Passie voor Compassie najaar 2019
ACTIVITEIT

Passie voor Compassie najaar 2019

Eerstvolgende datum:

zaterdag, 19 oktober 2019

van 10:00 uur - tot 22:00 uur

zondag, 20 oktober 2019

van 10:00 uur - tot 22:00 uur

Wat is compassie?
Wat betekent dit voor jou en de ander?
En hoe kun je meer vanuit compassie leven?

Tijdens het Passie voor Compassie weekend ga je de ontmoeting aan met mensen uit verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergronden.

Inspirerende gastsprekers, onderlinge dialoog en creatieve werkvormen worden afgewisseld door momenten van meditatie en bezinning in de natuur.

Gastdocenten zijn o.a. Lody van de Kamp en Saïd Bensellam. Lody en Saïd werken samen aan het verbinden van jongeren in de stad Amsterdam.

Samen met maximaal 20 deelnemers ga je het gesprek aan over hoe we actief kunnen werken aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken. Een maatschappij waarin we ons allemaal thuis voelen.

De Beweging van Barmhartigheid bouwt aan een meer menselijke en compassievolle wereld. Dat doen we door het organiseren van verschillende activiteiten waaronder het Passie voor Compassie (PVC) weekend.

Ben je student of niet in de gelegenheid om de gehele deelnemerskosten te betalen? Stuur ons een e-mail via coordinatie@barmhartigheid.nl. Het uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname.

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door steun van onder andere stichting Woudschoten, fonds Kerk en Wereld en de solidariteitsbijdrage van de gezamenlijke religieuzen Nederland KNR - Projecten in Nederland (PIN).

Programma

10:00 uur - 22:00 uur

Ontvangst is op zaterdag 19 oktober om 10.00 uur met koffie/thee en een woord van welkom. Daarna starten we met het programma.

10:00 uur - 14:00 uur

We eindigen op zondag 20 oktober om 14.00 uur, na de gezamenlijke lunch.

Alle maaltijden zijn 100% biologisch. Op aangeven van de deelnemer(s) is het mogelijk dat we voor maaltijden zorgen die passen bij de religieuze achtergrond van de deelnemers. Aarzel dus niet om dat (tijdig) bij ons aan te geven.

Gastdocenten

Said Bensellam

heeft in de zeventien jaar dat hij als portier in het Amsterdamse nachtleven heeft gewerkt een reputatie opgebouwd. Als stuurloos Marokkaans straatjochie uit Bos en Lommer werd hij als 14-jarige opgenomen in de kickboksschool van tante Hennie en ome Jan van den Vathorst. In ruil voor wat klusjes en schoonmaakwerk in de sportschool mocht hij trainen.

Hun zoon en toenmalig wereldkampioen kickboksen Rik van den Vathorst nam Saïd onder zijn hoede en bezorgde hem zijn eerste baantje als portier. Said was toen net 17. Al snel vestigde hij zijn naam als een onverschrokken, harde maar bovenal rechtvaardige en niet corrumpeerbare portier. Het waren deze eigenschappen en zijn imposante fysiek die hem overeind hielden in het ruige Amsterdamse nachtleven. Regelmatig heeft hij bij schietpartijen tussen gangsters moeten ingrijpen, of iemand een vuurwapen afhandig moeten maken.

Inmiddels heeft hij zijn portiersleven al vele jaren achter zich gelaten. Zijn ervaring en gezag gebruikt hij tegenwoordig om de vele problemen die er in Bos en Lommer zijn op te lossen. Met name de harde kern van de probleemjeugd in Bos en Lommer, net als hij veelal van Marokkaanse afkomst, luistert wel naar Saïd, waar overige welzijnsinstellingen, politie en justitie geen vat op hen hebben.

Lody van de Kamp

(1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Hij publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij regelmatig spreekbeurten en gastcolleges over Israël en het Jodendom. Van zijn hand verschenen ook diverse boeken, waaronder recent Sara, het meisje dat op transport ging. Hij maakt onder andere deel uit van het Strategisch Netwerk Radicalisering en polarisatievan de gemeente Amsterdam en werkt samen met Said Bensellam aan het verbinden van jongeren in de stad Amsterdam.