Kunst & Barmhartigheid: De kunst van het voelen
ACTIVITEIT

Kunst & Barmhartigheid: De kunst van het voelen

Eerstvolgende datum:

zaterdag, 21 september 2019

van 13:30 uur - tot 17:00 uur

Het drieluik Kunst & Barmhartigheid is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de spirituele dimensie van kunst. Elk keer staat een zintuig centraal: kijken, horen en voelen. De deelnemers onderzoeken en beleven de relatie tussen kunst en barmhartigheid door muziek, taal en beeldende kunst.

Tijdens deel 2 op zaterdag 21 september van 14.00 - 17.00 uur staan de gedichten en de muziek van Leonard Cohen centraal.

Laat je raken door het werk en het leven van Leonard Cohen. Op de geboortedag van deze singer-songwriter verzorgt Frank Kazenbroot, auteur van het boek Wees lief voor deze ziel, veertig vensters op Leonard Cohen deze bijzondere bijeenkomst.

De grondtoon van het werk van Cohen is: heb mededogen met mij. Ik lijd aan de chaos en de pijn in mijn leven. Ik heb fouten gemaakt en nu vraag ik om vergeving. Mijn ziel gaat door een donkere nacht en ik ben een gebroken man, eenzaam en angstig. Ik zit op de knieën en hef mijn handen omhoog; help mij, red mij.

Leonard Cohen zong indringend over zijn eigen nood aan compassie. Hij brengt ons naar de plekken waar wijzelf lijden aan de brokstukken in ons leven. En vanuit die gedeelde ervaring van eenzaamheid en gebrokenheid kunnen we samen passie voor het leven vieren.

Op zaterdag 21 september om 20.30 uur treedt de Leonard Cohen Tribute Band op in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Programma

Locatie

Ursulinenkapel
Elzenhof 139
5038 HJ Tilburg

Bekijk hier de routebeschrijving

13:30 uur

Je bent van harte welkom, de koffie en thee staan klaar.

14:00 uur - 17:00 uur

Voordracht van Frank Kazenbroot over het werk en leven van Leonard Cohen.

Frank Kazenbroot

was jarenlang kloosterling in de Abdij van Berne. Tegenwoordig is hij geestelijk verzorger in een gevangenis. Hij heeft een passie voor het werk van de Canadese dichter en zanger Leonard Cohen.

Wees lief voor deze ziel

In dit boek opent de schrijver Frank Kazenbroot veertig vensters op de spirituele en religieuze kracht van Cohens poëzie. Hij volgt de dichter-musicus van zijn geboorte in 1934 tot aan zijn sterven in 2016. Cohen bleef de joodse traditie, waarin hij geboren werd, altijd trouw maar hij onderzocht ook christelijke, boeddhistische en hindoeïstische tradities. Zelf volgde Cohen een mystieke weg en deelde dat via zijn liederen met zijn publiek. In zijn krachtige teksten worden motieven uit die oude tradities verweven met de ervaringen van een man van deze tijd. Seculiere en religieuze taal gaan in zijn liederen hand in hand waardoor thema's als liefde, sex, eenzaamheid, pijn, genade, gebrokenheid, God en verlangen opnieuw gaan leven. Bekende liederen zijn: Suzanne, Hallelujah, Anthem en You want it darker.