Bijeenkomst

Met andere ogen

Bekijk de stad door de ogen van dak- en thuislozen

Als je in een (grotere) stad woont of er weleens komt, zul je ze vast weleens zien lopen, dak- en thuislozen. Een confrontatie met een wereld waar we in het algemeen weinig van weten, die ongemakkelijk maakt.

‘Het is hun eigen keuze, niemand hoeft in Nederland dakloos te zijn’, een veelgehoorde kreet. Is dat waar? Of is het probleem dat we niet zo goed weten om te gaan met mensen die zich niet binnen de door de maatschappij gestelde kaders bewegen? Is het een teken van een ongelijkwaardige en onrechtvaardige samenleving? Hoe gaan we daar mee om? Hoe gaan de dak- en thuislozen zelf om met hun situatie? Wie zijn deze mensen? Wat is hun achtergrond? Kan het mij ook overkomen?

De Straattour is een persoonlijke rondleiding door Breda waarbij (ex)dak- en thuisloze gidsen je de stad laten zien vanuit het perspectief van de mensen op straat. De Straattour begint in diaconaal centrum ‘Het Annahuis’. Veel van de bezoekers hebben te maken met armoede of verslaving of hebben geen dak boven hun hoofd. Tijdens de warme lunch ontmoeten we de gasten van het Annahuis tijdens ‘de inloop’.

Na de maaltijd gaan we op pad met onze gidsen. De tour duurt 2,5 tot 3,5 uur. Je moet fysiek in conditie zijn om die tijd te lopen. Onderweg raak je in gesprek met de gidsen en hoor je hun verhaal. Wat en hoeveel je hoort hangt af van je eigen houding en interesse en of je de mensen aanspreekt. Onderweg wordt gestopt op plekken die relevant zijn voor de gidsen. Al wandelend zie je de stad vanuit het perspectief van dak- en thuislozen. We eindigen in het Annahuis voor een nagesprek met pastor-teamleider Dorothé IJsseldijk.

(c) foto boven en rechtsonder: Jef Hendriks

Straattour

Het Annahuis is een stichting voor diaconaal werk. Dagelijks ontmoeten mensen elkaar in en bij het Annahuis. Op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn zij bij elkaar te gast en leren van elkaar, steunen en luisteren, begeleiden waar nodig en bieden elkaar hulp waar dat gewenst is.

De wandeling wordt begeleid door gidsen die de stad laten zien vanuit het perspectief van dak- en thuislozen. Er is een nagesprek met Dorothé IJsseldijk, pastor-teamleider Annahuis, Diaconaal Centrum Breda.

Programma

12.00 uur
gezamenlijke maaltijd

13.00 uur
straattour van 2,5 tot 3,5 uur

16.00 uur
nagesprek met diaconaal werker Dorothé IJsseldijk

Informatie

datum
16 maart 2017

tijd
12.00 tot 17.00 uur

begeleiding
Dorothé IJsseldijk & Chantal Tieleman

locatie
Annahuis
Haagweg 3 in Breda

kosten
12 euro inclusief maaltijd en koffie/thee

aanmelden
via de aanmeldknop op deze pagina of telefonisch via 073 – 657 70 44

‘Het is hun eigen keuze, niemand hoeft in Nederland dakloos te zijn’, een veelgehoorde kreet...