Kunst

Beschadigde levens in Fences

Regisseur: Denzel Washington

door Chantal Tieleman

De bioscoopfilm Fences speelt in Pittsburgh en geeft een kijkje in het alledaagse leven van een Afro-Amerikaans arbeidersgezin in de jaren vijft ig in Pittsburgh. Vader Troy Maxson (Denzel Washington) heeft een moeizaam en hard leven achter de rug. Hij maakt als vuilnisman lange dagen, maar is blij dat hij werk heeft.

Troy houdt van zijn vrouw Rose (Viola Davis) en kinderen, maar doet hen ook pijn. Zijn zoons Lyons – uit een eerdere relatie – en Cory wil hij vooral meegeven dat ze hun hoofd niet boven het maaiveld moeten uitsteken. En zeker als hij heeft gedronken (en dat doet hij elke vrijdag) treedt hij dominant en zelfs agressief op.

De verbitterde Troy droomde er ooit van om professioneel honkbalspeler te worden, maar toen de professionele teams eindelijk zwarte spelers gingen toelaten, werd hij te oud bevonden. Zelf blijft hij erbij dat het onmogelijk is voor een Afro-Amerikaan om professioneel sporter te worden. Hij verbiedt daarom zijn zoon om de footballscout te ontmoeten die in hem geïnteresseerd is. Die beslissing leidt er toe dat Cory wegloopt om marinier te worden.

Wanneer uitkomt dat Troy een andere vrouw zwanger heeft gemaakt, volgt een aangrijpende scene waarin de twee echtelieden hun opoff eringen voor en teleurstellingen in elkaar uitschreeuwen. Niettemin besluit Rose vanuit de gedachte dat je de zonden van de vader niet op het kind mag verhalen, Raynell, de dochter die uit die affaire wordt geboren, op te voeden als haar eigen dochter.

Wat mij vooral is bijgebleven van deze fi lm – waarschijnlijk omdat ik het zelf herken – is hoe moeilijk het is om de beschadigingen die je in je leven hebt opgelopen achter je te laten. Veel vaker zorgen deze beschadigingen in nieuwe levensfases en in nieuwe relaties opnieuw voor beschadigingen. Troy is vastbesloten om zijn familie te beschermen en dat wat hij als bedreigend kent, middels een hek bijna letterlijk, buiten de deur te houden. Daarmee zowel zichzelf als zijn familie steeds weer kwetsend.

Ook Rose is niet onbeschadigd gebleven in het leven; al haar broers en zussen waren maar half familie van haar en ze was vastbesloten om dat voor haar kinderen anders te doen. Door het gedrag van Troy mislukt dat. Toch lukt het haar om met een zekere mildheid naar haar man te kijken en van daaruit zowel hem als zichzelf trouw te blijven en met barmhartigheid te bejegenen. Haar dochter Raynell lijkt dat van haar te hebben geleerd. Als Troy overlijdt en een boze en verbitterde Cory voor het eerst in zeven jaar weer thuiskomt, vastbesloten niet naar de begrafenis te gaan, is het Raynell die hem met mildheid leert kijken naar hun vader.

Fences