Lezing

CompassieCollege: Geld, Economie & Compassie

De humanisering van de economie

Tijdens het tweede CompassieCollege op dinsdag 2 juli vertelt Prof. dr. Govert Buijs, bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit, over de spannende relatie tussen geld, economie en compassie.

Govert Buijs betoogt dat door ons economisch handelen relaties verdunnen en verbrokkelen. Producent en consument kennen elkaar niet meer en nemen geen verantwoordelijkheid voor elkaar. Hij zegt: “Zonder relatie geen compassie. Daarom roep ik op tot het herstellen van relaties, zodat wederkerigheid, welzijn en vreugde in de economie leidend worden.”

Na de voordracht van Govert Buijs gaat een reflectiepanel met drie deskundigen, waaronder Robbert Vesseur (initiatiefnemer van Stichting Geefeconomie) met hem en de deelnemers in gesprek.

Geloof jij ook dat de markt niet zonder wederkerigheid en liefde kan?

Wat doe jij met jouw geld?

Ben jij nog steeds idealistisch als het pijn doet in je portemonnee?

Hoe zorg jij ervoor dat transacties niet ten koste van een ander gaan?

De vrije markteconomie zit in de beklaagdenbank. De nadruk op financieel gewin veroorzaakt verlies op vele andere fronten. De natuur is de klos. Mensen snakken naar betekenis. Arbeiders in bepaalde landen worden uitgebuit. De kloof tussen rijk en arm is duizelingwekkend. Sommige mensen spreken zelfs over het geweld van geld. Het is tijd voor een CompassieCollege over de relatie tussen geld, economie en compassie.

Govert Buijs zal ons tijdens het CompassieCollege flink bij de les houden. Hij is scherpzinnig en houdt van nuance. Markt-bashen is aan hem niet besteed, want in zijn ogen heeft de marktwerking veel goeds gebracht. De markt in zichzelf is niet verderfelijk.

Toch is Buijs een warm pleitbezorger van de humanisering van de economie. Wat hem betreft, schuilt het echte kwaad in het feit dat in ons economisch handelen de relaties verdund en verbroken zijn. Symbolisch hiervoor is de consument die een goedkoop geproduceerd t-shirt bestelt in een webshop. De producent en de verkoper kent hij niet. Geld domineert deze anonieme transactie en we voelen geen verantwoordelijkheid voor elkaar.

Zonder relatie geen compassie. Daarom roept Buijs op tot het herstellen van relaties, zodat wederkerigheid, welzijn en vreugde in de economie leidend worden. Hij praat overigens liever over agapé, liefde vanuit (gelijk)waardigheid. Het getuigt van zijn lef. Hij noemt zichzelf een bevlogen pragmatist die anderen graag prikkelt tot nadenken.

Spreker

Prof. dr. Govert Buijs is bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit. Hij bezet daarnaast de F.J.D. Goldschmeding leerstoel Economie in Relatie tot Civil Society. Samen met Ad Verbrugge en Jelle Baardewijk schreef hij het boek Het goede leven & de vrije markt dat recent de Socrates Wisselbeker won. In mei verscheen zijn boek Waarom werken we zo hard?. Daarin wijst hij de lezer de weg naar een economie van de vreugde.

Programma

In de prikkelende reeks CompassieColleges laten markante mensen hun licht schijnen over actuele thema’s en lastige dilemma’s die ons allemaal aan het hart gaan. Welke inspiratie putten zij uit compassie?

Tijdens het tweede CompassieCollege vertelt Prof. dr. Govert Buijs, bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit, over de spannende relatie tussen geld, economie en compassie.

De CompassieColleges zijn een coproductie van NieuwWij en de Beweging van Barmhartigheid.

Informatie

Datum
Dinsdag 2 juli van 19.30 – 21.30 uur

Locatie
De Kas van het Corvershof
Protestantse Diaconie
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam
Bekijk hier de routebeschrijving

Kosten
15 euro

'Zonder relatie geen compassie.'