Kunst

Warmte brengen

Fotograaf: Erwin Vrensen

In 2017 was ik voor de tweede keer in Moldavië, het armste land van Europa. Vorig jaar was ik er al eens om vrijwilligerswerk te doen. Ik was er als fotograaf, klusjesman én mens. Dat laatste ontdekte ik daar pas trouwens. Ik werd geraakt door hun enorme warmte en optimisme onder uiterst armoedige omstandigheden.

We bezochten Elisabeth die zelfstandig op het platteland woont. Zij zat op haar knieën met haar handen in een kom cement de trap naar haar huis te repareren. Elisabeth is 83 jaar, heeft een leven lang gewerkt en is recentelijk haar man verloren. Het huis was vervuild, het dak lekte.

We inventariseerden wat we allemaal konden doen om haar huis winterklaar te maken. Er was weliswaar net een houtkachel geïnstalleerd, maar door de slechte isolatie zou Elisabeth de barre winter met temperaturen van min 30 graden waarschijnlijk niet overleven.

We moesten improviseren met het bouwmateriaal dat we konden vinden en met de kennis die we hadden. Het is gelukt om twee verbeteringen in de woning aan te brengen. Op strategische plekken hebben we handgrepen gemonteerd om haar meer houvast te geven. Daarnaast hebben we ‘dubbel glas’ aangebracht, dat bestond uit hardplastic plaatjes die met foam op de kozijnen werden gemonteerd, zowel binnen als buiten. Dit houdt niet alleen de kou beter buiten, maar laat ook veel meer licht in haar woning binnen. In strijd met de kou wonen veel ouderen op het platteland gedurende de wintermaanden in met dekens en verweerd plastic verduisterde woningen.

Er ontstond een bijzondere band met Elisabeth die over een flinke dosis humor beschikt. In dankbaarheid keek ze toe bij onze werkzaamheden en noemde ons liefkozend ‘de Nederlandse engeltjes’.

Ik wens iedereen een fijne, warme kerst toe, maar bovenal Elisabeth!

 

Ouderen in Moldavië

Erwin Vrensen

Meer informatie over het vrijwilligersproject vind je op de facebookpagina: https://www.facebook.com/hulpautomoldavie

Meer informatie over het werk van Erwin: http://vrensen.zenfolio.com/

Erwin Vrensen, ontwerper, fotograaf en ideeëngenerator. Hij is een duizendpoot, altijd op zoek naar avontuur in de frontlinie om daar zijn eigenwijze bijdrage te leveren. Dit doet hij niet alleen in zijn professionele leven maar ook als initiatiefnemer en vrijwilliger.