Bijeenkomst

Passie voor Compassie voor jongeren – november

9 - 11 november 2018

Op zoek naar wat ons verbindt

Wij vinden het – juist in deze tijd – belangrijk om samen te zoeken naar wat ons verbindt. Gebeurtenissen binnen en buiten ons land zetten de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen onder druk. Er is angst voor elkaar en die angst kan een voedingsbodem zijn voor extremisme en radicalisering. Een ontwikkeling die op zijn beurt een sterke reactie oproept vanuit de samenleving. En die zich vaak uit in polariserende standpunten. Wij willen zoeken naar mogelijkheden om de verschillen te overbruggen. We doen dat vanuit de begrippen barmhartigheid, compassie en mededogen; het zijn sleutelbegrippen in alle levensbeschouwelijke tradities.

We willen actief werken aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken en waarin alle Nederlanders zich thuis voelen. Wij geloven dat het kan! Door bewuster en vanuit compassie, mededogen en barmhartigheid te leven.


Wat gaan we doen?

Gedurende drie dagen krijgen maximaal 20 deelnemers uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en maken we kennis met barmhartigheid en compassie en de betekenis daarvan vanuit verschillende religieuze tradities. Wat is barmhartigheid en wat kan ik ermee? Vier inleiders, Rob Veerman, Ibrahim Al Obaied en Nabeela Al Rahaal, en pandit Ashis Mathura delen vanuit hun deskundigheid en ervaring hun persoonlijke verhaal over de betekenis van barmhartigheid en compassie in hun werk en leven. We gaan met hen in gesprek en er is ruimte voor het stellen van vragen. We gaan naar aanleiding van hun verhalen ook zelf aan de slag. In diverse werkvormen onderzoeken we welke rol barmhartigheid en compassie spelen en kunnen spelen in jouw eigen leven, studie en werk. En hoe jij daarmee in het groot én in het klein een bijdrage kunt leveren aan die mooiere en meer menselijke wereld. We maken kennis met de religieuze tradities van de inleiders tijdens bezinnende momenten. Verder is er veel ruimte voor ontmoeting en onderlinge gesprekken.


Meer informatie en inschrijving

Nieuwsgierig naar wat anderen en jouzelf bezielt? Op zoek naar bondgenoten? Wil jij als bruggenbouwer in jouw omgeving actief zijn? Op zoek naar bemoediging en inspiratie? Dan zijn wij op zoek naar jou! Je kunt je aanmelden via de knop hieronder.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Willie Gardien, coordinatie@barmhartigheid.nl of +31(0)73 657 70 44.

Een impressie van het weekend in het najaar van 2017 vind je hier.

 

Gastdocenten

Rob Veerman (1965) studeerde wijsgerige theologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het is een combinatie van filosofie en theologie, waarin de liefde voor de wijsheid samengaat met het spreken over het goddelijke. Je zou kunnen zeggen dat in de wijsgerige theologie geprobeerd wordt het juiste midden te vinden tussen wijsheid en waarheid.
In zijn loopbaan heeft Rob veel ervaring opgedaan in diverse werkomgevingen. Na zijn studie Frans was hij jarenlang actief in het bedrijfsleven waar hij als managementconsultant managers, consultants en staff-professionals begeleidde.
Na deze periode zette Rob de stap naar de functie van geestelijk verzorger in de gevangenis en psychiatrie. In de gevangenis leerde hij dat het vrijwel iedereen kan overeenkomen: een misstap begaan in een vlaag van verstandsverbijstering. Of dat je in een situatie terecht komt die je niet kunt overzien. Maar bovenal zag hij hoe belangrijk het is waar je wiegje heeft gestaan, uit wat voor nest je komt.
Een andere activiteit van Rob is het vertalen van Franstalige wijsgerige en theologische boeken en artikelen naar het Nederlands, waarbij het gaat om werken van Franse filosofen en theologen uit de 20ste en 21ste eeuw.
In zijn loopbaan zit een duidelijke rode draad: hij biedt een luisterend oor aan topmanagers en kruimeldieven, geslaagde professionals en geplaagde drop outs, middenstanders en buitenstaanders. En alles ertussen in.
Nomen est omen: Latijn voor ‘de naam is het teken’. Een veerman helpt iedereen een stukje verder, wie hij of zij ook is, zonder aanzien des persoons. Onderweg luistert hij naar je, zodat je betekenis kunt geven aan waar je bent en je je weg weer kunt vervolgen. Ga zitten en vertel!

Ibrahim Al Obaied en Nabeela Al Rahaal zijn naar Nederland gevlucht in 2014. Ze komen uit Syrië.
In zijn land was Ibrahim trainer in persoonlijke ontwikkeling. Nu werkt als leraar Engels op een MBO school en is sleutelpersoon bij Pharos (expertisecentrum voor gezondheidsverschillen). Hij hoort bij de school van de geweldloosheid in de Islam. Als bruggenbouwer tussen culturen en religies, heeft hij deelgenomen aan interreligieuze ontmoetingen in Nederland en dialoogbijeenkomsten tussen religies in Syrië. In Nederland heeft hij twee lezingen gegeven over Barmhartigheid en bruggenbouwen naast zijn inbreng bij workshops bij Pharos.
Nabeela heeft haar BA Psychologie aan de Universiteit van Damascus behaald en werkte als directeur van een kleuterschool voor dove en slechthorende kinderen. In Nederland werkt zij als vrijwilliger met gehandicapte mensen en doet actief mee in de Nederlandse maatschappij om hier te integreren.

Zoals vrije vogels met warme harten beschouwen Ibrahim en Nabeela het mensdom als hun grote familie.

Pandit (Hindoe geestelijke), Geestelijk verzorger, Informatie Architect, Life Coach en Filosoof. Ashis Mathura leeft volgens het concept “Manur Bhavah”: wordt een mens door menselijkheid te ervaren in al haar facetten.

Geboren in een familie van priesters, zakenmensen en leraren, is Pt. Ashis Mathura al op jonge leeftijd met de Sanatan Dharm in aanraking gekomen. Dankzij Guru’s, Pandits en andere wijze mensen heeft hij al op jonge leeftijd heel veel kunnen leren.

Als lid van de Interreligieuze Raad in Suriname heeft de Pandit veel gewerkt met geestelijken van andere religieuze bewegingen om de harmonie tussen de verschillende religiën in de Surinaamse gemeenschap te vergroten.

Ashis is de initiatiefnemer van de Hindoe informatie site SanatanDharm.net: een website om Hindoejongeren op een simpele manier meer duidelijkheid over het Hindoeïsme en kennis over de Hindoegeschiedenis te verschaffen. Het gebruiken van de nieuwste technologieën om Hindoe principes kenbaar te maken is de basis waarop alles gebouwd wordt.

In 2015 is SanatanDharm.net omgezet in een stichting waar hij voorzitter van is.

Als geestelijk verzorger is hij actief in Rotterdam om zorg te verlenen aan iedereen, ongeacht hun etnische of religieuze achtergrond, die enige affiniteit heeft met het Hindoeïsme of Hindoe principes toepassen in het leven. Dit brengt hem bij ziekenhuizen, bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen, buurtcentra en bij mensen thuis.

Programma

9 – 11 november (tm 35 jaar)

Ontvangst is op vrijdag om 17.00 uur met koffie/thee en een woord van welkom. Er is een gezamenlijk diner om 18.00 uur. Om 19.00 uur starten we met het programma. Op zondagmiddag eindigen we uiterlijk om 14.00 uur, na de gezamenlijke lunch.

Informatie

Data
9 – 11 november (20 tot en met 35 jaar)

Locatie
Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58 in Vught

Gastdocenten
Rob Veerman, Ibrahim Al Obaied en Nabeela Al Rahaal, en pandit Ashis Mathura.

Kosten
Tarief 1: € 75 voor personen met een minimuminkomen.
Tarief 2: € 150 voor personen die boven een minimuminkomen verdienen.
Het uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname.

Verblijf en maaltijden
100% biologisch en rekening houdend met de maaltijdwensen van de deelnemers.

Aantal deelnemers
Maximaal 20 personen

Subsidie
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere: Kansfonds

Vanuit compassie, barmhartigheid en mededogen zoeken we naar mogelijkheden om verschillen te overbruggen.