heen.

 

De eenvoud van de oefening ervaar ik als prettig, je kan deze overal toepassen. Het gaf mij een gevoel van rust en ruimte om me te richten op mijn intentie, ik merk dat ik deze door volle dagen regelmatig uit het oog verlies. Wat mij ook aanspreekt aan deze oefening is dat je je tevens richt op de anderen, dit laat jouw eigen intentie direct verbinden met de wereld om je heen.

Het is Thupten Jinpa gelukt om compassie als een centrale menselijke waarde onder de aandacht te brengen, maar bovenal om laagdrempelige oefeningen aan te reiken die ons helpen om compassie op een systematische manier te trainen in het alledaagse leven.

Compassie voor beginners

Compassie voor beginners

Thupten Jinpa

ISBN/EAN: 9789021559988
Uitgever: VBK Media, 2015

Bestel hier het boek

Thupten Jinpa was monnik, maar is inmiddels getrouwd en heeft twee dochters. In de VS ontwikkelde hij samen met de Stanford Universiteit een veelgeprezen compassietraining. Jinpa was bijna dertig jaar de belangrijkste vertaler van de Dalai Lama.