Negatief en positief naast elkaar
Essay

Negatief en positief naast elkaar

Door Sander Tideman

Wij leven in een tijd waarbij de meest vreselijke feiten naast die van de meest hoopvolle staan. Dankzij de steeds meer geavanceerde sociale media kunnen we elk moment opnieuw kiezen wat we willen horen en zien. Ik kan het niet nalaten regelmatig voor de meest gruwelijke en verwerpelijke nieuwtjes te vallen. Waarom lees ik dit? Waarom moet ik dit weten? Waarom zoveel onrecht, ongelijkheid, oneerlijkheid, en onbeschoftheid? Gelukkig kan je telkens doorscrollen naar meer opbeurend nieuws. Het mooie van deze tijd is dat deze positieve kant ook zichtbaar is. Inspirerende mensen, nieuwe initiatieven, duurzame innovaties, nieuwe bewegingen, zoals de Beweging van Barmhartigheid – er lijken er steeds meer van te zijn.

Het is evident dat positief nieuws ons meer gelukkig maakt dan het negatieve. Het geeft inspiratie, hoop en verbinding. Terwijl negatief nieuws ons het tegenovergestelde geeft: moedeloosheid, wanhoop en angst. Dus waarom toch regelmatig zwelgen in deze somberheid?

 

'Juist het zien van de schaduw, geeft mij de kans het licht te zien.'

 

Geleidelijk aan begint mij te dagen dat ik mij daarvoor niet dien te schamen: duisternis en licht horen bij elkaar. Wij zijn biologisch geprogrammeerd om op onze hoede te zijn voor zaken die ons bedreigen. Maar liefst 70% van onze aandacht schijnt te worden besteed aan ‘slecht nieuws’ omdat wij ons daarmee veilig kunnen stellen. Elk negatief nieuwtje levert ons een gevoel op: ah, dat is erg, maar ik ben nog veilig. Zo denkt ons brein.

Deze ontdekking geeft mij rust. Ik hoef mijzelf niet te verwijten dat ik wil weten wat voor ellende er in de wereld bestaat. Maar er is een dieper niveau. Misschien horen slecht en goed nieuws wel bij elkaar. Want zonder slecht nieuws zou ik niet kunnen verlangen naar het goede en dat verlangen zet mij in beweging. Juist het zien van de schaduw, geeft mij de kans het licht te zien. Er is een soort middelpunt te ontdekken in de hectiek van vandaag. Nieuws komt van alle kanten, maar ik ben vrij om het te interpreteren zoals ik wil. Zowel slecht als goed nieuws kan mij aanzetten tot het goede. Dat op zich geeft vreugde.

Sander Tideman

Tideman richt zich op de ontwikkeling van nieuwe vormen van leiderschap ten behoeve van harmonie met de natuur en waarde-creatie voor de samenleving.

Sander Tideman is directeur van het Mind & Life Instituut en verbonden aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit.