Over een logeerpartijtje en barmhartigheid
Column

Over een logeerpartijtje en barmhartigheid

Door Angèle Spijkers

“Het is toch niet mijn probleem dat zij niet graag naar school gaat!” zei dochterlief toen bleek dat een klasgenootje al een week niet naar school wilde omdat ze gepest werd. En dat is nog maar een van de tientallen shockerende opmerkingen die mijn twee tieners soms maken. Natuurlijk ga ik hier met al mijn overredingskracht tegenin. En tegelijkertijd vraag ik me af waar ikzelf tekort ben geschoten. Ik ben al jaren betrokken bij de Beweging van Barmhartigheid en vind het belangrijk om mijn dochters mee te geven wat ik van hen verwacht op het gebied van barmhartigheid naar anderen. Er ligt dus nog wat werk op dit gebied en dat zal de komende jaren zeker zo blijven.

Maar, verbeter de wereld, begin bij jezelf, dus daarom vind ik het ook belangrijk als opvoeder eerlijk te zijn en me barmhartig te tonen naar hen. Laatst kwam Oudste Dochter thuis uit school. Helemaal enthousiast, want een vriendin had kaarten gewonnen voor een discofeest en ze zouden er met z’n vieren heengaan. En natuurlijk moest er gelogeerd worden. Zoals wel vaker had ik onze gezinsagenda niet meteen helder voor ogen, maar ik wist wel dat er die bewuste zondag gezongen moest worden met haar jongerenkoor. Als plichtsgetrouwe moeder heb ik gezegd dat het zingen echt voor gaat en dat ik haar op tijd zou komen ophalen van de logeerpartij. Op de volgende repetitie bleek dat ze in een andere viering dan gebruikelijk moest zingen; heel vroeg ’s morgens. En resoluut blies ik de logeerpartij af. Teleurstelling op het gezicht van mijn dochter maar, verrassend genoeg trouwens, geen tegenspraak.

Mijn dochter gaat graag naar het koor, maar eerlijk gezegd zit er van mij en mijn man ook wel een soort ‘moeten’ achter. Toen ik me dat realiseerde heb ik toch maar de dirigent gemaild, dat dochterlief er die zondag niet bij zou zijn. Een logeerpartijtje opgeven voor een kerkdienst is misschien toch wel veel gevraagd. Ze was duidelijk opgelucht, maar maakte er wijselijk niet veel woorden aan vuil. Dankbaar aanvaarde ze mijn verandering van standpunt. Ze had een heerlijke avond en (een veel te korte) nacht.