Bijeenkomst

Summerschool 2015

Leiderschap met Passie en Compassie

Uitwisselingsprogramma voor Vlaamse en Nederlandse universitaire studenten.

De Summerschool biedt een aanvullend curriculum dat voedend is voor je (persoonlijk) leiderschap. Persoonlijke en professionele ontwikkeling komt niet alleen voort uit het vergaren van wetenschappelijke kennis, maar bovenal uit het aanboren van bronnen van wijsheid. De Summerschool sluit aan bij tal van studies, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, economie, techniek, geesteswetenschappen, sociale en politieke wetenschappen.

Passie en compassie vormen de tweecomponentenlijm, die (persoonlijk) leiderschap krachtig maakt. Passie is onontbeerlijk om in onze complexe en veeleisende wereld je roeping te volgen en je idealen te realiseren. Dat gaat vaak met vallen en opstaan. De onbeheersbaarheid en de onvolmaaktheid van het leven roept een andere kracht in ons op: compassie. Compassie is nodig om onze eigen kwetsbaarheid en die van anderen onder ogen te kunnen zien, zonder onze idealen te verliezen.

In alle spirituele tradities is compassie ~ mededogen ~ barmhartigheid een centrale waarde. Zij zijn relationeel en in het onverwachte, vaak ongeziene moment, een klein gebaar. Kenmerken zijn diepe nabijheid en daadwerkelijke hulp.

De levenswijsheid die de spirituele tradities aanreiken willen we in deze Summerschool toegankelijk maken, zodat in je leiderschap passie en compassie kan gaan doorklinken.

Inspiratie van

Ria Weyens 

studeerde godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Leuven. Na een monastieke vorming in België verbleef zij vijf jaar in Zuid-India, als mede-oprichter van een christelijke ashram. Daarna werkte zij enkele jaren mee in het internationale christelijk meditatiecentrum in Londen, volgde ze in Engeland een boeddhistisch geïnspireerde psychotherapeutische opleiding en werd zij initiatiefneemster van het Minnehof.

Ria schreef het boek ‘Van wonde naar verwondering: hoe omgaan met
innerlijke pijn‘ (uitgeverij Carmelitana, 2006, 5e druk). Ook is zij co-auteur van het boek ‘Scheppende overgave: naar een levenskunst van creativiteit en dienstbaarheid’ (uitgeverij Carmelitana, 2013).

Bart Schalkx

is bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid. Hij gaf negen jaar leiding aan zijn eigen metaalbewerkingsbedrijf en rondde daarna zijn studie sociale pedagogiek af. Vanaf 1985 is hij werkzaam geweest als trainer, coach en adviseur bij o.a. het Ministerie van Financiën, KPN Telecom, Hogeschool Rotterdam, Management opleidingscentrum De Baak en ZIN in werk.

Bart was zes jaar leerling bij de Tibetaanse Boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche en vier jaar aan de Ridhwanschool van A.H. Almaas. Hij heeft ruime ervaring met het geven van trainingen en retraites.

Programma

dag 1
Aankomst begin van de avond
welkom, kennismaking en introductie; verstilling

dag 2
Leiderschap met Passie
meditatie; je roeping ontdekken en verkennen; gastdocent Caren van Herwaarden: met 100% aandacht en toewijding waarnemen en creëren; lichaamsoefeningen

dag 3
Leiderschap met Compassie
meditatie; levensverhaal vanuit Christelijk en Boeddhistisch perspectief; gastdocent Anne Goossensen: Leiderschap met Passie en Compassie + dialoog; de natuur als leiderschapsleraar

dag 4
Integratie
meditatie; gastdocent Hendrik Opdebeeck: leiderschap met Passie en Compassie + dialoog

Informatie

Doelgroep
Studenten van Vlaamse en Nederlandse universiteiten. De voertaal is Nederlands.

Financiële bijdrage
Deze bedraagt € 149,- all-in. De lage deelnemersprijs is mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren dat het merendeel van de kosten op zich heeft genomen.

Locatie
Bij de Summerschool hoort een bezinnende omgeving die verstilling en verdieping ondersteunt. We strijken neer in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt, Nederland.

Organiserende partijen
De Summerschool wordt gedragen door de Beweging van Barmhartigheid en het Minnehof, ‘Centrum voor contemplatie in actie’ in het Begijnhof van Brugge, www.minnehof.be.

 

Deze Summerschool kon worden aangeboden mede door een solidariteitsbijdrage van de gezamenlijke religieuzen in Nederland via KNR – projecten in Nederland (PIN).

De innerlijke stilte is de ruimte, waarin leidinggevenden de veerkracht ontdekken die zij nodig hebben om tegen de stroom in opnieuw ruimte te scheppen voor mensgerichte organisaties.