Bijeenkomst

Passie voor Compassie voor alle leeftijden – augustus 2018

3 - 5 augustus 2018

Op zoek naar wat ons verbindt

Wij vinden het – juist in deze tijd – belangrijk om samen te zoeken naar wat ons verbindt. Gebeurtenissen binnen en buiten ons land zetten de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen onder druk. Er is angst voor elkaar en die angst kan een voedingsbodem zijn voor extremisme en radicalisering. Een ontwikkeling die op zijn beurt een sterke reactie oproept vanuit de samenleving. En die zich vaak uit in polariserende standpunten. Wij willen zoeken naar mogelijkheden om de verschillen te overbruggen. We doen dat vanuit de begrippen barmhartigheid, compassie en mededogen; het zijn sleutelbegrippen in alle levensbeschouwelijke tradities.

We willen actief werken aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken en waarin alle Nederlanders zich thuis voelen. Wij geloven dat het kan! Door bewuster en vanuit compassie, mededogen en barmhartigheid te leven.


Wat gaan we doen?

Gedurende drie dagen krijgen maximaal 20 deelnemers uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en maken we kennis met barmhartigheid en compassie en de betekenis daarvan vanuit verschillende religieuze tradities. Wat is barmhartigheid en wat kan ik ermee? Drie inleiders delen vanuit hun deskundigheid en ervaring hun persoonlijke verhaal over de betekenis van barmhartigheid en compassie in hun werk en leven. We gaan met de inleiders in gesprek en er is ruimte voor het stellen van vragen. We gaan naar aanleiding van hun verhalen ook zelf aan de slag. In diverse werkvormen onderzoeken we welke rol barmhartigheid en compassie spelen en kunnen spelen in jouw eigen leven, studie en werk. En hoe jij daarmee in het groot én in het klein een bijdrage kunt leveren aan die mooiere en meer menselijke wereld. We maken kennis met de religieuze tradities van de inleiders tijdens bezinnende momenten. Verder is er veel ruimte voor ontmoeting en onderlinge gesprekken.


Meer informatie en inschrijving

Nieuwsgierig naar wat anderen en jouzelf bezielt? Op zoek naar bondgenoten? Wil jij als bruggenbouwer in jouw omgeving actief zijn? Op zoek naar bemoediging en inspiratie? Dan zijn wij op zoek naar jou! Je kunt je aanmelden via de knop hieronder.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Willie Gardien, coordinatie@barmhartigheid.nl of +31(0)73 657 70 44.

Een impressie van het weekend in het najaar van 2017 vind je hier.

Gastdocenten

Abdulwahid van Bommel volgde onder meer een filosofie- en muziekstudie, en was tegelijkertijd godzoeker in Amsterdam. Hij ging in 1967 over tot de Islam en studeerde 4 jaar koranexegese en spiritualiteit van de Islam in Istanbul. Terug in Nederland kreeg hij verschillende taken binnen de Nederlandse moslimgemeenschap en vertegenwoordigde deze in dialoog en gesprek met andersdenkenden en andersgelovigen. Hij werkte als geestelijk verzorger voor moslims in het MCH Westeinde Den Haag en werd vervolgens docent geestelijke verzorging. Tegelijkertijd werkte hij aan de vertaling van de Masnawi, het spirituele leer- en lofdicht van Djalâl’ud-Dîn Rumi, dat in 2011 werd gepubliceerd. Vanaf 2013 heeft Abdulwahid van Bommel een aantal jaren Rumi’s teksten als bibliotherapie gepresenteerd.

 

Geeske Hovingh vertrok toen ze 18 was voor 8 maanden naar Ghana om er vrijwilligerswerk te doen. Achteraf zegt ze daarover: ‘Ik dacht dat ik de mensen dáár iets te leren had, maar het bleek al snel omgekeerd; zíj hebben vooral míj veel geleerd.’ Die ervaring deed haar besluiten Culturele Antropologie te gaan studeren met als afstudeerrichting Ontwikkelings- en Migratievraagstukken. Vervolgens werkte ze 11 jaar als voorganger in de Amsterdamse Ekklesia, een progressieve kerkgemeenschap en daarnaast als programmamaker voor De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Thema’s in haar prediking en programma’s hadden eenzelfde uitgangspunt: streven naar een rechtvaardigere wereld door maatschappelijke problemen te agenderen.

In 2017 groeide de behoefte handen en voeten aan deze woorden te geven en kon Geeske aan het werk als coördinator van het Wereldhuis – een centrum dat informatie, onderwijs, counseling en activiteiten biedt aan mensen zonder verblijfspapieren. Dat werk heeft het hardvochtige vreemdelingenbeleid, maar ook Afrika weer dichterbij gebracht en wederom blijkt: ‘ik ben opnieuw omringd door leraren en leraressen. Wat een rijkdom.’

Drs. Sasja Martel is auteur van het boek Sterk als de dood. Zij studeerde judaïca in Amsterdam en Jeruzalem. Zij studeerde af op de betekenis van de gemeenschap in het rouwproces van de enkeling (1983). Zij schreef diverse artikelen over sterven en rouw in de joodse traditie. Sinds 1976 doceert zij Jodendom en is ze de initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel te Amsterdam. Daarnaast is Sasja bestuurslid van de stichting Even Anders, Spiritualiteit in Zorg (www.evenanders.nu).

Programma

3 – 5 augustus (alle leeftijden)

Ontvangst is op vrijdag om 17.00 uur met koffie/thee en een woord van welkom. Er is een gezamenlijk diner om 18.00 uur. Om 19.00 uur starten we met het programma. Op zondagmiddag eindigen we uiterlijk om 14.00 uur, na de gezamenlijke lunch.

Informatie

Data
3 – 5 augustus (alle leeftijden)

Locatie
Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58 in Vught

Gastdocenten
Elk weekend zijn drie gastsprekers vanuit verschillende levensbeschouwelijke tradities aanwezig. Dit weekend zijn dat Geeske Hovingh, Sasja Martel en Abdelwahid van Bommel.

Kosten
Tarief 1: € 200 voor personen met een minimuminkomen.
Tarief 2: € 385 voor personen die boven een minimuminkomen verdienen.
Het uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname.

Verblijf en maaltijden
100% biologisch en rekening houdend met de maaltijdwensen van de deelnemers.

Aantal deelnemers
Maximaal 20 personen

Vanuit compassie, barmhartigheid en mededogen zoeken we naar mogelijkheden om verschillen te overbruggen.