Bijeenkomst

Landelijke dag – 28 november 2015

Compassie in actie ~ doen wat bij jou past

Inzicht en inspiratie

De indringende gebeurtenissen in de wereld, dichtbij en verder weg, vragen ons om in actie te komen. Maar heeft het zin? Sommige problemen lijken te groot om op te lossen. Waar moet je beginnen? Wat kan ik doen? Tijdens deze conferentie leer je dat iedereen op zijn eigen wijze een waarachtige en krachtige bijdrage kan leveren aan een mooiere, meer menselijke wereld. Ontdek wat jij kunt doen op je werk, binnen je gezin, in het dorp of de stad waar je woont, tijdens je vrijwilligerswerk.

Tijdens de conferentie komen inspirerende levensverhalen aan bod van mensen die barmhartigheid handen en voeten geven in de alledaagse praktijk. Te gast is onder andere Judith Manshanden, oprichtster van restaurant Geef. Daarnaast kunnen deelnemers luisteren naar de wijze woorden van frater Wim Verschuren en klinken er prachtige klanken van cellist Evelien Fokker. Concrete oefeningen worden afgewisseld met mooie filmfragmenten. Met dit programma wil de Beweging een optimistisch geluid laten horen en mensen ondersteunen bij hun ‘compassie in actie.’

in beweging gekomen

Frater Wim Verschuren, mede-oprichter van onze beweging. Een bewogen en bevlogen inspirator. “Het dagelijkse leven is het speelveld van barmhartigheid.”

Judith Mansveld, de initiatiefnemer van eetcafé GEEF. In haar zoektocht naar nieuwe businessmodellen stuitte ze op dit Amerikaanse model en zette dit in Nederland op de kaart. “Pay as you can.”

Evelien Fokker (De Gevoelige Snaar), raakt je met haar cello vanuit haar zijn. Aandachtig, gepassioneerd en bevlogen creëert ze kunstwerkjes van liefde en ontspanning. “Je bent een schoonmaker van je innerlijke ik.”

Programma

09.30 – 10.00 uur
Ontvangst

10.00 – 10. 20 uur
Cello ~ Evelien Fokker van De Gevoelige Snaar
Welkom door Henk-Jan Hoefman, voorzitter Beweging van Barmhartigheid
Intro dagvoorzitters: Arjan Erisman en Marjolein Hamer

10.20 – 10.45 uur
Compassie in Actie
Compassie, mededogen, barmhartigheid is een beweging van zien ~ bewogen worden ~ in beweging komen. Wat speelt er zich in menselijk/spiritueel opzicht af in het gebied tussen ‘geraakt worden’ en ‘in beweging komen’?
Frater Wim Verschuren

10.45 – 11.30 uur
Doen wat bij jou past
Ontdek in vier stappen waarvoor jij in beweging komt!
Stap 1: wat raakt je, waar veer je van op, wat zet jou in beweging? Ervaar de zachte, verhelderende kracht van het Latifa-gebed.

11.30 – 12.30 uur
Stap 2: openbaar maken, je spreekt je uit: wat is mijn heilige project? Ga met elkaar in gesprek en kom samen tot verheldering: wat vraagt het leven echt van je, waar word je verwacht?

12.30 – 13.30 uur
LUNCH

13.30 – 14.15 uur
Stap 3: neem een innerlijk besluit om het in de wereld te zetten. Laat je inspireren door de getuigenissen van mensen die hun eigen vorm vonden voor compassie in actie.

14.15 – 14.45 uur
Stap 4: bij compassie in actie is goede zelfzorg van groot belang. Wat heb je nodig om je voornemen te effectueren? Welke steun verlang je? Hulpmiddelen? Ben je voorbereid op tegenkrachten?

14.45 – 15.15 uur
PAUZE

15.15 – 15.45 uur
Iedereen is van de wereld!
Tegen de achtergrond van actuele, maatschappelijke thema’s laat deze inleider horen wat de uitdagingen en valkuilen zijn van compassievolle actie.
Mysterie guest

15.45 – 16.00 uur
Afronding

16.00 – 17.00 uur
Borrel

Informatie

Locatie
Kloosterhotel ZIN
Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught

Datum
Zaterdag 28 november 2015

Tijd
10.00 – 16.00 uur

Kosten
De reguliere toegangsprijs is € 45,00; participanten van de Beweging van Barmhartigheid betalen € 35,00