Liefdevolle vriendelijkheid
Recensie

Liefdevolle vriendelijkheid

Door Lenette Schuijt

Het boek is samengesteld uit een serie lezingen die werden gegeven tijdens een maandretraite (dathun) in de Gampo abdij in Nova Scotia in 1989.

De lezingen waren bedoeld om de retraitedeelnemers te inspireren en hen aan te moedigen om volledig aanwezig te zijn bij alles wat zich voordoet.

De boodschap tijdens de retraite en ook aan de lezer is: blijf bij jezelf, zonder schaamte en zonder streng te zijn. Het gaat er in meditatie niet om jezelf te veranderen, opdat je een beter mens wordt. Dat is een wijdverbreid misverstand. Je moet niet proberen af te komen van je ego, maar juist nieuwsgierig naar alle facetten van jezelf kijken, met wakkere aandacht. De bedoeling van mediteren is juist om te leren tevreden te zijn en bevriend te raken met wie je bent.

 

'Als je mediteert, onderzoek je het menszijn en de hele schepping in jezelf.'

 

Een van de belangrijke ontdekkingen tijdens meditatie is: zien hoe we voortdurend uit het huidige moment wegvluchten, hoe we vermijden om hier te zijn zoals we zijn. De auteur roept ons op om dit niet als een probleem te beschouwen, maar te zien dat het zo is. Als je mediteert, onderzoek je het menszijn en de hele schepping in jezelf. Is dat niet al te gemakkelijk, vroeg ik mij af. Uitsluitend te zien wat is? Moeten we niet ook stelling nemen tegen onrecht, ons inzetten voor een betere wereld? Volgens Pema Chödrön heeft de wereld in deze tijd juist grote behoefte aan mensen die bereid zijn hun hart tot bloei te laten komen. Ook van daaruit kun je in actie komen.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Dat komt door de oprecht milde toon, de liefdevolle vriendelijkheid die uit elke pagina spreekt. Bijvoorbeeld: “Iedereen heeft in potentie een groot, warm hart en een heldere geest.” Het lezen van dit boek heeft voor mij dezelfde werking als kijken naar een video van Eckhart Tolle: alleen al die rustige en milde toon maakt me kalm en opent mijn hart. De uitgeschreven lezingen zijn eenvoudige, laagdrempelige lessen, uitermate geschikt voor mensen die hun dagelijkse meditatie willen verdiepen. Het is geen boek om in een keer uit te lezen, maar perfect voor op het nachtkastje: af en toe een stukje in lezen ter bemoediging of inspiratie.

Liefdevolle vriendelijkheid

Liefdevolle vriendelijkheid

Pema Chödrön

ISBN/EAN: 9789025904135
Uitgever: Ten Have, 2014

Bestel hier het boek

Pema Chödrön (New York, 1936)  is een boeddhistische non en leraar in de Tibetaanse Vajravana-traditie van Chögyam Trungpa Rinpoche. Ze werd geboren als Deirdre Blomfield-Brown en probeert de oosterse kennis aansprekelijk te maken voor de westerse wereld. Pema Chödrön heeft vele lezingen en meditatiecursussen gegeven en is in Europa vooral bekend als auteur. Zij geeft les aan de Gampo Abdij in Nova Scotia.