Sociaal ondernemen
Column

Sociaal ondernemen

Door Michiel Kersemaekers

Mijn neef Bart en zijn vrouw Daniëlle hebben een biologische tuinderij in Brabant. Vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid is er niet alleen aandacht voor de kwaliteit van de gewassen, maar ook voor het milieu. Ze gebruiken geen chemische middelen en produceren voor de lokale markt om onnodige vervoersstromen over grote afstanden te voorkomen. In de tuinderij werken mensen met een psychiatrische problematiek. Ook is er een dagbesteding voor ouderen. Bart en Daniëlle zijn sociale ondernemers in hart en nieren, omdat zij streven naar een gezonde balans tussen maatschappelijk en financieel rendement. Op deze manier valt ondernemerschap samen met goed rentmeesterschap.

Dit type ondernemers bouwt aan barmhartige bedrijven: zij zien, ze worden bewogen en komen in beweging. Hun actiegerichtheid vind ik aanstekelijk. Politici en grote bedrijven blijven vaak hangen in mooie woorden. Ondertussen ontketenen sociale ondernemers van onderop een positieve beweging.

Neem nou de Koeckebackers. Deze bakkers maken lekkere koekjes, maar die zijn eigenlijk niet meer dan een hulpmiddel. Zij willen vooral jongvolwassenen een plek geven die – om wat voor reden dan ook – al een tijdje buitenspel staan. Mensen die in de bijstand zitten, maar eigenlijk wel weer graag aan de slag willen.

Natuurlijk doen zich allerlei dilemma’s voor wanneer je sociaal en duurzaam wilt produceren. Er zijn economische wetten waar je je niet maar zo aan kunt onttrekken. Mijn neef Bart bijvoorbeeld moet in noodgevallen zijn grondstof en buiten de regio of zelfs in het buitenland inkopen, terwijl hij daar eigenlijk principieel op tegen is.

Sociale ondernemers verdienen onze aanmoediging en steun als consument, want zij zijn de voorbodes van een nieuw economisch model waar iedereen wel bij vaart.
 

Andere voorbeelden van sociaal ondernemen:

Colour Kitchen
Hospitality concept dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans geeft.

Instock
Restaurants die onverkochte producten ophalen bij plaatselijke supermarkten en producenten en hiervan gerechten maken.

Syr
Restaurant waarin vluchtelingen hun talenten ontwikkelen.

Heilige Boontjes
Koffiebranders die jongeren werkervaring willen laten opdoen.