Bijeenkomst

Barmhartig BoekenBal

11 auteurs, 21 workshops & lezingen, en 100 boeken op de boekenmarkt!

Een impressie van het Barmhartig Boekenbal vind je hier.

 

Ben je een boekenliefhebber? Wil je je favoriete auteur op het gebied van barmhartigheid ontmoeten? Heb je zin in verrassende workshops en lezingen? Ben je op zoek naar een inspirerend boek voor in je vakantiekoff er? Op zondagmiddag 18 juni kan het allemaal!

De Beweging van Barmhartigheid presenteert 11 boeiende boeken rond barmhartigheid, compassie en mededogen: we zetten klassiekers, nieuwe publicaties en bijzondere uitgaven in het zonnetje. Na een korte plenaire aftrap kun je 3 workshops of lezingen van een uur volgen.

Lees hieronder wat de aanwezige auteurs jou te bieden hebben. Op de boekenmarkt vind je hun boeken en vele andere pareltjes. Napraten doen we tijdens een gezellige borrel.

Lijkt het je leuk? Schrijf je dan snel in want vol = vol.

Barmhartige Liefde ~ Wim Verschuren

Frater Wim Verschuren laat ons kennismaken met zijn boek Barmhartige Liefde dat begin mei is uitgekomen. Een weerslag in woord en beeld van meer dan dertig jaar bezig zijn met barmhartigheid. Hij vertelt waarom hij het geschreven heeft, vooral wat het eigene ervan is en wat compassie voor hemzelf betekent. En hij wil hier graag over in gesprek gaan.

Wim Verschuren is jarenlang binnen en buiten de congregatie bestuurlijk actief geweest. Hij is grondlegger van de Beweging van Barmhartigheid en van ZIN in werk.

Heb uw vijanden lief ~ Rosita Steenbeek

In Heb uw vijanden lief buigt Rosita Steenbeek zich over het begrip compassie. Wat betekent het? Meevoelen met een ander, ook wel mededogen genoemd, barmhartigheid. Compassie is een verbindend element in religies, het humanisme en in sommige filosofieën. Kunnen we leren om compassievol te zijn? Op welke manier speelt het een rol in ons dagelijks leven?

Op zoek naar antwoorden reisde Rosita Steenbeek naar Lampedusa, waar ze sprak met de arts die zich al vijfentwintig jaar ontfermt over vluchtelingen en migranten, levende en dode. Ze is erbij wanneer er laat in de avond 140 mensen arriveren die zijn gered door de kustwacht en maakt een herdenking mee van 120 mensen die op 3 november 2016 zijn verdronken.

Ze verweeft het verslag van deze indrukwekkende reis met persoonlijke herinneringen aan momenten in haar leven waarop compassie een belangrijke rol speelde. Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen.

In 1994 debuteerde Rosita met De laatste vrouw, een roman waarmee zij internationale bekendheid verwierf. In de jaren erna volgden diverse romans, waaronder Intensive care, Ander licht en Rose. Verder schreef zij boeken over Rome, de stad waar zij woont. Kijk voor meer informatie op www.rositasteenbeek.com.

Compassie en zelfcompassie in de stormen van je leven ~ David Dewulf

Iedereen kent tegenslag. Soms wordt er over je geroddeld of word je ondanks je goede intenties veroordeeld. Je voelt je boos en je bent machteloos. En al mediteer je al jaren, het is je nu allemaal teveel. Wat kan je dan nog ondersteunen en hoe vind jij je kracht terug? Tijdens zijn bijdrage deelt David Dewulf een aantal inzichten. Hij put uit zijn nieuwe boek De weg van zelfcompassie dat vol staat met persoonlijke verhalen. Daarnaast reflecteert hij op wezenlijke vragen:

  • Hoe kan jij je bevrijden uit de gevangenis van je boosheid?
  • Wat betekent authentiek zijn?
  • Hoe kan ‘spiritualiteit’ een valkuil zijn?
  • Hoe leer je constructief van faalervaringen?
  • Hoe vergeef je, ook dat wat je als onvergeeflijk beschouwt?
  • Wat betekent de balans tussen zelfcompassie en compassie?

David Dewulf (1968) is arts en auteur van 15 boeken over mindfulness en compassie. Hij reisde de hele wereld rond, en gaf lezingen aan Harvard postgraduate in Mind/Body Medicine. Op www.daviddewulf.be kun je meer lezen over zijn werk.

Veertig Dagen; een melancholische reis ~ Samira Dainan

Samira Dainan is schrijfster en zangeres. Ze debuteerde in 2016 met het boek Veertig Dagen – Mijn zoektocht naar troost. Hierin beschrijft ze de veertig dagen na de dood van haar vader, een kunstschilder en dichter uit Asilah, Marokko. De rouwperiode valt samen met een tevoren gepland muzikale uitwisseling in Oost-Jeruzalem en werd onverwacht een spirituele ervaring. Onbevangen betreedt ze verschillende heilige plaatsen en ontdekt dat de stad ruimte heeft voor ieders lijden. Veertig Dagen werd uitstekend ontvangen in de pers en werd in België genomineerd voor het Spirituele boek 2016.

Voor het barmhartige boekenbal beschrijft ze deze melancholische reis aan de hand van teksten uit haar boek, bespiegelingen en liederen uit de verschillende tradities. U’d virtuoos Haytham Safia, oorspronkelijk afkomstig uit Nazareth, staat haar muzikaal bij.

Meer informatie over Samira: www.dainan.nl; en over Haytham: www.haythamsafia.com.

Hart voor de aarde en jezelf: leidraad voor natuurlijk leven ~ Brigitte van Baren

Wij zijn onlosmakelijk met elkaar en de aarde verbonden, alleen realiseren we ons dat meestal niet. Het boek Hart voor de aarde, hart voor jezelf toont hoe je de natuurlijke en compassievolle verbinding met jezelf en met de aarde weer tot stand brengt. Brigitte van Baren schreef het boek samen met Johannes Witteveen, oud-minister van financiën en oud-managing director aan het IMF, en op 95-jarige leeftijd nog altijd actief in de Soefi-beweging. Eveneens schreef zij Kracht van Compassie gericht op Franciscaanse waarden voor leiderschap.

In haar workshop staat Brigitte stil bij de kracht van zachte waarden als compassie en de werking van stilte. Ook biedt zij praktische suggesties, zodat je ervaart wat een liefdevol hart voor jezelf, voor anderen en de aarde betekent.

Brigitte richtte in 1992 Inner Sense op dat zich richt zich op eerlijke en duurzame vormen van leiderschap. Ze begeleidt projecten in verschillende internationale organisaties, en coacht en traint mensen in leidinggevende posities, en teams. Naast auteur is zij zenleraar. Kijk voor meer informatie op www.innersense.nl.

Doelgericht zwerven ~ Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven schreef het boeiende boek Doelgericht zwerven. De lezer én kijker maakt vanuit verschillende invalshoeken kennis met de schoonheid en de ontberingen van een pelgrimstocht. Het is interessant om in jezelf de kwaliteiten van een pelgrim te ontdekken. Elk mens is immers onderweg. Hoe ontwikkel je gaandeweg een compassievolle levenshouding naar jezelf en naar anderen? In zijn workshop loopt Kees even met je mee en geeft richtingaanwijzers.

Kees Kouwenhoven is zelfstandig adviseur. Met zijn bureau geeft hij invulling aan zijn persoonlijke missie: vreugde scheppen. Hij organiseert pelgrimstochten en helpt mensen en organisaties om met plezier te werken en goed te presteren. Kijk voor meer informatie op www.arbeidsvreugde.nl.

Over de helende kracht van mededogen ~ Ria Weyens

Het boek Van wonde naar verwondering, hoe omgaan met innerlijke pijn van Ria Weyens is een echte klassieker. Binnenkort komt er een volledig herziene versie op de markt. Vanuit haar eigen ervaring en geïnspireerd door de wijsheid van Jezus en Boeddha gaat zij op zoek naar een vruchtbare manier van omgaan met innerlijke pijn en onrust. Zij beschrijft de transformerende kracht van mededogen als weg naar innerlijke heling. Het accent ligt op mildheid naar jezelf om van daaruit barmhartig en actief in de wereld te staan. In haar lezing laat ze ons kennis maken met de helende kracht van mededogen.

Ria is initiatiefneemster van het Minnehof, een centrum voor contemplatieve levenskunst in Brugge (B). Meer informatie: www.minnehof.be.

De Grondwet voor Geluk ~ Hein Stufkens

In Vlaanderen en in Nederland is Hein Stufkens bekend door zijn filosofische boeken. Het zijn er vele, waaronder Mededogen als menselijke bestemming, In liefde leven en Herberg van het hart. Eind vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek De Grondwet voor Geluk, de universele wijsheid van de Bergrede. De Bergrede heeft door de eeuwen heen velen geïnspireerd, zoals de Russische schrijver Tolstoj en de Indiase mysticus en politiek leider Mahatma Gandhi. In zijn workshop laat Hein ons opnieuw kennismaken met de revolutionaire Bergrede, waarin Jezus haarscherp uitlegt wat een mens gelukkig maakt: het overstijgen van je ik-gerichtheid. ‘Gelukkig de zachtmoedigen, de vredestichters, de barmhartigen’, zegt hij. Ervaar in deze workshop de werkzame kracht van de Bergrede in jouw eigen leven.

Hein Stufkens is filosoof, (zen)leraar, dichter en auteur. Hij woont en werkt in het bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand. Meer informatie: www.lacordelle.nl.

Mag ik je omarmen? ~ Saskia van Leendert

Saskia van Leendert is mindfulnesstrainer en dichteres. Samen met Anne Speckens maakte ze de gedichtenbox Mag ik je omarmen? De vijftig kaarten met gedichten vormen een goed hulpmiddel om een compassievolle houding te ontwikkelen. Tijdens de workshop Mindful Schrijven van Saskia ervaar je het plezier van schrijven vanuit je hart.

Saskia treedt regelmatig op en in 2010 was zij finalist van de NK Poetry Slam. Er verschenen twee dichtbundels van haar hand: Een doodgewone donderdag en Hoe zij mij leest. Kijk voor meer informatie op www.saskiavanleendert.nl.

Compassie in je leven ~ Frits Koster

Het valt niet altijd mee om mens te zijn. Gelukkig kunnen we als mens waardevolle kwaliteiten ontwikkelen en uitdragen, zoals mindfulness, wijsheid en compassie. Dit vraagt moed en geduld. Het brengt een grotere innerlijke veerkracht en verbondenheid met zich mee. In deze workshop van Frits Koster maak je nader kennis met de kracht van (zelf)compassie in theorie en in praktijk.

Frits Koster leefde vijf jaar als boeddhistisch monnik in Zuid-Oost Azië en begeleidt sinds vele jaren meditatie-activiteiten in binnen- en buitenland. Samen met Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet voor mensen die vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Samen schreven zij de boeken Compassievol leven en Compassie in je leven. Kijk voor meer informatie op www.fritskoster.nl.

Franciscaans leiderschap Compassie als levenshouding ~ Adriaan Bos en Jos van Genugten

Franciscus van Assisi belichaamde barmhartigheid en compassie. Hij speelde het niet, hij was het in levende lijve met hart en ziel. Het was zijn kenmerkende houding in zijn ontmoetingen, zoals met de wolf, de melaatse, de sultan en de Paus.

Adriaan Bos interviewde 14 leiders over hun compassie en het effect van compassievol leiderschap op medewerkers en organisaties. Zijn boek is getiteld Franciscaans Leiderschap, compassie als levenshouding.

Adriaan Bos en Jos van Genugten verzorgen een workshop waarin de belangrijkste inzichten uit dit boek aan de orde komen. Aan de hand van vragen leggen zij de verbinding met het dagelijkse leven en werken van de deelnemers.

Adriaan Bos is bestuursvoorzitter van de Franciscaanse Beweging in Nederland en werkzaam als zakelijk mediator in Amsterdam. Jos van Genugten verzorgt vanuit De Levensboom programma’s rond spiritualiteit en leiderschap. Meer informatie over de Franciscaanse Beweging: www.franciscaansebeweging.nl; en meer over De Levensboom: www.delevensboom.net.

Het Barmhartig BoekenBal wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Bij Kloosterhotel ZIN

Programma

INLOOP
12.00 – 13.00 uur

Ontvangst met koffie & thee en inschrijving voor de workshops.

AFTRAP
13.00 – 13.30 uur

Welkom door Henk-Jan Hoefman, voorzitter Beweging van Barmhartigheid.
Muziek door Samira Dainan & Haytham Safia.
Kort vraaggesprek met Rosita Steenbeek, David Dewulf en Wim Verschuren.

RONDE I
13.45 – 14.45 uur
Met workshops van David Dewulf, Ria Weyens, Frits Koster, Brigitte van Baren, Saskia van Leendert, Kees Kouwenhoven, Adriaan Bos & Jos van Genugten.

RONDE II
15.00 – 16.00 uur
Met workshops van Wim Verschuren, David Dewulf, Frits Koster, Brigitte van Baren, Saskia van Leendert, Samira Dainan & Haytham Safia, Rosita Steenbeek. 

RONDE III
16.15 – 17.15 uur
Met workshops van Rosita Steenbeek, Hein Stufkens, Adriaan Bos & Jos van Genugten, Kees Kouwenhoven, Ria Weyens, Samira Dainan & Haytham Safia, Wim Verschuren. 

De hele middag is de boekenmarkt open en na afloop is er een gezellige borrel.

Download hier de flyer met het uitgebreide programma.

Informatie

datum
18 juni 2017 van 13.00 tot 18.00 uur
(inloop en inschrijven workshops vanaf 12.00 uur)

locatie
Kloosterhotel ZIN in Vught

kosten
25 euro (participanten BvB)
30 euro (volgers en overige belangstellenden)

het Barmhartig BoekenBal wordt mede mogelijk gemaakt door

 

Wat je bezit, is op weg naar anderen (Willem Hussem)