Eric Mijnster: Vertrouw het leven, volg je hart!
Interview

Eric Mijnster: Vertrouw het leven, volg je hart!

Door Henk-Jan Hoefman

‘Waarom heeft niemand me verteld dat het leven het beter met ons voor heeft dan we denken?’ Eric Mijnster kreeg de levenslessen niet van huis uit mee en op de universiteit vond hij ook niet wat hij zocht. Er ging een wereld voor hem open toen hij direct na zijn diploma-uitreiking besloot zijn hart te volgen. Gefascineerd door het fenomeen flow leidde het tot ongekende sportprestaties en wonderbaarlijke ontmoetingen. Zijn geluksgevoel wil Eric met zoveel mogelijk anderen delen door spreekbeurten op scholen en bij bedrijven. Hij maakte zelfs een theatertour. Met zijn onverschrokken zoektocht naar geluk inspireert hij mensen om in het diepe te springen en de gebaande paden te verlaten. Hij is een opdelver van verwaarloosde dromen.

Eric vertelt met ontwapenende eerlijkheid over de worstelingen in zijn jeugd. ‘Als klein kereltje keek ik met verbazing om me heen. Waarom doen mensen wat ze doen? Iedereen leefde zijn leven en dat was het dan. Huisje, boompje, beestje. Waar zijn hun dromen? Er klopte iets niet. Het voelde vreemd, zonder te weten waar dat knagende gevoel vandaan kwam. Niemand praatte erover en daarom ik ook niet. Ik wist niet wat ik ermee aan moest.’

De onveilige situatie bij hem thuis veroorzaakte een keerpunt in Erics leven. ‘Mijn stiefvader maakte mij het leven zo zuur dat ik op zeventienjarige leeftijd het huis uit vluchtte. Ik besloot nooit meer naar de pijpen van een ander te dansen. Vanaf dat moment zou ik alleen nog maar naar mijn eigen hart luisteren. Deze pijnlijke gebeurtenis dwong mij om mijn binnenwereld grondiger te leren kennen. Ik ontmoette mezelf op een dieper niveau en daar vond ik mijn eigen dromen terug.’

 

'Ik heb dingen gedaan die ik niet voor mogelijk had gehouden. Dit waren prachtige belevenissen maar het ging mij in essentie om de zoektocht naar mezelf en het leven.'

 

Op een prikbord in zijn kamer schreef hij zijn verlangen op in drie woorden: sport, communicatie en avontuur. Eric durfde gehoor te geven aan zijn intuïtie; dit ondanks het feit dat hij bang was en niet precies wist wat hem te doen stond. ‘Mijn nieuwsgierigheid en wilskracht wonnen het van de huiver. Met deze instelling stapte ik op de fiets bij het Meer van Genève om 650 kilometer en 14 Alpenbergen verder – na 36 uur zonder slaap – af te stappen bij de Middellandse Zee. Kort daarna heb ik al mijn spullen verkocht en heb ik 1,5 jaar in een busje rondgetrokken. Ik heb dingen gedaan die ik niet voor mogelijk had gehouden. Dit waren prachtige belevenissen, maar het ging mij in essentie om de zoektocht naar mezelf en het leven.’

Een van Erics belangrijkste vondsten is het besef dat een diepere ontmoeting met jezelf leidt tot een diepere verbinding met al het andere. ‘Compassie is voor mij dat we elkaar in alle oprechtheid zien. Dat kan alleen als ik bereid ben om mezelf te omarmen. Zo binnen, zo buiten. Mijn vertrouwen in deze wetmatigheid is gaandeweg gegroeid. Met mijn persoonlijke verhaal nodig ik mensen uit om zichzelf en elkaar te ontmoeten op de diepst mogelijke manier. Dat doe ik door mijn boek en mijn theatervoorstelling. Ik leef mijn leven om het door te geven.’