Spreken met liefde, luisteren met compassie
Recensie

Spreken met liefde, luisteren met compassie

Door Paula van der Aa-Searle

De titel van dit boek klinkt veelbelovend want, in deze tijd van veelal vluchtige contacten vraagt het nogal wat om liefdevol aanwezig te zijn in onze ontmoetingen met anderen.

Thich Nhat Hanh reikt daarom wat handvatten aan om deze kunst te leren. Eenvoudige zinnen en sprekende voorbeelden dragen bij aan een boek dat rustig en overzichtelijk is opgebouwd.

Iedereen valt wel eens ten prooi aan junkfood want het is lekker en hapt zo heerlijk weg! Hij vergelijkt deze ‘snelle hap’ met het ‘geestelijke junkfood’ dat wij steeds tot ons nemen. Niemand zou dagenlang het ene bord friet na de andere eten. Waarom dan urenlang TV, internet of computerspelletjes consumeren? Eet gezond maar kijk of surf ook gezond, is zijn boodschap. Want de bron van alle compassie ligt bij ‘mindful consumeren’.  Daar leren wij aandachtig naar onszelf en de ander kijken; we zien wat er werkelijk speelt.

 

'Wanneer wij barmhartiger met onszelf omgaan, zijn wij beter in staat de ander barmhartig tegemoet te treden.'

 

Door mindfulness (aandacht) te beoefenen raken we vertrouwd met onze eigen kwetsbaarheid en pijn. Tot gevolg hebben wij meer compassie met onszelf. En, wanneer wij barmhartiger met onszelf omgaan, zijn wij beter in staat de ander barmhartig tegemoet te treden. Hij stelt daarom voor dat, in momenten van miscommunicatie, wij eerst om hulp vragen: “Ik lijd, wil je mij helpen?” Omgekeerd werkt het net zo. Wanneer een ander ons aanvalt, herkennen wij hun pijn. Geen tegenaanvallen meer maar een vraag: “Ik zie dat je lijdt, hoe kan ik je helpen?” Een ontroerend voorbeeld hiervan is een ontmoeting tussen Israëliërs en Palestijnen die plaatsvond in zijn Boeddhistisch centrum in Plum Village. Door eerst hun eigen pijn onder ogen te komen, herkenden zij het leed van de ander. Aldus werd de  ‘vijand’ weer ‘mens’ en ontstond er liefdevolle communicatie.

Wanneer je wat meer van Thich Naht Hanh gelezen hebt, dreigt dit boek een oud verhaal te worden in een nieuw jasje. Weinig nieuws voor mij, helaas, op misschien één punt na. Een gouden tip om de angel uit een (dreigende) ruzie te halen: “Het schiet mij net te binnen – er staat een cake in de koelkast!” De ‘cake’ (een time-out) haal je vervolgens tevoorschijn en, in plaats van te ruziën, drink je samen thee. Dat neem ik mee want, al is ‘cake’ eten niet echt gezond, het is soms wel broodnodig!

Spreken met liefde, luisteren met compassie

Spreken met liefde, luisteren met compassie

Thich Nhat Hanh

ISBN/EAN: 9789025903701
Uitgever: Ten Have, 2014

Bestel hier het boek

Zenmeester Thich Nhat Hanh (1926) is een van de bekendste spirituele leraren in de wereld. Hij weet vele mensen over de hele wereld te inspireren. Op zestienjarige leeftijd werd hij monnik en nam de naam Nhat Hanh aan.

Thich Nhat Hanh geniet veel bekendheid door het leiden van retraites over de hele wereld en het geven van lezingen. Ook schreef hij meer dan 100 boeken over meditatie, mindfulness, vrede, milieu en de boeddhistische leer.