Bijeenkomst

Barmhartigheid handen en voeten geven

Leerroute najaar 2015 t/m voorjaar 2016

Wie zich wil bezinnen op barmhartigheid als levenshouding, mag zich uitgenodigd voelen om deel te nemen aan de Leerroute die in november van start gaat.

De Leerroute biedt ruimte en inspiratie voor een persoonlijke verdieping van de spiritualiteit van barmhartigheid. Dit gebeurt enerzijds door verheldering van inzicht. Anderzijds door inoefening van een levenshouding van barmhartigheid. Daarbij worden middelen en mogelijkheden aangereikt om concreet de weg van barmhartigheid mee uit te dragen in de wereld.

In de Leerroute wordt beurtelings een hele dag besteed aan een van de volgende thema’s: Aandachtig leven – Bronnen van barmhartigheid – Mededogen naar jezelf – In beweging komen. Het programma is verspreid over een half jaar en bestaat uit vier zaterdagen en een afsluitend weekend. Elke bijeenkomst wordt ingeleid door een speciale gastdocent.  Voorafgaand aan de bijeenkomst is er leesstof ter voorbereiding en verwerking. In het slotweekend worden deelnemers toegerust met middelen en mogelijkheden die concreet de weg van barmhartigheid mee uitdragen in de wereld.

De Leerroute is bedoeld wie zich wil verdiepen in de weg van barmhartigheid. Voor wie zich wil toerusten om de doelstelling van de Beweging van Barmhartigheid mee waar te maken. Voor wie wil meewerken aan een barmhartige samenleving.

Reacties van deelnemers:
“De leerroute was boven verwachting.”
“Prachtige opbouw, ook qua inleiders.”
“Ik heb antwoorden op mijn vragen gekregen.”
“Praktische handreikingen die voor ieder toepasbaar gemaakt kunnen worden.”
“Een liefdevolle, respectvolle bejegening van iedereen.”
“Ik voel me méér dan vervuld. Ben zeer dankbaar dat ik dit pad heb bewandeld.”
“Ik hoopte op ‘thuiskomen’ en inzichten. Dat is gelukt. Ik hoopte ook op meer richting voor mezelf, om meer te betekenen. Dat moet nog zijn invulling krijgen.“
“Had geen concrete verwachtingen. Ik kwam vanuit een verlangen naar inspiratie en dat is meer dan waargemaakt.”

Gastdocenten

Ton Oostrom is theoloog en gestalt- en spiritueel therapeut. Hij heeft samen met zijn vrouw een praktijk voor persoonlijke groei en spiritualiteit.

Tonja Mos was psychosynthesegids en bestuurslid van de Beweging. Samen met Wim Verschuren ontwikkelde ze de leerroute en begeleidde die een aantal keer.

Ria Weyens geeft leiding aan Het Minnehof, het stiltecentrum voor meditatie en spiritualiteit in het Begijnhof van Brugge. Zij schreef het boek ‘Van wonde naar verwondering’.

Kees Kouwenhoven schreef het boek ‘Doelgericht zwerven’ over zijn pelgrimstocht naar Assisi. Hij verzorgt pelgrimstochten voor het bedrijfsleven.

Mariken Ploos van Amstel werkt als coach voor diverse instellingen. Haar begeleidingen kenmerken zich door creativiteit en integriteit. Mariken heeft de afgelopen jaren enkele Schrijfworkshops verzorgd bij de Beweging.

Marius Buiting was van 2005-2013 voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid. Als directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen en als senior adviseur van het CBO neemt hij de gelegenheid waar om in al zijn lezingen – over de gehele wereld – barmhartigheid onder de aandacht van mensen te brengen.

Begeleiders

Hannie Theunissen en Jo van de Tillaart zijn de begeleiders van onze Leerroute#16.

Zij zijn bij elke bijeenkomst aanwezig en ondersteunen de processen in de groep.

Programma

Zaterdag 1:
Aandachtig leven
Kan dat, aandachtig leven? En kan het altijd? En als we daarvan afgeleid worden, hoe kunnen we er dan naar terugkeren?
Gastdocent: Ton Oostrom 

Zaterdag 2:
Bronnen van barmhartigheid
Waarom kies ik voor de weg van barmhartigheid? Wat is de bron waar ik uit put? Ligt die binnen of buiten mij? Wie of wat inspireert mij? Is barmhartigheid voor mij een gave of een opgave?
Gastdocent: Tonja Mos

Zaterdag 3:
Mededogen naar jezelf
Hoe zit het met barmhartig zijn voor jezelf? Daarvoor is in de christelijke spiritualiteit weinig aandacht geweest. Omdat we allen op de een of andere manier zijn verwond, vraagt dat om mededogen naar onszelf en naar de pijn die ons is aangedaan.
Gastdocent: Ria Weyens

Zaterdag 4:
In beweging komen
Pelgrimeren staat model voor ‘in beweging komen’: op pad gaan, onderweg zijn in de ontmoeting met anderen, over en weer geven en nemen. Waarvoor wil jij in beweging komen? Hoe kom je van inspiratie tot realisatie van barmhartigheid?
Gastdocent: Kees Kouwenhoven

Het slotweekeinde

Zaterdag 5:
Verwerking
Op deze dag staat verwerking centraal: een verdieping en tot eenheid brengen van wat in de vier voorafgaande dagen aan de orde is geweest.
Gastdocent: Mariken Ploos van Amstel

Zondag 6:
Toerusting
In deze afsluitende dag wordt voortgegaan op het thema van de vierde zaterdag: Hoe geven we barmhartigheid concreet handen en voeten in onze wereld?
Gastdocent: Marius Buiting

 

Informatie

Data
21 november
12 december
9 januari
20 februari
9-10 april

Tijd
10.00 uur – 17.00 uur (met een overnachting in het slotweekend)

Locatie
Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, Vught

Kosten
Voor participanten en sponsoren van de Beweging € 475. Voor volgers en andere belangstellenden € 600. Bij problemen met de deelnameprijs is overleg mogelijk.

Begeleiding
Hannie Theunissen (06 10 69 85 15), jhmtheunissen@gmail.com en Jo van der Tillaart.

De coördinatie is in handen van Fie Gommers (073 657 70 44), fie@barmhartigheid.nl.