Empathie loont!
Recensie

Empathie loont!

Door Ineke Nijboer-Majoor

De wereld als empathisch huis

Zoals de titel al doet vermoeden is Empathie loont! De kracht van liefde en wil een pleidooi voor meer empathie. Paula van Cuilenburg geeft de lezer een overzicht van wat er voor onderzoek gedaan is naar empathie, en wat empathie kan betekenen op verschillende niveaus: voor jezelf, in je relatie met de ander, maar ook voor de wereld als geheel. Vervolgens gaat zij nog een stap verder. Vanuit haar achtergrond als psychosynthese-therapeut neemt ze de lezer mee in oefeningen en meditaties die ons empathisch vermogen kunnen vergroten.

 

'Empathie voor jezelf, de ander en de wereld.'

 

Empathie bij jezelf

Empathie is een kwestie van nature en van nurture: het is aangeboren, maar we kunnen het ook verder ontwikkelen. Als je jezelf tijdens het opgroeien gezien weet door de ander en liefdevol wordt bejegend, dan kan empathie groeien. Maar er komen in ieder leven ook momenten voor waarbij je je niet gezien voelt. Er ontstaat dan een ‘oerwond’. Vanuit deze oerwond kan een mens overtuigingen krijgen over zichzelf, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’. De psychosynthese maakt je bewust van je overtuigingen en probeert je door middel van je hogere ik’, de stille plek in jezelf, naar jezelf te laten kijken. Je beseft hier dat je een wil hebt om patronen te doorbreken. Een volgende stap is om vanuit liefde naar jezelf te kijken en je overtuigingen om te buigen naar een liefdevolle houding naar jezelf.

Empathie voor de ander

Mensen leren voor een groot deel door imitatie (spiegelen, nadoen). Er is veel onderzoek gedaan in de neurologie naar deze spiegelneuronen. Spiegelen is de ander bevestigen in zijn of haar bestaan. Van Cuilenburg schrijft: “Wanneer je de ander met liefde tegemoet treedt, waarbij zowel jij als de ander oké zijn, dan gebeurt er iets waardevols tussen jou en de ander: er ontstaat empatische resonantie”. Deze resonantie kan ontstaan met jezelf, tussen twee mensen, maar we kunnen ons verbonden weten op veel grotere schaal.

Empathie voor de wereld

Voor mij is Empathie loont! een bevestiging van de kracht van een liefdevolle houding. En het mooie inzicht is dat we onszelf erin kunnen trainen. Empathie is een uitdrukking van goede wil, de bereidheid om te begrijpen. Empathie kent vele lagen. Het boeddhisme kent een hele diepe laag van empathie: ‘metta bhavana ofwel liefdevolle vriendelijkheid: ‘Je wenst actief dat het goed met anderen mag gaan, omdat zij mensen zijn, zoals jij zelf mens bent.’ We leren gebruik te maken van elkaars verschillen om een prachtig huis te bouwen waarin we allemaal kunnen wonen. En dankzij de oefeningen en meditaties kan ik mij iedere keer wanneer ik dat wil verbinden met liefde en kiezen voor empathie. Als dat geen cadeautje voor de wereld is…..

Empathie loont!

Empathie Loont!
De kracht van liefde en wil

ISBN/EAN: 9789060208434
Uitgever: De Toorts

Bestel hier het boek

Drs. J.M. Paula van Cuilenburg is werkzaam als psychosynthese-therapeut en meditatietrainer binnen de praktijk RondHeel. Van haar hand verscheen eerder: De stille plek in jezelf: Meditatie in de psychosynthese (Haarlem: De Toorts, 2010 [2008]).