Compassie
Recensie

Compassie

Door Madelinde Krantz

Voor Karen Armstrong is ieder mens behept met een vermogen tot compassie. Tegelijkertijd is zij van mening dat dat niet genoeg is, iedereen zou dit vermogen moeten koesteren en ontwikkelen. In elke religie vinden we de gulden regel: ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Volgens Armstrong komt compassie voort uit onze wederzijdse afhankelijkheid, en is essentieel voor menselijke relaties en een volwaardig mens-zijn.

Nadat Armstrong in 2007 de TED-award won, mocht zij een wens doen voor een betere wereld. Zij wist onmiddellijk wat zij wenste, en dat was de vorming van een wereldwijde gemeenschap waarin alle volken in wederzijds respect naast elkaar kunnen leven. Religie zou hierin, volgens haar, een grote bijdrage kunnen leveren maar religie wordt juist als een deel van het probleem gezien.

In dit boek presenteert Armstrong een persoonlijk twaalf-stappenplan over hoe we kunnen leren om op een compassievolle manier met de wereld, de ander(en) en onszelf om kunnen gaan. Het is een stappenplan, dat we als oefenweg ons hele leven kunnen meedragen.

 

'Het boek Compassie nodigt uit om samen met anderen te lezen en zo uit te breiden met persoonlijke verhalen, andere schrijvers en of denkers.'

 

Het boek is helder geschreven. Karen Armstrong put uit religieuze en wetenschappelijke bronnen. Het is een uitgebreid en leerzaam boek. Toch  mis ik bijvoorbeeld de bevindingen van Frans de Waal, van zijn empathie-onderzoek onder chimpansees. De Waal heeft overtuigend beargumenteerd dat altruïsme óók een primitieve drift is. Dus niet alleen het egoïsme is een primitieve drift zoals Armstrong beschrijft, maar compassie is dat dus zeker ook. Daarnaast mis ik een filosofische benadering over compassie. Zoals bijvoorbeeld de filosofen Levinas en Buber, die in hun werk de ander centraal zetten. Maar ook sociaal- wetenschappelijke ondervindingen, zoals de invloed van de omgeving  die helder worden beschreven door de psycho-socioloog  Philip Zimbardo.

Het boek Compassie nodigt  uit om samen met anderen te lezen. En zo het boek uit te breiden met persoonlijke verhalen, andere schrijvers en of denkers over compassie. Vanuit deze gedachten is het een ‘echt compassie-boek’.

Armstrong heeft verschillende boeken geschreven over religie, waaronder haar bestseller Een geschiedenis van God. Hoewel ik Compassie met veel plezier gelezen heb, beschouw ik het toch als een van haar mindere boeken. Daarom geef ik het boek drie sterren. Als je het boek gebruikt om met elkaar te lezen/bestuderen dan komt er voor mij een ster bij.

Compassie

Compassie

Karen Armstrong

ISBN/EAN: 9789023459736
Uitgever: De Bezige Bij

Bestel hier het boek

Karen Armstrong (1944) is een van de meest vooraanstaande en meest gelezen schrijvers op het gebied van godsdienst. Haar werk is vertaald in veertig talen en omvat bestsellers als Een geschiedenis van God (2000), Islam (2001) en De Kwestie God  (2009).

Compassie kwam tot stand nadat Armstrong in 2008 een van de drie TED-prijzen had gewonnen. Met het prijzengeld nam ze het initiatief tot de inmiddels wereldwijd ondersteunde Charter for Compassion.