Bijeenkomst

Passie voor Compassie-weekend 2017

met rabbijn Lody van de Kamp, René Grotenhuis en Farida Farhadpour

We nodigen jou (tussen de 20 en 35 jaar) uit om een weekend lang met andere deelnemers en gevoed door een aantal inspirerende sprekers aan de slag te gaan met het thema compassie/barmhartigheid. De deelnemers komen vanuit diverse levensbeschouwelijke overtuigingen. Christelijk, joods, islamitisch, humanistisch, seculier etc. Waarbij we niet voorbijgaan aan de verschillen, maar met elkaar daarover in dialoog gaan, met respect voor ieders overtuiging.

Op zoek naar wat ons verbindt

Wij vinden het – juist in deze tijd – belangrijk om samen te zoeken naar wat ons verbindt. Gebeurtenissen binnen en buiten ons land zetten de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen onder druk. Er is angst voor elkaar en die angst kan een voedingsbodem zijn voor extremisme en radicalisering. Een ontwikkeling die op zijn beurt een sterke reactie oproept vanuit de samenleving. En die zich vaak uit in polariserende standpunten. Wij willen zoeken mogelijkheden om de verschillen te overbruggen. We doen dat vanuit de begrippen barmhartigheid, compassie en mededogen, sleutelbegrippen in alle levensbeschouwelijke tradities.

We willen actief werken aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken en waarin alle Nederlanders zich thuis voelen. Wij geloven dat het kan! Door bewuster en vanuit compassie, mededogen en barmhartigheid te leven.

Wat gaan we doen?

Gedurende drie dagen krijgen maximaal 20 deelnemers uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en maken we kennis met barmhartigheid en compassie en de betekenis daarvan vanuit verschillende religieuze tradities. Wat is barmhartigheid en wat ik ermee? De drie inleiders delen vanuit hun deskundigheid en ervaring hun persoonlijke verhaal over de betekenis van barmhartigheid en compassie in hun werk en leven. We gaan met de inleiders in gesprek en er is ruimte voor het stellen van vragen. Maar we gaan naar aanleiding van hun verhalen ook zelf aan de slag. In diverse werkvormen gaan we onderzoeken welke rol barmhartigheid en compassie spelen en kunnen spelen in jouw eigen leven, studie en werk. En hoe jij daarmee in het groot én in het klein een bijdrage kunt leveren aan die mooiere en meer menselijke wereld. We zullen kennismaken met de religieuze tradities van de inleiders tijdens bezinnende momenten. Verder is er veel ruimte voor ontmoeting en onderlinge gesprekken.

De inleiders

De inleiders voor het weekend in maart zijn rabbijn Lody van de Kamp, voormalig directeur van Cordaid René Grotenhuis en Farida Farhadpour, organisatieontwikkelaar, coach en bewustzijnstrainer en voormalig directeur van het Mozeshuis in Amsterdam. Meer over hen kun je hieronder lezen.


Hier kun je de ervaringen lezen van enkele deelnemers van afgelopen keer.

Subsidie

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere: kansfonds-logoKansfonds en een solidarteitsbijdrage van de gezamelijke religeuzen in Nederland via logo-knr-pinKNR – Projecten in Nederland (PIN)

Inleiders

Rabbijn Lody van de Kamp

“Bepalen wat ik wil geven is geen barmhartigheid. Barmhartigheid is bepalen wat de ander nodig heeft.”

Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Hij publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij regelmatig spreekbeurten en gastcolleges over Israël en het Jodendom. Van zijn hand verschenen ook diverse boeken, waaronder recent ‘Sara, het meisje dat op transport ging‘. Hij maakt onder andere deel uit van het Strategisch Netwerk Radicalisering en polarisatie van de gemeente Amsterdam en werkt samen met Said Bensellam aan het verbinden van jongeren in de stad Amsterdam.

Farida Farhadpour

Compassie roept dubbele gevoelens bij mij op. Als compassie medelijden betekent dan is het in mijn ogen een pure bevestiging van een paternalistische benadering van de ander. Dat is al teveel en te vaak gebeurd, met alle gevolgen van dien. Maar als we compassie definiëren als medeleven dan vraagt het een houding van evenwaardigheid. Een houding die we minder goed kennen dan onszelf boven of onder de ander plaatsen. Hoe deze houding van gelijkwaardige ongelijkheid werkt en ook niet werkt is wat we samen gaan onderzoeken.

Farida Farhadpour (1964) is organisatieontwikkelaar, coach en bewustzijnstrainer. Haar denken is gerelateerd aan de filosofie van Martin Buber, Oostenrijkse theoloog/filosoof en gevoed door een bewogen leven dat in Iran is begonnen en sinds 1987 in Nederland wordt voortgezet.

René Grotenhuis

Kernwaarden als compassie en solidariteit verdienen een nieuw verstaan. Vooral in een wereld waar de traditionele scheidslijnen tussen Noord en Zuid, arm en rijk, ontwikkelde en ontwikkelingslanden steeds minder betekenis hebben.

René Grotenhuis verbindt je met de wereld van internationale samenwerking en ontwikkeling. Hij leidde Cordaid als CEO van 2003 tot 2013. In 2010 noemden zijn collega’s in de sector ontwikkelingssamenwerking hem als de op één na meest invloedrijke Nederlander op dat terrein. Hij doet diepgaander onderzoek naar de rol van civil society in de samenleving, met name die van fragiele staten. Maar zijn ervaring in de thuiszorg en de zorg voor asielzoekers maakt dat hij ook de ontwikkelingen in de eigen samenleving kent en volgt. Hij schreef diverse boeken waaronder in 2016 ‘Van macht ontdaan’, waarin hij op zoek gaat naar de betekenis van het christelijk geloof in de moderne tijd.

Programma

Het uitgebreid programma volgt binnenkort. Ontvangst is op vrijdag om 17.00 uur met koffie/thee en een woord van welkom. Er is een gezamenlijk diner om 18.00 uur. Om 19.00 uur starten we met het programma. Op zondagmiddag eindigen we uiterlijk om 14.00 uur, na de gezamenlijke lunch.

Maaltijden
Alle maaltijden zijn 100% biologisch en het diner is vegetarisch. Op aangeven van de deelnemer(s) is het mogelijk dat we voor maaltijden zorgen die passen bij de religieuze achtergrond van de deelnemers. Aarzel dus niet om dat (tijdig) bij ons aan te geven.

Informatie

datum 24 t/m 26 maart 2017

locatie
Kloosterhotel ZIN in Vught

kosten
€ 65 euro inclusief verblijf en maaltijden

Gastdocenten Lody van de Kamp, René Grotenhuis en Farida Farhadpour
Verblijf
Het ontmoetingsprogramma vindt plaats in het Kloosterhotel ZIN in Vught header-zin

Aantal deelnemers 
Maximaal 20 personen.

Kosten
65 euro per persoon, inclusief overnachtingen en maaltijden

Meer informatie en inschrijving
Ben je benieuwd naar wat anderen en jouzelf bezielt? Ben je op zoek naar bondgenoten? Wil jij als bruggenbouwer in jouw omgeving actief zijn en ben je op zoek naar bemoediging en inspiratie? Ben je tussen de 20 en de 35 jaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Meld je nu aan via het formulier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Chantal Tieleman, chantaltieleman@barmhartigheid.nl of +31(0)73 657 70 44.

'Het weekend opende bij mij deurtjes, naar mijn eigen gedachten, met nieuwe vragen. En zo opende het voor mij ook deurtjes naar de mensen om me heen.' (Esther, deelnemer najaar 2016)