Bijeenkomst

Barmhartig Boekenbal

Landelijke Dag

Ben je een boekenliefhebber? Wil je je favoriete auteur op het gebied van compassie ontmoeten? Ben je op zoek naar een inspirerend boek voor in je koff er of in de tuin? Zin om eens bij te praten met oude bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten met wie je je belangstelling voor compassie deelt? En het liefst ook nog een paar inhoudelijke en inspirerende workshops bijwonen? Op zondagmiddag 18 juni kan het allemaal!

De Beweging van Barmhartigheid presenteert op deze Landelijke Dag boeiende boeken rond barmhartigheid, compassie en mededogen: we zetten klassiekers, nieuwe publicaties en bijzondere uitgaven in het zonnetje. Auteurs en heel veel boeken bij elkaar. En die laatste zijn nog te koop ook! In enkele rondes presenteren we compacte workshops, inleidingen en interviews, met een gezellige borrel na.

De lijst met auteurs groeit nog steeds. Dit is de gastenlijst tot nu toe:

Barmhartige Liefde ~ Wim Verschuren

Frater Wim Verschuren, inspirator van de Beweging van Barmhartigheid, laat ons kennismaken met zijn boek Barmhartige Liefde dat begin mei uitkomt. Een weerslag in woord en beeld van meer dan dertig jaar bezig zijn met barmhartigheid. Het boek is op de eerste plaats bedoeld voor medebroeders in binnen- en buitenland. Dat neemt niet weg, dat ook anderen de meeste hoofdstukken kunnen lezen als voor hen bedoeld. Zeker zij die Wim kennen en speciaal allen die bij de Beweging van Barmhartigheid betrokken zijn.

Wim is jarenlang binnen en buiten de congregatie bestuurlijk actief geweest. Hij is grondlegger van de Beweging van Barmhartigheid en ZIN in werk.

Mag ik je omarmen? ~ Saskia van Leendert

Saskia van Leendert is mindfulnesstrainer en dichteres. Samen met Anne Speckens maakte ze de gedichtenbox Mag ik je omarmen? De vijftig kaarten met gedichten vormen een goed hulpmiddel om een compassievolle houding te ontwikkelen. Tijdens de workshop Mindful Schrijven van Saskia ervaar je het plezier van schrijven vanuit je hart. 

Saskia treedt regelmatig op en In 2010 was zij finalist van de NK Poetry Slam. Er verschenen twee dichtbundels van haar hand: Een doodgewone donderdag en Hoe zij mij leest.

Over de helende kracht van mededogen ~ Ria Weyens

Het boek Van wonde naar verwondering, hoe omgaan met innerlijke pijn van Ria Weyens is een echte klassieker. Binnenkort komt er een volledig herziene versie op de markt. Vanuit haar eigen ervaring en geïnspireerd door de wijsheid van Jezus en Boeddha, gaat zij op zoek naar een vruchtbare manier van omgaan met innerlijke pijn en onrust. In dit boek beschrijft zij de transformerende kracht van mededogen als weg naar innerlijke heling. Het accent ligt vooral op mildheid naar jezelf, om van daaruit barmhartig en actief in de wereld te staan. In haar meditatieve workshop laat ze ons kennis maken met de helende kracht van mededogen.

Ria is initiatiefneemster van het Minnehof, een centrum voor contemplatieve levenskunst in Brugge (B).

Doelgericht zwerven ~ Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven schreef het boeiende boek Doelgericht zwerven. De lezer én kijker maakt vanuit verschillende invalshoeken kennis met de schoonheid en de ontberingen van een pelgrimstocht. Het is interessant om in jezelf de kwaliteiten van een pelgrim te ontdekken. Elk mens is immers onderweg. En hoe kun je gaandeweg een compassievolle levenshouding ontwikkelen naar jezelf en naar anderen. In zijn workshop loopt Kees even met je mee en geeft richtingaanwijzers.

Kees Kouwenhoven is al ruim 25 jaar zelfstandig adviseur. Met zijn bureau geeft hij invulling aan zijn persoonlijke missie: vreugde scheppen. Hij helpt mensen en organisaties om met plezier te werken en goed te presteren.

De Grondwet voor Geluk ~ Hein Stufkens

In Vlaanderen en in Nederland geniet Hein Stufkens bekendheid door zijn filosofische boeken. Dat zijn er vele, waaronder Mededogen als menselijke bestemming, In liefde leven en Herberg van het hart. Eind vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek: De Grondwet voor Geluk, de universele wijsheid van de Bergrede. Die Bergrede heeft door de eeuwen heen velen geïnspireerd, onder wie de Russische schrijver Tolstoj en de Indiase mysticus en politiek leider Mahatma Gandhi. In zijn workshop laat Hein ons opnieuw kennismaken met de revolutionaire Bergrede, waarin Jezus haarscherp wist uit te leggen wat een mens gelukkig maakt, namelijk het overstijgen van je ik-gerichtheid. ‘Gelukkig de zachtmoedigen, de vredestichters, de barmhartigen’, zegt hij. Ervaar in deze workshop de werkzame kracht van de Bergrede in jouw eigen leven.

Hein Stufkens is filosoof, (zen)leraar, dichter en auteur. Hij woont en werkt in het bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand.

Compassie in je leven ~ Frits Koster

Het valt niet altijd mee om mens te zijn. Gelukkig kunnen we als mens waardevolle kwaliteiten ontwikkelen en uitdragen, zoals mindfulness, wijsheid en compassie. Dit vraagt moed en geduld maar brengt ook een grotere innerlijke veerkracht en verbondenheid met zich mee. In deze workshop kun je nader kennismaken met de kracht van (zelf)compassie, in theorie en in praktijk.

Frits Koster heeft vijf jaar als boeddhistische monnik geleefd in Zuidoost Azië en begeleidt sinds vele jaren meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Samen met Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, voor mensen die vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Samen hebben zij de boeken Compassievol leven en Compassie in je leven geschreven.

Veertig Dagen; een melancholische reis ~ Samira Dainan

Samira Dainan is schrijfster en zangeres. Ze debuteerde in 2016 met het boek Veertig Dagen – Mijn zoektocht naar troost. Hierin beschrijft ze de veertig dagen na de dood van haar vader, een kunstschilder en dichter uit Asilah, Marokko. De rouwperiode valt samen met een tevoren gepland muzikale uitwisseling in Oost-Jeruzalem en werd onverwacht een spirituele ervaring. Onbevangen betreedt ze verschillende heilige plaatsen en ontdekt dat de stad ruimte heeft voor ieders lijden. Veertig Dagen werd uitstekend ontvangen in de pers en werd in België genomineerd voor het Spirituele boek 2016.

Voor het barmhartige boekenbal beschrijft ze deze melancholische reis aan de hand van teksten uit haar boek, bespiegelingen en liederen uit de verschillende tradities. U’d virtuoos Haytham Safia, oorspronkelijk afkomstig uit Nazareth, staat haar muzikaal bij.

Compassie en zelfcompassie in de stormen van je leven ~ Dr. David Dewulf

Iedereen heeft wel eens tegenslag. Soms wordt er over je geroddeld. Of word je ondanks je goede intenties veroordeeld. En je voelt je boos en je bent machteloos. En ook al mediteer je al jaren, het is je nu allemaal teveel. Wat kan je dan nog ondersteunen en hoe kan jij je kracht terugvinden?

Tijdens zijn bijdrage deelt David een aantal inzichten. Hij put uit zijn nieuwe boek De weg van zelfcompassie dat vol staat met persoonlijke verhalen. Daarnaast reflecteert hij op wezenlijke vragen. Wat betekent authentiek zijn en hoe kan ‘spiritualiteit’ een valkuil zijn? Hoe kan je constructief leren uit faalervaringen? Hoe kan je vergeven, ook dit wat je als onvergeeflijk beschouwt? Wat betekent de balans tussen zelfcompassie en compassie?

David Dewulf (1968) is arts en auteur van 15 boeken over mindfulness en compassie. Hij reisde de hele wereld rond, en gaf lezingen aan Harvard postgraduaat in Mind/Body Medicine.

Je kan zijn site bezoeken op http://www.daviddewulf.be

Franciscaans leiderschap Compassie als levenshouding ~ Adriaan Bos en Jos van Genugten

Franciscus van Assisi belichaamde barmhartigheid en compassie. Hij speelde het niet, hij was het in levende lijve, met hart en ziel. Het was zijn kenmerkende houding in al zijn ontmoetingen, zoals met de wolf, de melaatse, de sultan en de Paus.

Adriaan Bos interviewde 14 leiders over hun compassie en over het effect van compassievol leiderschap op medewerkers en organisaties. Zijn boek is getiteld Franciscaans Leiderschap, compassie als levenshouding.

Adriaan Bos en Jos van Genugten verzorgen samen een workshop, waarin de belangrijkste inzichten uit dit boek aan de orde komen. Aan de hand van de volgende vragen wordt de verbinding gelegd met het dagelijkse leven en werken van de deelnemers:

  • Hoe is in je eigen leven compassie zichtbaar?
  • Hoe uit zich dat in je functie of in je werk?
  • Hoe is compassie ingebed in de instelling of organisatie waarvoor je werkzaam bent?
  • En zou dat laatste beter kunnen?

Adriaan Bos is bestuursvoorzitter van de Franciscaanse Beweging in Nederland en werkzaam als zakelijk mediator in Amsterdam. Jos van Genugten is ook kenner van Franciscus. Vanuit De Levensboom verzorgt hij programma’s rond spiritualiteit en leiderschap.

Bij Kloosterhotel ZIN

Programma

Als je je hebt aangemeld ontvang je uiterlijk een week van te voren het overzicht met alle workshops (inhoud en planning) per e-mail. Inschrijven voor de workshops kan alleen op de dag zelf, volgens het principe ‘Wie het eerst komt…’.
Inloop met koffie/thee en inschrijven voor de workshops vanaf 12.00 uur.

Informatie

datum
18 juni 2017 van 13.00 tot 18.00 uur
(inloop en inschrijven workshops vanaf 12.00 uur)

locatie
Kloosterhotel ZIN in Vught

kosten
25 euro (participanten)
30 euro (volgers en overige belangstellenden)

aanmelden
Via de button ‘Aanmelden’ onderaan de pagina of telefonisch: 073 – 657 70 44

Wat je bezit, is op weg naar anderen (Willem Hussem)