Manuela Kalsky: 'Ik ben er voor de ander, maar cijfer mezelf niet weg'
Nieuws

Manuela Kalsky: 'Ik ben er voor de ander, maar cijfer mezelf niet weg'

Door redactie BvB

Manuela Kalsky, de Nederlands-Duitse hoogleraar theologie aan de Universiteit van Amsterdam, vanmorgen in een interview van de Volkskrant: "Ik ben mezelf gaan oefenen in zelfcompassie."

De 59-jarige Kalsky is bestuursvoorzitter van nieuwwij.nl, een ‘dialoogplatform’ dat door haar is opgericht.
"Ik wil opkomen voor mensen die het minder goed hebben. Dat heeft mijn vader me voorgeleefd. Van hem mocht ik als kind met Kerstmis pakketjes samenstellen met spullen uit onze winkel en daarna naar arme mensen brengen. Ik herinner me het geluksgevoel dat door mij stroomde bij het zien van de blijdschap van de persoon in de deuropening. Ik leerde dat een ander iets geven ook jezelf gelukkig maakt. (...) Ik leefde naar het voorbeeld van mijn ouders: hard werken, niet zeuren, je moet er zijn voor je klanten.
Met meditatie en coaching ben ik mezelf nu gaan oefenen in zelfcompassie en zoek ik de balans: niet alleen anderen omarmen, maar ook mezelf. Ik ben deel gaan uitmaken van een groep mensen die ook balans zoeken. Die fluiten me terug wanneer ik in mijn oude patroon terugval. Het illustreert hoezeer ik met anderen ben. De conclusie in mijn proefschrift is dat het niet de bedoeling is in Jezus te geloven, maar met hem, in dat rijk van God, dat goede leven voor allen. Als ik zeg: ‘Ik ben er voor anderen’, speel ikzelf daarin een rol, ik cijfer mezelf niet weg. Ik voel me thuis in met anderen zijn."

Lees het hele interview in De Volkskrant van 30 november 2020 ('In alle religies delven vrouwen het onderspit, ook in het Joodse geloof, de islam en het boeddhisme')