Inspiratiebijeenkomst

Ontmoet Maria, Maria ontmoet

Een ontdekkingstocht naar de onderbelichte kwaliteiten van Maria

Maria is de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld. Zij staat symbool voor liefde, troost, barmhartigheid en bescherming. Maar hoe goed kennen we haar eigenlijk? Het is boeiend om ons beeld van Maria te verdiepen en te verruimen. Ben jij nieuwsgierig naar de onderbelichte kwaliteiten van Maria, zoals haar moed, doortastendheid en aardsheid? Wil jij meer weten over hoe zij door de eeuwen heen het lijden van velen heeft verlicht? En hoe dienstbaarheid werkt als het ten dienste staat van de wereld?

Het is ook interessant om te ontdekken welke betekenis Maria heeft binnen de Islam en het Boeddhisme. De universele waarden die Maria belichaamt kunnen een diepe herkenning bij ons oproepen. Ontdek tijdens deze inspiratiebijeenkomst wat Maria jou te zeggen heeft. Ontmoet Maria, Maria ontmoet.

Kortom: een dag vol met boeiende, herkenbare en onorthodoxe lezingen, prachtige muzikale omlijsting en persoonlijke getuigenissen.

Aan dit levendige programma nemen onder andere deel:

Janneke Stegeman
In haar lezing bespreekt zij Maria als religieus en cultureel icoon vanuit haar positie als Theoloog des Vaderlands (sinds juni 2016) en als feministisch theoloog. Zij is namelijk van mening dat de theologie te veel gedomineerd wordt door mannen en het mannelijke. Hoe kijkt ze vanuit haar visie naar Maria? Zij neemt ons mee in een verhaal over Maria, een vrouw, met een vrouwelijk lichaam, vruchtbaar, sensueel en aards. Janneke Stegeman is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT) en werkt als theoloog bij De Nieuwe Liefde in Amsterdam, een centrum voor debat, bezinning en poëzie.

www.jannekestegeman.com

Karin Haanappel
Zij maakt met ons via beelden een reis door de Kunstgeschiedenis. Zij laat ons zien hoe de tijdgeest het beeld van Maria bepaalt en laadt, van onverschrokken naar vroom, van vol en vruchtbaar naar bedekt en gesluierd. Ondergesneeuwde kanten haalt zij weer naar boven. Karin Haanappel is kunsthistorica.Haar specialisme betreft vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen en in het bijzonder Camille Claudel. In 2009 richtte zij het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis op en in 2012 verscheen haar boek ‘Herstory of Art.’ In dit boek worden vrouwelijke kunstenaars vanaf de oude steentijd tot het begin van de moderne kunst voor het voetlicht en in de context van de kunstgeschiedenis geplaatst.

www.karinhaanappel.nl

Clean Pete
Een zangduo, bestaande uit tweelingzussen, brengen ‘Song for Mary’ ten gehore en begeleiden zichzelf op gitaar en viool. Zij componeerden dit lied tijdens een tweedaags verblijf in een klooster in Zwolle ten behoeve van de documentaire ‘Songs for Mary.’ Zij verschenen maar liefst vijf keer bij DWDD met hun prachtige nummers.

www.showcase.fm/cleanpete

Een kwartet zingt een soetra over Kwan Yin (het vrouwelijk evenbeeld van Maria in het boeddhisme), een moslima vertelt over Maria binnen de Islam, een nabestaande van een slachtoffer van een geweldsmisdrijf vertelt over Maria als voorbeeld om lijden te kunnen dragen en veerkracht te ontwikkelen, een leider spreekt over wat dienstbaarheid aan de wereld inhoudt en hoe je dat volhoudt.

Deze inspiratiebijeenkomst is georganiseerd door de Zusters van Liefde in samenwerking met de Beweging van Barmhartigheid en maakt onderdeel uit van de ontdekkingsreis naar vrouwelijke gestalten van compassie.

Programma

Aan het programma wordt momenteel de laatste hand gelegd. Wel kunnen we alvast onthullen dat onder andere Janneke Stegeman (Theoloog des Vaderlands) en Karin Haanappel (kunsthistorica) hun bijdrage zullen leveren. Daarnaast is er muziek van Clean Pete. Op deze pagina kun je alvast meer over hen lezen.

 

Informatie

Datum
Zaterdag 7 oktober 2017
van 11.00 tot 16.00 uur

Locatie
Ontmoetingscentrum van de Zusters van Liefde, Oude Dijk 1a in Tilburg

Kosten
25 euro, contant te betalen bij aankomst (dit is inclusief koffie, thee en lunch)

Aanmelden
Via de Zusters van Liefde, e-mail provincialaat@scmm-tilburg.nl (zie ook de aanmeldbutton) of telefoon 013 – 543 31 96

Een ontdekkingstocht naar de onbelichte kwaliteiten van Maria.