Durf jij iets dierbaars weg te geven?
Column

Durf jij iets dierbaars weg te geven?

Door Idemar Mulder

In het afgelopen jaar heb ik veel dingen gehoord en gedaan die met geven te maken hebben. Ik krijg bijvoorbeeld veel kleding van mijn tante. Eerst is de kleding van een vriendin van mijn nicht, daarna gaat ze naar mijn nicht zelf. Dan draag ik de kleding en dan geven we ze door aan een buurmeisje. Zo wordt de kleding heel vaak opnieuw gebruikt. Je kan je oude kleren ook aan het Rode Kruis sturen en dat gaat dan weer naar Afrika.

Mijn overgrootmoeder heeft ook veel spullen weggegeven aan arme landen en kindertehuizen. Zo moest ze een keer haar lievelingspop weggeven. Dat herinnerde ze zich haar hele leven. Maar van dat geven had ze geen spijt. Ze had het niet vrijwillig gedaan, maar ze had het wel gedaan en ze wist dat de kinderen die haar speelgoed kregen er blij mee waren.

 

'Ik had maar vijf seconden om na te denken. Doe ik het wel of doe ik het niet?'

 

Ik heb zelf ook dingen weggegeven. Ik heb bijvoorbeeld mijn haar gedoneerd aan KIKA. Toen ik met mijn moeder naar de kapper liep, was ik helemaal hieper-de-pieper. Maar toen ik daar zat, zei de kapper: “Weet je wat ik doe? Ik knip het er in één keer af!” Ik had maar vijf seconden om na te denken. Doe ik het wel of doe ik het niet? Die vraag raasde al die seconden door mijn hoofd. “JA!”, antwoordde ik. En toen, KNIP, de ene helft was eraf. Opeens voelde ik me heel opgelucht. KNIP, de andere helft . Een paar dagen later kreeg ik een brief waarin stond dat ik kinderen heel blij had gemaakt met mijn haar. En voor mij was het ook leuk, want het was een hartstikke fi jn gevoel dat ik iets dierbaars heb weggegeven waar ik heel lang voor gespaard heb.

Maar als je iets weggeeft hoeft het niet per se iets te zijn wat je kunt aanraken. Het kan ook een gevoel zijn. Dat kan al in de simpelste gevallen, bijvoorbeeld dat je iemand helpt of troost. Je kan ook voor iemand opkomen of iemand aanmoedigen. Dan geef je diegene veel moed en zelfvertrouwen.

Dus ik wil jullie meegeven dat je weleens mag nadenken wat jou nou heel dierbaar is en of je dat zou kunnen weggeven en aan wie je dat dan zou geven. En ik geef toe dat het best lastig is, omdat je aan dat dierbare toch veel liefde hebt gegeven.

Idemar Mulder is 11 jaar en zij zit in groep 7 van basisschool Het Zonnewiel in De Bilt. Zij woont met haar vader (48), moeder (50) en broertje (8) in Bilthoven. Ze houdt van tekenen, schaatsen en vechtsport.