Kunst

Ken je mij?

Zangeres: Trijntje Oosterhuis

door Chantal Tieleman, Coördinator Beweging van Barmhartigheid

‘Ken je mij, wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?’ Woorden die raken, maar waar je ook even op moet kauwen. Toen ik het lied een keer luisterde op YouTube las ik bij de commentaren ‘Dit is het moooooooiste liefdesliedje ooooooit. Dit voel ik bij mijn vriendje.’ Mijn eerste, ietwat schampere gedachte was dat deze puber er niet meer naast kon zitten. Huub Oosterhuis heeft dit natuurlijk niet geschreven als liefdesliedje. De ‘je’ in het lied verwijst niet naar het nieuwste vriendje van de puber, maar naar de Ene. Maar ik realiseerde me dat ze toch een punt had. Want op haar puber-manier beschreef ze waar we uiteindelijk allemaal naar verlangen in ons leven; ten diepste gekend én geliefd te zijn.

Ik denk dat ik al mijn hele 45-jarige leven op zoek ben naar iemand die mij ziet zoals ik ten diepste ben. Die mij ziet in al mijn potentie, in mijn kracht, maar ook in mijn feilbaarheid, in mijn donkerte en in mijn zwakte. ‘Ben jij de enige voor wiens ogen, niets is verborgen van mijn naaktheid. Kan jij het hebben, als niemand anders, dat ik geen licht geef, niet warm ben, dat ik niet mooi ben, niet veel’.

En tegelijkertijd vraag ik me dan af, kan ik dat wel aan? Kan ik het verdragen dat er Iemand is die mij zo ten diepste kent, voor wie niets is verborgen? En wil ik dat wel? ‘Ben ik door jou, zonder schaamte, gezien, genomen, door niemand minder?’ Durf ik mij zo te laten zien aan vrienden, mijn partner, aan die Ene? Of sla ik liever op de vlucht? Durf ik zo kwetsbaar te zijn? Is zoveel liefde, zoveel mededogen, zoveel barmhartigheid voorstelbaar? Is de gedachte te verdragen dat er iemand is die mij zo kent en toch van mij houdt? Is dat de reden dat ik niet durf te geloven dat die Ene er is en dat ik gevonden ben? Want ‘zou dat niet veel te veel waar zijn?’

Tekst: Huub Oosterhuis (gebaseerd op psalm 139), geschreven rond de geboorte van zijn dochter Trijntje Oosterhuis; op muziek gezet door Stijn van der Loo:

Tekst & Muziek

Huub Oosterhuis (1933) studeerde wijsbegeerte, Nederlandse taal- en letterkunde en theologie. In 1964 werd hij tot priester gewijd. Vanaf 1965 is hij verbonden aan de Amsterdamse Studentenekklesia.

Hij schreef het lied Ken je mij in het jaar dat Trijntje werd geboren. Het is een verwijzing naar de woorden van psalm 139 (“Heer U kent mij, U doorgrondt mij”).

Zelf zegt ze over het feit dat ze nu haar vaders’ tekst zingt op de website Het Lied: ter op mijn repertoire heb genomen, maakt de cirkel van de band met mijn vader rond. Als ik het zing, voel ik me als een jong meisje op zijn schoot. Heel harmonieus. Ik ben natuurlijk opgegroeid met zijn teksten, maar door ze te zingen voelt het net of ik dichter bij hem sta.’

Stijn van der Loo (1963) is woonachtig te Amsterdam, met vrouw en kind. Hij werkt als schrijver, componist/theatermaker. Hij zette de tekst op verzoek van Huub Oosterhuis op muziek. Stijn van der Loo is onder meer bekend als oprichter en zanger van a-capellagroep Intermezzo.

Op de website Het Lied zegt hij over zijn samenwerking met Oosterhuis: ‘Dat de liedjes die ik maakte met de teksten van Huub op cd zijn uitgekomen, komt door kunstenares en producente Iris van Haaren. Zij opperde dat zijn teksten ook buiten de kerk zouden moeten klinken. Immers, iedereen heeft levensvragen. Huub verwees haar door naar mij, waarna ik de cd Licht heb gemaakt. Kort na het uitkomen van het boekje met die cd, belde Trijntje mij op met de vraag of zij Ken je mij mocht zingen. Ik vond dat goed natuurlijk. Trijntje doet het liefdevol en op haar eigen manier, met haar mogelijkheden en haar kracht. Zo legt zij haar eigen getuigenis af met dat lied. Voor haar vader en voor mij kan dat alleen maar een compliment zijn.’

13 reacties op `Ken je mij?`

 1. Ineke Meijboom-Baggerman van Houweninge

  Dit prachtig (gezongen, gespeeld en geschreven! ) lied zal voor mij nooit meer hetzelfde klinken, sinds het afgelopen maandag tijdens het afscheid van onze moeder werd gedraaid, na de mooie woorden van de afscheidsbegeleidster. Ik wil het zelf ook leren spelen/zingen, daar ben ik al mee bezig. Voel me dankbaar deze prachtige muziek te mogen kennen. Ineke

 2. Franka

  Op ontdekkingsreis naar mijn kwetsbaarheid vond ik mijn kracht terug. Niet meer vechten of vluchten voor de pijn die ik in het leven ervaar. Stilstaan, voelen, ervaren, filteren wat is werkelijk mijn deel en vooral het uiten van mijn gevoel wat het met me doet maakt het rond. Ik ben niet kwetsbaar in de wereld enkel alleen kwetsbaar in mezelf. Dit nummer dat raakt in mijn gevoel, het niet willen begrijpen maar de woorden voelen in mijn lijf vind ik een ultieme ervaring van deze kunstvorm. Rechtstreeks in mijn diepste zuivere zelf.

 3. Arend-Pieter

  Na het plots overlijden van mijn vader kwam ik erachter dat psalm139, een bijpassend gedicht van Huub Oosterhuis als een levensmoto voor mijn vader heeft gediend.
  En nu hoor ik hier het lied ” Ken je mij ” gezongen door Trijntje. Zo mooi om naar haar te luisteren. Het helpt enorm om vader op een mooie zachte manier te herinneren. Dank je wel Trijntje.

 4. Rene

  Was het de Ene, die mij kende, toen de mensen mij uitspuugden toen ik uit de kast kwam. Ik had er niet voor gekozen om te zijn wie ik was, wie ik altijd al was. 33 jaar verstopte ik mij, ik bad, ‘kreeg hulp’ en er kwam geen verandering. Toen kwam ik tot erkenning, maar de kerk (evangelisch) veroordeelde mij. Ik koos niet voor deze crisis. in plaats van opluchting was er veroordeling, ik raakte mijn vrienden kwijt, kreeg nachten zonder slaap, woede, en diepe pijn. Voor hen had ik ‘gekozen’. Dat was de ‘barmhartigheid’ die mij op de rand van de zelfmoord bracht. Ik werd getroost toen mijn nieuwe kerk op een roze avond dit lied liet horen.

  Rene

  • Beweging van Barmhartigheid

   Dankjewel voor je verhaal Rene. Dit lied moet een bijzondere betekenis voor je hebben. Hartelijke groet!

 5. Linda

  Die Ene, ben ik zelf! Als ik mezelf erken in mijn kwetsbaarheid ben ik Waar. Dan kan ik bloeien en de wereld laten genieten van wat hetgeen ik heb te bieden. Juist dat vind ik soms enorm moeilijk! Wat heb ik te bieden? Dat is telkens een strijd om in te blijven geloven. Als het lukt dan stroom ik en dan merk ik dat dat het enige is dat van belang is: wees jezelf en durf jezelf te tonen omdat je dan op je mooist bent! Als ik mensen vanuit dat gevoel/die gedachte zie leven zijn ze op zn mooist! Dan zijn ze Waar.

  • Beweging van Barmhartigheid

   Jezelf erkennen in je kwetsbaarheid is inderdaad moeilijk. Maar mooi dat je merkt dat je gaat stromen als het lukt. De moeite waar(d) dus!

 6. Laurens

  In de film De Zevende Hemel zingen acteurs en zangers de sterren aan (!) de spreekwoordelijke hemel met hun interpretatie van “Ken je mij?”. Ik blijf luisteren via Spotify. En de tranen blijven komen als Henriëtte Tol en Omri Tindal zingen en lijken te praten. Als hij zingt “één woord” dan voel ik, dit bedoelde ik al jaren in mijn dagboek als ik woorden zocht.

  • Beweging van Barmhartigheid

   Mooi, dank je!

 7. Andre

  Ja dat durf ik, ik weet na het overlijden van mijn vader, mijn twee zussen en mijn broer hoe kwetsbaar een mens kan zijn. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat mensen strijden voor hun gezondheid, dan is het vaak moeilijk te begrijpen dat zij het leven zelf hebben beëindigd . Het nummer raakt mij in het diepste van mijn brein. Prachtig gezongen door Trijntje met het gevoel erin wat niemand kan evenaren. Liefs Andre

  • Beweging van Barmhartigheid

   Mooi Andre. Dank voor je reactie!

 8. corriestadthouders

  Iedere keer, ieder moment vraag ik me af of mijn kwetsbaarheid er toe doet.
  Want kwetsbaar ben ik en dat is zichtbaar voor iedereen en ik ben er blij mee, het maakt mij tot wie ik ben…..
  Toch vraag ik mij ieder keer weer af of mijn kwetsbaarheid er toe doet…..want dat is niet in alle situaties die mij verbindt met mensen het geval, denk ik. Maar meer gekend te zijn in mijn allereigenste eigenheid……waar ik geliefd mag zijn………..en anderen lief mag hebben……………en dan niet alleen diegene die “bij mij horen” en waarbij het zo vanzelf gaat……………..maar bij iedereen, ook de moeilijke.
  Ja, mooi dit lied en zo dichtbij dat ik er graag iets over wilde delen. Dank voor de uitnodiging, de kennismaking en het fijne.

  • Beweging van Barmhartigheid

   Dank voor uw mooie reactie!

Durf jij zo kwetsbaar te zijn?