Vittorio Desikan: Zoetheid tegen de verbittering
Interview

Vittorio Desikan: Zoetheid tegen de verbittering

Door Henk-Jan Hoefman

Zesentwintig jaar geleden vluchtte Vittorio Desikan naar Nederland. In Iran verzamelde hij foto’s en documenten van massagraven en executies om de gruwelheden van het regime aan de wereld te tonen. Toen een vriend werd gearresteerd die nooit meer terugkwam, werd het hem te heet onder de voeten.

Nu is hij de bekendste ijscoman in Tilburg en omstreken. Zijn ijskraam bij de draaibrug in de Tilburgse Piushaven is een ware trekpleister geworden. Vittorio verkoopt ambachtelijk ijs met overheerlijke ingrediënten, zoals rozenwater, saffraan en pistachenootjes. Hij leerde het maken als jongen in het woestijndorp van zijn jeugd.

 

‘Leer elkaar kennen van mens tot mens.’

 

Wekelijks komen er honderden mensen naar hem toe. Niet alleen om te genieten van het overheerlijke ijs van Vittorio. Zij smelten voor zijn positieve boodschap. “Ik wil een bruggenbouwer zijn tussen mensen, omdat we allemaal het verlangen delen om in harmonie en vrede met elkaar te leven.” Rond zijn kraam liggen Perzische tapijten met daarop een verzameling stoeltjes. Vittorio glimlacht: “Dit is een ontmoetingsplaats zonder drempels. Iedereen is welkom, ongeacht geloof. Mensen komen bij mij op de grond zitten, ze kijken, ze luisteren. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar het gaat om dialoog, dialoog en nogmaals dialoog. Leer elkaar kennen van mens tot mens.”

Vittorio wil laten zien dat we het vertrouwen in elkaar kunnen herstellen. Als hij nieuw ijs gaat halen, blijft zijn kraam onbeheerd achter, inclusief het geldkistje. Hij krijgt er ook veel vertrouwen en steun voor terug. “De hele buurt helpt mee en is betrokken. Van de ene buurtbewoner krijg ik koffie met druiven, van de ander mag ik de garage gebruiken. Zij zijn bang voor de winterperiode, want dan moeten ze me missen.”

Maar de ijscoman met een missie heeft nieuwe plannen. Vittorio gaat avonden organiseren rond Perzische poëzie en films. Met zoete thee en dekentjes tegen de kou. In de toekomst zou hij graag een vaste zaak willen. “De komende weken ben ik nog bij de draaibrug in Tilburg te vinden. Voor mij is het een symbolische plek. Als bruggenbouwer tussen culturen is dit voor mij de ontdekking van de hemel. Ik wist wel dat het zoet van mijn ijs verbittering tegengaat, maar ik durfde niet te dromen van dit succes.”