Kerst, het feest van ons kind-zijn
Column

Kerst, het feest van ons kind-zijn

Door Paul de Blot SJ

Kerstmis wordt gezien als een christelijk feest, maar het spreekt ook andersdenkenden aan. Het raakt ons allemaal. Het brengt een diepste verlangen naar het kind in ons tot leven. In mijn kind-zijn ben ik pas mens.

In het Oude Testament krijgt het tonen van eerbied voor onze ouders de nadruk. In het Nieuwe Testament komt hier verandering in. Dan komt het Kind centraal te staan. Wie niet wordt als een kind komt niet in de hemel. Wie het kind kwaad doet wordt in de diepte van het meer geworpen. Dat is nog eens klare taal!

Kerst heeft een duidelijke boodschap. Er wordt verteld dat er geen plaats is voor het Kind. Maria en Jozef vinden uiteindelijk in het eenzame veld een onderkomen in een stal, de leefwereld van dieren en daklozen. Daar wordt Jezus geboren. Het is een ontroerend verhaal dat me diep raakt, omdat het mijn verhaal is. Het is immers mijn kind-zijn dat tot leven komt en wordt toegezongen door de engelen.

Ons leven begon als kind. Je huilt, je lacht, je speelt. Het hoort er allemaal bij. Als je volwassen wordt, raakt dit innerlijk kind vaak verdoofd en vindt het geen onderdak meer in onszelf. Mijn oproep is: word weer als een kind, kom tot leven, geniet en leef in liefde met en voor anderen!

Ik wens iedereen een mooie kerst, het feest van het kind-zijn.

Paul de Blot

Paul studeerde filosofie, theologie, spiritualiteit, psychologie, natuurkunde en bedrijfskunde en is nu hoogleraar Business Spiritualiteit op Nyenrode. Hij schreef een aantal boeken, o.a. De mystiek van het zakendoenIk heb een droom – van duurzaamheid tot zingeving en Ik heb plezier, over het zoeken van zijn weg in het bedrijfsleven.

Paul de Blot (1924) is in Indonesië geboren en opgegroeid. Tijdens de WO II zat hij als militair in het Japanse concentratiekamp. Daarna werd hij Jezuïet en werkte 15 jaar aan de Staatsuniversiteit in Yogya, Indonesië, en daarna 40 jaar op de Business Universiteit Nyenrode, Breukelen.