Barmhartigheid Bloeit
ACTIVITEIT

Barmhartigheid Bloeit

Eerstvolgende datum:

zaterdag, 08 augustus 2020

van 10:15 uur - tot 15:45 uur

BARMHARTIGHEID BLOEIT

Zaterdag 8 augustus 2020

Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, Vught

Twee workshops in de ochtend en twee workshops in de middag

 

De zomer is nog niet begonnen, maar alles staat al in volle bloei. Het is prachtig. Zo is het ook met barmhartigheid, die bloeit ook en spreidt zich uit over onze wereld. Het zaad van de barmhartigheid komt wereldwijd op, het palet van de compassie heeft vele kleuren. Talrijk zijn de boeken, beschouwingen en workshops over barmhartigheid. En kunstenaars grijpen terug naar oude beelden om barmhartigheid tot leven te brengen. Maar dit niet alleen. De coronacrisis heeft in velen de vlam van de barmhartige liefde doen ontvlammen. In hen die in de ziekhuizen en verpleeghuizen met hart en ziel zorgdragen voor de vele patiënten, maar ook in de mantelzorgers, de ouders met kinderen, de mensen van de facilitaire diensten. Voor allen die in stilte en ongezien goeddoen aan medemensen. Hoe goed dat we er niet alleen naar gekeken hebben, maar ook gezien en er voor hebben geapplaudisseerd. Duidelijk werd ook, dat je het alleen niet kunt volhouden. Je hebt bondgenoten nodig. Hartverwarmend was het, te zien hoe men elkaar ondersteunde  en elkaar opving op moeilijke momenten. Ja, barmhartigheid bloeit. Nee, dat is niet romantisch, want hoe mooi ook, in de tuin van de barmhartigheid zitten aan de rozen ook doorns en niet alle planten komen tot bloei en sommigen sterven af. Hoe kunnen we de barmhartigheid laten blijven bloeien? (meer lezen, enkele Zinnige Zinnen over Barmhartigheid Bloeit)

 

Programma

9.45 uur                            Welkom met koffie en thee

10.15-12.15 uur               Workshop Ronde 1, keuze uit: Schrijfatelier en "Verwondering in beeld"

12.30-13.45 uur:              Gezamenlijke lunch–neem je eigen lunch mee.                                       

De Beweging zorgt voor koffie, thee, vruchtensap en zomerfruit.

13.45-15.45 uur:              Workshop Ronde 2, keuze uit "met pubers in gesprek over barmhartigheid' en 'mijn engeltje, mijn duiveltje'

15.45-16.15 uur:              Plenaire afsluiting

(Een uitgebreidere beschrijving van de workshops vindt u onderaan deze pagina)

 

Hoe verder?

  • Na je aanmelding voor de dag ontvang je een bevestigingsmail met de vraag naar welke workshop in de ochtend en middag als eerste je voorkeur uitgaat en naar welke als tweede  
  • Wil je alleen de ochtend of middag deelnemen? Ook dat is mogelijk en vermeldt het op je aanmelding

Wees welkom.

 

Een dag rond Barmhartigheid in Kloosterhotel Zin, om Barmhartigheid met elkaar te laten bloeien en groeien. Tijdens de dag zijn er verschillende workshops; zoals een schrijfatelier en eco-printen.

Programma

Locatie

Kloosterhotel ZIN
Boxtelseweg 58
5261 NE Vught

Bekijk hier de routebeschrijving

10:15 uur

Workshop ronde 1

1. Schrijfatelier | Wat is jouw verhaal? – Lia Hesemans

In de workshop van schrijfdocent Lia Hesemans word je uitgenodigd om te schrijven over wat jou beweegt, of over datgene in jou wat in beweging is gekomen.

Waar wil jij ruimte aan geven?

Na een korte inleiding met een vleug poëzie ga je op verkenning rond dit thema. Dat doe je stapsgewijs, aan de hand van enkele vragen. Je wordt uitgenodigd om vanuit meerdere perspectieven te kijken en schrijven. Lia zal je daarin begeleiden.

 

Het gaat erom, al schrijvend te reflecteren. Dat doe je in eerste instantie voor jezelf.

Het proces staat voorop, niet het resultaat. Schrijfervaring is niet nodig.

Inspiratie doe je op in de tuin van Zin.

Kijk, voel en schrijf.

Waar zit voor jou de verwondering?

 

Er zal voldoende tijd worden ingeruimd om tekst(fragmenten) met elkaar te delen.

Wees welkom, we verheugen ons op jouw komst!

Kaardebol en smeerwortel. Fotografie: Tanja Hilgers


Nog één stap... zegt de een
Nog duizend stappen... zegt de ander.
... tussen jou en mij, zegt de een.
... tussen mij en jou, zegt de ander.

 

De een neemt duizend stappen
en de ander zegt:
nu zijn het er nóg meer, nog tienduizend stappen!

 

De ander neemt één stap
en de een zegt:
een halve stap was al voldoende,
nu zie ik het.

 

Toon Tellegen
uit: De een en de ander
Querido Amsterdam 2001

 

 

10:15 uur

Workshop ronde 1

2. Workshop  | Verwondering in beeld – Carola Mokveld

Van de Griekse filosoof Aristoteles is de uitspraak: “De ziel kan niet zonder beelden.” Naast woorden heeft ze ook beelden nodig om zich uit te drukken en tot bloei te komen. Barmhartigheid kan voor iedereen een bron tot inspiratie zijn. Daarom is het ook fijn om op deze dag samen te werken, te delen en elkaar te inspireren.

Tijdens de dag ‘Barmhartigheid Bloeit’, gaat beeldend kunstenaar Carola Mokveld, met je aan de slag met de kleuren die de natuur ons te bieden heeft. Bladeren hebben kleurstof, tannine en soms ook zure stoffen in zich waarmee je schitterend papier en stof kunt bedrukken. Het werken met deze zogenaamde eco-print techniek, is verrassend en brengt verwondering. Als een bijzonder geschenk toont de kracht en schoonheid van de natuur zich aan je. Compassie met jezelf, je omgeving en de natuur, is soms ook een zintuigelijk ervaren.

Je hoeft geen enkele voorkennis te hebben om mee te kunnen doen.

 

 

13:45 uur

Workshop ronde 2

1. Workshop | Met pubers in gesprek over barmhartigheidMartin Schravesande

In de puberteit vormen jonge mensen hun opvattingen over de wereld, hun morele zintuig, hun overtuigingen en sociale gewoontes. Wat zou het mooi zijn om juist in die vormende jaren met ze in gesprek te komen over barmhartigheid. Maar hoe doe je dat? Martin Schravesande voert dagelijks dit soort gesprekken met pubers en wil graag met jullie verkennen, bespreken en oefenen hoe je dat aanpakt. Het kan. Als we het gebaande pad durven te verlaten. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we er voor openstaan dat zij ons misschien wel meer kunnen leren dan wij hen? Een spannende workshop voor iedereen die werkt met pubers, opvoeder is of gewoon geïnteresseerd in de vraag wat een volgende generatie kan met het begrip barmhartigheid.

 

 

13:45 uur - 15:45 uur

workshop ronde 2

2. Workshop | Mijn Engeltje mijn Duiveltje – Lotte van Lieshout

Graag nodig ik je uit in mijn atelier. We gaan uit van de vraag: Hoe ziet jouw Engel eruit naast jouw duivel? Soms twijfel ik of er meer is of dat alles vanuit ons brein aangestuurd wordt. Vanuit het idee dat de duivel mijn twijfel is en de Engel als onvoorwaardelijke liefde voelt, gaan we jouw Engel en jouw duivel naast elkaar zetten. Of misschien zit de Engel bij de duivel op schoot? Wanneer ik in mijn atelier werk, voel ik me volledig vrij. Ik heb keuze uit materialen die aansluiten bij wat ik wil schilderen, zoals verf en potloden. Ik voel me als een kind in een speeltuin. Ik loop rond in mijn gedachten en probeer uit wat me aantrekt. Dit gevoel wil ik je graag meegeven. Laat je inspireren door wat je bij anderen ziet en zelf aan beelden krijgt tijdens het maken. Je begint met het maken van een schets van jouw Engel en duivel. Ik loop rond om je te helpen. Het plezier in het tekenen staat voorop, het resultaat kan je verassen. Het tekenen helpt je om je beeld van de Engel en duivel helder te krijgen. Daarna geef je kleur aan je beeld. Op een schilderdoek schilder je met acrylverf jouw Engel en duivel. Laat je fantasie de vrije loop. Alles is mogelijk in schildersland.

Lotte van Lieshout verblijft en werkt in de maanden juli en augustus in het atelier van Zin in Werk. We zijn blij dat zij een workshop wil geven. Voor informatie over haar zie op internet: http://www.lottevanlieshout.nl/.

 

 

Kloosterhotel ZIN

ZIN is ontstaan uit de wens van de Fraters van Tilburg om aan hun klooster ‘Huize Steenwijk’ in Vught een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Barmhartigheid vormt de inspiratiebron van hun werken voor de hulpbehoevenden van toen en nu. De fraters zagen dat er een actuele nood speelde in de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. Hun observatie was dat door de overwaardering van de zakelijke oriëntatie op werk de ziel in het gedrang komt. In 1996 heeft het Generaal Kapittel besloten het klooster te ontwikkelen tot een plaats van bezinning en ontmoeting. ZIN, het klooster voor zingeving en werk, was in de kiem geboren.

In het kloosterhotel heerst een bezinnende atmosfeer. Ondersteunend daarbij is het dagritme, waarin duidelijk naar voren komt dat er een tijd van werken en een tijd van ontspannen is.