Bijeenkomst

Passie voor compassie-weekend

Vreemden worden vrienden

Wil jij vanuit compassie je inzetten voor een wereld waarin we elkaar recht doen? Wil je meebouwen aan een samenleving waarin afkomst en levensovertuiging geen kloof veroorzaken en waarin alle Nederlanders zich thuis voelen? Geweldig! Wij geloven ook dat het kan!

Wat gaan we doen?

We willen jonge mensen vanuit diverse levensovertuigingen en ook niet-gelovige deelnemers samenbrengen rond het thema compassie. Om ons te laten raken door elkaar, door verhalen en door bevlogen mensen. In dialoog kennis maken met elkaars leefwereld. En wie weet ontstaan er zinvolle contacten en zelfs vriendschappen.

Wij richten ons op jongeren van 20 tot 35 jaar. Zij zijn immers de dragers van de toekomstige maatschappij. Hen willen we samenbrengen rond het thema barmhartigheid, compassie en mededogen, omdat dit sleutelbegrippen zijn in alle levensbeschouwelijke tradities. Wij vinden het belangrijk om samen te zoeken naar wat ons bindt. Waarbij we niet voorbijgaan aan de verschillen, maar met elkaar daarover in dialoog gaan, met respect voor ieders overtuiging. We kiezen daarbij bewust voor een optimistisch geluid.

Waarom compassie?

De mens is in wezen barmhartig, compassievol en mededogend. Soms komt het spontaan op. Bijvoorbeeld als iemand in nood verkeert of als er een ongeluk is gebeurd. Dan schieten we direct te hulp, zonder erbij na te denken en is het vanzelfsprekend dat we ons betrokken voelen en meehelpen. Je kunt ook bewuster gaan leven vanuit compassie. En daarmee actief meewerken aan een mooiere, meer menselijke wereld. Wij denken dat dat nodig is. En we geloven dat het kan.

Hoe gaan we dat doen?

Gedurende drie dagen krijgen 32 deelnemers uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en vriendschappen te sluiten. Deelnemers maken kennis met elkaars leefwereld en cultuur.

Onder leiding van deskundigen op het gebied van religie en dialoog gaan we aan de slag met teksten rond barmhartigheid, compassie en mededogen uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen. Zodat niet alleen het begrip over en weer toeneemt, maar ook de onderlinge betrokkenheid groeit. Zo helpen we hen bruggenbouwers te worden.

In de periode 2016-2017 streven we naar meerdere ontmoetingsprogramma’s. Voor het eerste programma in november 2016 nodigen we christelijke, joodse, islamitische en seculiere deelnemers uit. We hebben Enis Odaci, Erik Borgman en Anne-Maria van Hilst bereid gevonden een inhoudelijke bijdrage te leveren.

‘Mijn deur staat open voor mijn vrienden.
Maar wat geef ik aan een vreemde?
Een plek om stil te kunnen staan.’
Uit: ‘Voor de nacht’ van Sara Kroos

Subsidie

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere:

kansfonds-logoKansfonds

en een solidarteitsbijdrage van de gezamelijke religeuzen in Nederland via

logo-knr-pinKNR – Projecten in Nederland (PIN)

Inleiders

Anne-Maria van Hilst (1988) studeerde sociale geschiedenis aan de UvA, met een focus op de Joodse geschiedenis van Amsterdam. Ze houdt zich al vele jaren bezig met diversiteit. Naast haar interesse voor Joodse educatie heeft ze zich ook gespecialiseerd in de dialoog tussen het Jodendom en andere geloven. Zo werkt ze voor het project gelijk=gelijk? van Diversion waarbij ze samen met een moslim en een homoseksueel scholen afgaat om te praten over discriminatie en diversiteit. Ook maak ze deel uit van Mo en Moos, een project van de gemeente Amsterdam waarbij Young Professionals van Joodse en islamitische afkomst proberen meer over elkaars religie en afkomst te weten waardoor ze nader tot elkaar komen.

Enis Odaci (1975) is verkeerskundig adviseur van beroep. Hij is geboren in Zuid-Turkije (Antiochië). Na de aanslagen op de Twin Towers in 2011 verdiepte hij zich in de bronteksten van zijn godsdienst: de islam. Het werd een wetenschappelijke reis langs diverse stromingen binnen de islam, maar ook langs het jodendom en het christendom. Het leverde nieuwe inzichten en nieuwe vriendschappen op, zoals met predikant Herman Koetsveld in Hengelo, met wie hij een boek publiceerde. Meer info: www.humanislam.com

‘Gods woorden zijn talrijker dan de woorden die in de Tora, de Koran en het Evangelie staan. Dat moeten we durven zeggen. De waarheidsclaim binnen jouw geloof moeten we dus beschouwen als onderdeel van een grotere waarheid. Als we dat beseffen, kunnen we op zoek gaan naar het godsvonkje in de ander.’

Erik Borgman (1957) is een Nederlandse lekendominicaan en hoogleraar theologie van de religie.

In Trouw zegt hij: ‘Onze cultuur is geneigd mensen te zien als zelfstandige wezens, die misschien soms heel even iemand anders nodig hebben. De christelijke traditie zegt het omgekeerde: wij zijn per definitie van elkaar afhankelijk. We vervullen op verschillende momenten verschillende rollen; dat is onze dienst aan elkaar.’

foto: © Jörgen Caris voor Trouw

Programma

Klik hier voor het uitgebreide programma en de dagindeling

Het is overigens mogelijk om na 16.30 uur aan te sluiten als dat vanwege werk of studie niet anders kan. Om 19.00 uur starten we met de kennismaking. Het is dus fijn als je uiterlijk om 18.45 uur aansluit.

Maaltijden
Alle maaltijden zijn 100% biologisch en vegetarisch. Op aangeven van de deelnemer(s) is het mogelijk dat we voor maaltijden zorgen die passen bij de religieuze achtergrond van de deelnemers. Aarzel dus niet om dat (tijdig) bij ons aan te geven!

Informatie

Data
vrijdag 4  november 16.30 uur tot en met zondag 6 november 14.00 uur

Begeleiding
Johanna Tanja, docent Semitica/Judaïca bij Protestantse Theologische Universiteit, Chantal Tieleman (coördinator van de Beweging van Barmhartigheid)

Gastdocenten
Enis Odaci, Erik Borgman en Anne-Maria van Hilst

Verblijf
Het ontmoetingsprogramma vindt plaats in het Kloosterhotel ZIN in Vught

header-zin

Aantal deelnemers 
Maximaal 32 personen.

Kosten
65 euro per persoon, inclusief overnachtingen en maaltijden

Meer informatie en inschrijving
Ben je benieuwd naar wat anderen bezielt? Ben je op zoek naar bondgenoten? Wil jij als bruggenbouwer in jouw omgeving actief worden maar weet je niet hoe? Ben je tussen de 20 en de 35 jaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Meld je nu aan via het formulier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Chantal Tieleman, chantaltieleman@barmhartigheid.nl of +31(0)73 657 70 44.

Een compassievolle houding naar anderen helpt ons te bouwen aan een meer menselijke wereld. Doe jij mee?