Bijeenkomst

Passie voor Compassie

Met gastdocenten Petra Hubbeling, Ernst Hirsch Ballin en Mostafa Hilali

Op zoek naar wat ons verbindt

Wij vinden het – juist in deze tijd – belangrijk om samen te zoeken naar wat ons verbindt. Gebeurtenissen binnen en buiten ons land zetten de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen onder druk. Er is angst voor elkaar en die angst kan een voedingsbodem zijn voor extremisme en radicalisering. Een ontwikkeling die op zijn beurt een sterke reactie oproept vanuit de samenleving. En die zich vaak uit in polariserende standpunten. Wij willen zoeken naar mogelijkheden om de verschillen te overbruggen. We doen dat vanuit de begrippen barmhartigheid, compassie en mededogen; het zijn sleutelbegrippen in alle levensbeschouwelijke tradities.

We willen actief werken aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken en waarin alle Nederlanders zich thuis voelen. Wij geloven dat het kan! Door bewuster en vanuit compassie, mededogen en barmhartigheid te leven.

Wat gaan we doen?

Gedurende drie dagen krijgen maximaal 20 deelnemers uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en maken we kennis met barmhartigheid en compassie en de betekenis daarvan vanuit verschillende religieuze tradities. Wat is barmhartigheid en wat kan ik ermee? De drie inleiders delen vanuit hun deskundigheid en ervaring hun persoonlijke verhaal over de betekenis van barmhartigheid en compassie in hun werk en leven. We gaan met de inleiders in gesprek en er is ruimte voor het stellen van vragen. We gaan naar aanleiding van hun verhalen ook zelf aan de slag. In diverse werkvormen onderzoeken we welke rol barmhartigheid en compassie spelen en kunnen spelen in jouw eigen leven, studie en werk. En hoe jij daarmee in het groot én in het klein een bijdrage kunt leveren aan die mooiere en meer menselijke wereld. We maken kennis met de religieuze tradities van de inleiders tijdens bezinnende momenten. Verder is er veel ruimte voor ontmoeting en onderlinge gesprekken.

Meer informatie en inschrijving
Nieuwsgierig naar wat anderen en jouzelf bezielt? Op zoek naar bondgenoten? Wil jij als bruggenbouwer in jouw omgeving actief zijn? Op zoek naar bemoediging en inspiratie? Ben je tussen de 20 en de 35 jaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Je kunt je aanmelden via de knop hieronder. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Willie Gardien, coordinatie@barmhartigheid.nl of +31(0)73 657 70 44.

Foto header: Van Esch Fotografie

Gastdocenten

Petra Hubbeling heeft na een carrière van 20 jaar in het bedrijfsleven besloten om in 2009 het roer om te gooien en is zij haar boeddhistische levenswijze gaan integreren in haar werk. Op dit moment woont Petra deels in Nederland en deels in Amerika.

In Nederland houdt zij zich voornamelijk bezig met de coördinatie van de Zen Peacemakers Lage Landen, een virtuele sangha die het gedachtengoed van Zenmeester Bernie Glassman in Nederland en België vorm geeft. De Zen Peacemakers richten zich op sociale actie en geëngageerd Boeddhisme en werken met onder andere vluchtelingen, daklozen en stervenden.

In Amerika woont zij bij haar leraar Joan Halifax in het zencentrum Upaya. Zij houdt zich hier bezig met het coördineren van de opleiding voor Boeddhistisch geestelijk verzorger en met het werken met daklozen. Verder geeft ze hier meditatie instructie, leidt rituelen en houdt persoonlijke gesprekken met mensen over hun spirituele pad.

Petra is in 2016 door haar leraar Joan Halifax geherordineerd als Boeddhistisch priester en heeft de naam Zenryu 禅龍 (zendraak) gekregen, daarnaast heeft zij als zen peacemaker de naam Angyo 安行 (peacemaker).

 

Ernst Hirsch Ballin (1950) is momenteel universiteitshoogleraar aan Tilburg University en naast vele andere functies is hij voormalig minister van Justitie. Hij is een vurig verdediger van de rechtsstaat, een workaholic en voor alles een jurist.

Zijn vader was een Duits-joodse vluchteling. In zijn essaybundel ‘Tegen de stroom’ verdedigt Hirsch Ballin de universele en tegelijkertijd individuele mensenrechten. Het gaat over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden. Hirsch Ballin neemt het stelselmatig op voor de uitzondering. De uitzondering is de ultieme toetssteen: hij heeft de overtuiging dat als we recht willen doen aan het idee van de menselijke waardigheid, we het afwijkende moeten respecteren.

 

Mostafa Hilali (1973) kwam op driejarige leeftijd vanuit Marokko naar Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Militaire Academie en studeerde geschiedenis en islamologie aan de Universiteit van Leiden. Mostafa heeft in Bosnië, Irak, Afghanistan en Ukraine gediend. In 2010 werd hij verkozen tot ‘The Other Manager’, een prijs voor de beste multiculturele manager van het jaar. Samen met een paar anderen richtte hij de facebookpagina ‘Nietmijnislam’ op na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo. De pagina is opgericht om het debat te dienen tussen moslims en niet-moslims, tussen iedereen die niet gelooft dat het radicale beeld van de islam het juiste beeld is.

Zoals hij zegt in een interview in Trouw ‘Voor mij is de islam een pad naar vrede en harmonie en nu doet een groep mensen consequent dingen waarmee mijn geloof door het slijk wordt gehaald.’

Programma

10 -12 november

Het uitgebreid programma volgt binnenkort. Ontvangst is op vrijdag 10 november om 17.00 uur met koffie/thee en een woord van welkom. Er is een gezamenlijk diner om 18.00 uur. Om 19.00 uur starten we met het programma. Op zondagmiddag 12 november eindigen we uiterlijk om 14.00 uur, na de gezamenlijke lunch.

Informatie

DATA: 10 t/m 12 november 2017

LOCATIE: Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58 in Vught

GASTDOCENTEN: Petra Hubbeling, Ernst Hirsch Ballin, Mostafa Hilali

KOSTEN: € 65,- inclusief

VERBLIJF EN MAALTIJDEN: (100% biologisch en rekening houdend met de maaltijdwensen van de deelnemers)

AANTAL DEELNEMERS: Maximaal 20 personen

SUBSIDIE: Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere: Kansfonds en een solidarteitsbijdrage van de gezamelijke religeuzen in Nederland via KNR – Projecten in Nederland (PIN)